Bröd Glutenfritt Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Solroslimpa med havre (naturligt glutenfritt, svenska ekologiska råvaror)

Ett nytt favorit-frukostbröd, igen! God smak, matigt, saftigt och enkelt att baka. Lätt att skiva och frysa in. Hållbart, praktiskt och nyttigt. Precis som det ideala brödet ska vara, eller hur? Såklart är det som vanligt naturligt glutenfritt bakat utan mjölmix med naturligt glutenfria fullkornsprodukter.. och svenska, ekologiska produkter den här gången… Läs mer…

Jag fick frågan på instagram om man kan välja glutenfria produkter/ingredienser och samtidigt så närproducerat som möjligt och ekologiskt. Och ja, visst kan man det! Ingredienserna i det här brödet tycker jag lever upp ganska bra. OBS! Det här inlägget är inte ett samarbete!

Svenska, ekologiska och glutenfria produkter som jag använt i det här brödet

 • Bovetemjöl från Wermlands bovete är det bästa bovetemjölet jag vet, det är odlat och producerat i Sverige och det är Kravmärkt. Superbra kvalitet på mjölet med mild och fin smak.
 • Havregryn som är ekologiska är lätt att få tag i. Kombinationen svenskodlat och ekologiskt finns från Saltå Kvarn (men då ej märkt med glutenfritt). Räknar man Danmark som närodlat så finns både Eko och glutenfria havregryn från Urtekram
 • Linfrö från t.ex. Saltå Kvarn eller Gogreen är ekologiska och odlade i Sverige.
 • Psylliumfröskal (som fiberhusk och likn. produkter) finns ekologisk från Lindroos. Produkten heter Ekologisk Psyllium – och den innehåller finmalt psylliumfröskal (samma som fibeusk). Läs mer om psyllium i bakning här.

Havre och bovetelimpa med nötter/frön och russin

Ett mättande och näringsrikt bröd med stor andel solroskärnor, bakat med naturligt glutenfria fullkornsmjöler; havre och bovete.

1 stor limpa 1,5 l

 • Till jäsning: välj antingen 2 tsk torrjäst, 25 g färsk jäst eller 0,5 dl glutenfri surdegsgrund
 • 200 g (ca 5,7 dl) glutenfria havregryn
 • 225 g  (ca 3,75 dl) bovetemjöl 
 • 15 g (1,5 msk) fiberhusk, Ekologisk Psyllium eller annan finmalt psylliumfröskal
 • 1,5 tsk salt (eller mer efter smak)
 • ev. 3-4 tsk brödkrydda, kumminfrö eller fänkålsfrö (kan uteslutas)
 • 100 g (ca 1,6 dl) linfrön
 • 200 g (ca 3,25 dl) solrosfrön 
 • 700g (7 dl) vatten, fingervarmt
 • ev. 1-2 msk honung (kan uteslutas)

Blanda vatten med färskjäst om du använder det och ev. honung, vattnet ska då vara ca 37°C. Mät upp torra ingr. för sig (inkl. torrjäst om du använder det) och blanda. Rör i torra ingredienser till blöta och blanda väl. Täck insidan av en limpform med bakplåtspapper eller olja. Klicka i smeten och låt jäsa under bakduk i ca 90 minuter eller tills att den jäst upp fint, ca 30%. Värm ugnen till 200°C och grädda i ca 60-75 min. Om du är osäker om brödet är klart går det bra att låta brödet stå inne lite extra för säkerhets skull. Eller om du vet att din ugn inte är så varmt och bröd ofta inte blir genomgräddat – höj temperaturen till 225°C en stund. Låt brödet svalna i på galler under bakduk. Det ska vara helt svalt innan du skär i det.

(2) Comments

 1. Kicki says:

  Var är russinen i receptet?

 2. Carolina says:

  Ett fantastiskt gott bröd och lätt att baka. Detta kommer jag göra igen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Förtroendemärke
%d bloggare gillar detta: