Detox Lunch och middag Vegan/Växtbaserat

Kitchari – ayurvedisk linsgryta

Kitchari är en enkel gryta som görs på ris och gula linser/mungbönor. Sammansättning näringsmässigt gör den lättillgänglig för kroppen, den ger fullvärdigt protein och är skonsam mot magen. Inom Ayurveda (den indiska läkekonsten) används den som bas-måltid under detox och utrensning bl.a. för att den passar alla doshatyper (kroppstyper).

Jag älskar Kitchari till vardags och gör varianter av den med olika grönsaker och äter den alltså inte alls bara som detox-soppa. Jag gör en stor gryta som jag har i kylen för några dagar framåt. Sedan tar jag fram en portion och värmer upp och lägger till grönsaker och kanske kyckling för extra protein.

Hur gör man Ayurvedisk detox?

Vill man genomföra förenklad variant av en Ayurvedisk detox med Kitchari, så kan man helt enkelt bara äta bara den här soppan/grytan frukost, lunch och middag under 3-7 dagar. Man kan lägga till frukt, bär, örtteer och citronvatten för att skapa variation som mellanmål. Man kan också välja att variera sig genom att äta risgröt (kunyi) till frukost gjord av basmatiris kokt med kokosmjölk, ghee, färsk ingefära, kurkmeja och kanelstång – dvs koka som risgrynsgröt.

Byt ut och variera

Traditionell Kichari görs på mungbönor eller gula linser och basmatiris och det bör man följa för om man vill åt de ayurvediska läkande egenskaperna. Som enkel vardagsmat går bra att byta linserna till röda eller gröna linser och basmatiriset till annat råris. Man kan också krydda annorlunda och tillsätta lök och vitlök som inte ingår i detox-varianter.

Kryddorna är utvalda enligt Ayurveda för att vara särskilt detoxande, samtidigt milda och läkande. De går att byta ut och utesluta till vardags om man inte har alla hemma. Jag hade alla kryddor utom bockhornsklöver denna gången. Någon gång har jag bara haft en burk garam masala på landet och då har jag använt 3-4 tsk av det- vilket blev jättegott men inte traditionellt.

Kitchari – Ayurvedisk detoxgryta

Har du inte alla kryddorna?

ca 4 port

 • 1,5 dl basmatiris gärna av fullkornstyp
 • 1 dl gula mungbönor/gula linser 
 • 1,5 msk ghee (byt till kokosolja för vegan)
 • Kryddor kan varieras efter smak
 • 0,5 tsk senapsfrön, svarta om du har
 • 1 tsk hel spiskummin
 • 1 tsk fänkålsfrön
 • 1 tsk hel bockhornsklöver
 • 2 tsk färsk riven ingefära 
 • 0,5 tsk gurkmeja
 • 0,5 tsk svartpeppar
 • 1 tsk malen koriander
 • 2 krm hing (asafoetida)
 • ca 2 tsk havssalt/himalayasalt
 • 6-10 dl vatten eller benbuljong
 • ca 4 dl färska grönsaker* i kuber (jag använde 3 morötter 0,5 stor zucchini, 0,5 finhackad gul lök (uteslut för detox) och massor av fryst hackad spenat) 
 • Färsk koriander att toppa med (vilket jag inte hade så det blev oregano och oxalis)

*Ta de grönsaker du har, t.ex. broccoli, blomkål, selleri, grönkål osv. Lägg till lök och vitlök för mer smak.

Gör så här

Blötlägg mungbönorna/linserna över natten eller i minst 8 timmar. Skölj i durkslag och skölj även riset. Ställ bägge åt sidan. Hetta upp ghee i en kastrull och tillsätt senapsfrön, spiskumminfrön och fänkålsfrö och fräs i ca 1 minut. Tillsätt riven ingefära och rör om. Tillsätt resten av kryddorna och rör om i ca 30 sek. Tillsätt riset, mungbönor/gula linser och 6 dl vatten och koka upp. Tillsätt salt och de grönsaker som inte behöver vara al dente tex morötter och selleri, vänta med varianter som blomkål, broccoli och spenat till slutet. Täck för med lock och låt det puttra på låg värme tills riset, linserna är genomkokta. Smaka av med mer vatten och salt om det behövs. Slutkonsistensen ska vara som gröt men kan anpassas till tunnare soppa om man vill

Granera gärna med färsk koriander och njut av den som den är eller med en enkel sallad till. 

(1) Comment

 1. […] Kitchari – ayurvedisk linsgryta […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: