Bröd Glutenfritt Hormoner Vegan/Växtbaserat

Havre och protein-limpa med valnötter och aprikoser (glutenfritt, vegan)

Ett av mina godaste recept hittills tycker jag! Saftigt, matigt och med massor av smak och näring. Ett bra bröd har en bra sammansättning av näring och ger skön och lång mättnadstid. Så är det med den här limpan! Jag har valt att göra mitt bröd extra proteinrik genom att baka med proteinpulver och kikärtsmjöl men de går att byta ut om man inte har eller inte vill till bovetemjöl (se receptet).

När man undersöker sammansättningen av råvaror i det här brödet så visar det sig att det är ett riktigt superbröd för kvinnohälsa! Läs mer:

…antiinflammtoriskt, bra för hormon- och humörbalans, bra tarmflora – allt på en gång!

Det här brödet är verkligen nyttigt av många olika skäl! Jag är superlycklig för den här lyckade sammansättningen av råvaror – både för smak och hälsa. Här är några skäl till att det är så nyttigt:

 • Bland fröer är pumpakärnor extra proteinrikt och innehåller bland annat zink och växtbaserat omega 3. Valnötter innehåller också extra mycket Omega3.
 • Både pumpakärnor, havre, aprikoser, kikärtor och valnötter är bra vegetabiliska källor till järn! Järn är mycket viktigt att få i sig för hormonbalans och om man har kraftiga blödningar. Många kvinnor som lever med kronisk trötthet har låga järnvärden.
 • Havre och pumpakärnor innehåller aminosyran tryptofan som i hjärnan förvandlas till signalsubstansen GABA. Den gör att vi känner oss avslappnade och harmoniska. Protein- och tryptofan-rik kost är bra för hormonbalans, vid stress och återhämtning. Läs mer…
 • Kombinationen kikärtsmjöl och havre ger fullvärdigt protein – dvs alla aminosyrorna. Bra att veta om man äter stor andel eller 100% växtbaserat.
 • Havre är en bra källa till betaglukaner som hjälper till att sänka det onda kolesterolet med sin gelébildande förmåga. Det är också en bra fullkorns-kolhydrat för blodsockerbalans.
 • Kikärtor innehåller resistent stärkelse som inte höjer blodsockret, utan hamnar direkt i tjocktarmen där de göder goda tarmbakterier och bildar den viktiga smörsyran.

Det här är alltså ett bröd som är antiinflammtoriskt, bra för hormon- och humörbalans, bra tarmflora – allt på en gång.

Havre och protein-limpa med valnötter och aprikoser (glutenfritt, vegan)

Den här limpan är vegan/växtbaserad, naturligt glutenfri, innehåller stor andel näringsrika, energi- och proteinrika frön och glutenfritt fullkorn. Jag har valt att göra mitt bröd extra proteinrik genom att baka med proteinpulver och kikärtsmjöl men de går att byta ut om man inte har eller inte vill till bovetemjöl (se receptet).

Tips: Det är viktigt att måtta noga och allra helst använda våg. När ingredienser är extra fiber- och proteinrika som i det här receptet så kan det lätt bli för “blött” eller för kompakt om man höftar eller måttar fel.

Formstorlek: 1,5 l

 • Till jäsning: välj antingen 2 tsk torrjäst, 25 g färsk jäst, 0,5 dl glutenfri surdegsgrund eller 3 tsk bikarbonat + 1 msk äppelcidervinäger
 • 200 g (ca 5,7 dl) glutenfria havregryn
 • 75 g kikärtsmjöl (ca 1 dryg dl)(kan ersättas med bovetemjöl eller quinoamjöl)
 • 75 g havreprotein (ca 1 dl) (kan ersättas!*)
 • 15 g (1,5 msk) fiberhusk
 • 1,5 tsk salt (eller mer efter smak)
 • ev någon brödkrydda, jag använde 3 tsk brödkrydda
 • 100 g (ca 1,6 dl) linfrön
 • 150 g (ca 2 dl) pumpakärnor
 • 125 g (ca 2 dl) grovt hackade valnötter
 • 150-200 g (ca 2 dl) torkade aprikoser
 • 700g (7 dl) vatten

*kan ersättas med annat proteinpulver, kikärtsmjöl eller quinoamjöl eller bovetemjöl. Förslag på andra proteinpulver är risprotein, ärtprotein eller annat neutralt smakande vegetabiliskt proteinpulver.

Baka med jäst: Om du använder torrjäst; blanda alla torra ingredienser för sig i en bunke. Rör i ljummet/37°C vattten med slev. Fortsätt blanda till en kladdig smet. Om du använder färskjäst, använd fingervarmt vatten och rör ut jästen i vattnet. Blanda resterande torra ingredienser för sig och rör i degvätskan med slev. Degen behöver inte knådas.

Klicka över degen i en limpform täckt på insidan med bakplåtspapper eller väl smord. Dekorera ev. ytan med havreflingor och frön/hackade nötter. Lät jäsa i 60-75 minuter direkt i formen. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min. Ta ur formen och låt svalna helt på galler innan du skär i brödet.

Baka med bikarbonat: använd rumstempererat vatten och rör ut äppelcidervinägern i vattnet. Blanda resterande torra ingredienser (inkl. bikarbonat) och rör i degvätskan med slev. Degen behöver inte knådas. Klicka över degen i en limpform täckt på insidan med bakplåtspapper eller väl smord. Dekorera ev. ytan med havreflingor och frön. Lät jäsa svälla i minst 20 min minuter direkt i formen (hoppa inte över detta steg eftersom att brödet inte håller ihop lika bra annars). Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min. Ta ur formen och låt svalna helt på galler innan du skär i brödet.

Baka med surdeg: När du ska använda din glutenfria surdeg efter att den stått i kylskåp – ta fram den och mata den i rumstemperatur och använd först efter ca 24 timmar. Blanda bubblig och levande surdegsstart med rumstempererat vatten i en bunke. Blanda resterande torra ingredienser för sig och rör i degvätskan med slev. Degen behöver inte knådas. Klicka över degen i en limpform täckt på insidan med bakplåtspapper eller på insidan väl smord med kokosolja i fast form (håller sig bättre). Dekorera ev. ytan med havreflingor och frön. Lät jäsa väl täckt, t.ex. under under plast (men så att det ändå kommer in lite luft) i 12-16 h direkt i formen i rumstemperatur. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 60-75 min. Ta ur formen och låt svalna helt på galler innan du skär i brödet. Tips för tidsplanering – förbered degen innan du går och lägger dig på kvällen. Baka av brödet på morgonen eller förmiddagen eller sätt degen tidigt på morgonen, lämna degen att jäsa över dagen och baka av brödet sent på kvällen.

(1) Comment

 1. Elin Langhelle says:

  Jättegott bröd, men jag behöver grädda det längre nästa gång. Började med en timme och brödet var 99 grader inuti, men det räckte inte.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: