Frukost kostråd

Proteingröt med choklad – varför ska kvinnor äta extra protein?

Innehåller annonslänkar

Dagsbehovet av protein för kvinnor är 50-70 gram, den här gröten ger hela 23 gram! Otroligt god frukost, en ny favorit! Glutenfri och mjölkfri gröt utan socker, proteinrik med massor av bra fibrer och prebiotika för maghälsa och antioxidanter från bär och kakao. Det här är superfood-frukost på riktigt!

Varför protein till frukost?

Protein för kvinnor är viktigt för blodsockerbalans, hormonuppbyggnad, humör, muskeluppbyggnad och mättnadskänsla (som ger stabil energi och hjälper till att minska stress). Att göra gröt av nyttig havre blandat med ett växtbaserat proteinpulver är en perfekt balanserad frukost som ger stabil energi och skön mättnadskänsla med lång mättnadstid. Jag tycker inte att proteinpulver märks av i konsistens/smak på gröten!

Aminosyror (proteiner) är kroppens byggstenar för muskler men också för belöningsmolekyler som serotonin, dopamin, GABA osv. och våra hormoner. Genom att äta proteinrik kost och variera källorna så kan vi alltså börja må bättre, dämpa stress, balansera hormoner och må bättre känslomässigt. Läs mer här…

Äter man vegan/100% växtbaserat är det svårare att tillgodose behovet och bredden av aminosyror. Därför är det extra viktigt att äta varierat och välja in många olika källor till protein och proteinrika kolhydrater i kosten. Det gäller alltså att äta varierat med sojaprodukter, olika bönor, linser, nötter och fröer och glutenfria sädesslag så kan man täcka spektrat.

Tips: gröt utan proteinpulver och tillskott…

För vanlig gröt med choklad, uteslut proteinpulvret och kollagen eller bara skippa kollagenet om du vill ha en 100% växtbaserad frukost. Ett annat sätt att tillsätta protein är att röra i ett vispat ägg i gröten strax innan servering – koka gröten och rör på slutet i ett ägg, rör i några sekunder tills att konsistensen blivit krämig utan att stelna för mycket. Toppa även med extra nötter och frön för lite extra protein och energi. Särskilt hampafrön och pumpakärnor är extra proteinrika.

Vilka proteinpulver ska man välja

Växtbaserade proteinpulver utan tillsatser är bra. Läser man innehållsförteckningen till ett “rent” proteinpulver står där bara en eller några källor till protein, ingen sötning eller andra tillsatser. Jag använder just nu rent hampaprotein, risprotein och havreprotein. Hampaproteinet innehåller en liten mängd Omega3 och havreproteinet är neutralt i smaken vilket gör det användbart i tex smoothie, gröt och glass (nicecream). (Hampaprotein smakar ganska mycket men smaken döljs av kakao eller choklad). Det finns protein-blandningar som är bra om man är vegan eftersom att blandningar ger en mer heltäckande profil av alla aminosyror (fullvärdigt protein). Ett ex är den här.

Kollagenpulver är också ett nyttigt proteintillskott! En daglig dos kollagen ger inte lika mycket protein som ett proteinpulver men fortfarande några gram. Kollagen är också ett bra antiinflammatoriskt tillskott bra för maghälsa (förutom hud, leder osv).

Proteingröt med choklad

1 port

Topping

  • 1 liten banan (grön för mindre söt och mer fibrer)
  • 1 dl bär, tex frysta och tinade blåbär eller hallon (källa till prebiotika och anioxidanter)
  • ev. lite hackade hasselnötter eller andra nötter/mandel/frön
  • 1-2 dl osötad/utan tillsatser mandeldryck eller snabb cashewdryck (gör själv på 2 min utan att blötlägga)

Mät upp havre, vatten och salt i en kastrull och koka upp. Ja, det är mer vatten än normal eftersom att man tillsätter proteinpulver som suger upp. Småkoka några minuter tills att havregrynen är genomkokta. Tillsätt proteinpulver, kakao och ev. kollagenpulver och blanda ut i gröten. Koka upp. Servera med skivad banan, bär och ev. nötter och frön.

(5) Comments

  1. […] och antiinflammtorisk kost – vad är inflammation och hur ska man äta? Proteingröt med choklad – varför ska kvinnor äta extra protein? Avokadoyoghurt med citron och bär (raw vegan) kaneldoftande quinoagröt med äpple […]

  2. […] Havre och pumpakärnor innehåller aminosyran tryptofan som i hjärnan förvandlas till signalsubstansen GABA. Den gör att vi känner oss avslappnade och harmoniska. Protein- och tryptofan-rik kost är bra för hormonbalans, vid stress och återhämtning. Läs mer… […]

  3. […] Amerikanska pannkakor med havre Chaga-choklad med ingefära Nyttig coleslaw på olika sätt Proteingröt med choklad – varför ska kvinnor äta extra protein? Bananbröd med havre, nötter och torkad frukt (glutenfritt, mjölkfritt) Kitchari – […]

  4. […] krämiga scrambled eggs/äggröra Bananpannkakor på olika sätt till frukost eller brunch Proteingröt med choklad – varför ska kvinnor äta extra protein? Nöt och frö-limpa med morot (paleo) […]

  5. […] Proteingröt med choklad – varför ska kvinnor äta extra protein? Mandelscones med blåbär och citron (paleo, keto) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d