Bröd Glutenfritt Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Solroslimpa med havre (naturligt glutenfritt, svenska ekologiska råvaror)

innehåller annonslänkar

Ett nytt favorit-frukostbröd, igen! God smak, matigt, saftigt och enkelt att baka. Lätt att skiva och frysa in. Hållbart, praktiskt och nyttigt. Precis som det ideala brödet ska vara, eller hur? Såklart är det som vanligt naturligt glutenfritt bakat utan mjölmix med naturligt glutenfria fullkornsprodukter.. och svenska, ekologiska produkter den här gången… Läs mer…

Jag fick frågan på instagram om man kan välja glutenfria produkter/ingredienser och samtidigt så närproducerat som möjligt och ekologiskt. Och ja, visst kan man det! Ingredienserna i det här brödet tycker jag lever upp ganska bra. OBS! Det här inlägget är inte ett samarbete!

Svenska, ekologiska och glutenfria produkter som jag använt i det här brödet

 • Bovetemjöl från Wermlands bovete är det bästa bovetemjölet jag vet, det är odlat och producerat i Sverige och det är Kravmärkt. Superbra kvalitet på mjölet med mild och fin smak.
 • Havregryn som är ekologiska är lätt att få tag i. Kombinationen svenskodlat och ekologiskt finns från Saltå Kvarn (men då ej märkt med glutenfritt). Räknar man Danmark som närodlat så finns både Eko och glutenfria havregryn från Urtekram
 • Linfrö från t.ex. Saltå Kvarn eller Gogreen är ekologiska och odlade i Sverige.
 • Psylliumfröskal (som fiberhusk och likn. produkter) finns ekologisk från Lindroos. Produkten heter Ekologisk Psyllium – och den innehåller finmalt psylliumfröskal (samma som fibeusk). Läs mer om psyllium i bakning här.
Skriv ut receptet

Solroslimpa med havre (naturligt glutenfritt, svenska ekologiska råvaror)

God smak, matigt, saftigt och enkelt att baka. Lätt att skiva och frysa in. Hållbart, praktiskt och nyttigt. Precis som det ideala brödet ska vara, eller hur? Bara svenska, ekologiska produkter den här gången… 
MåltidBröd
KökSvenskt
NyckelordÄggfritt, glutenfritt, mjölkfritt, Naturligt glutenfritt, växtbaserat,, Vegan
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: 1 timme
jäsning: 1 timme 30 minuter
Portioner: 1 bröd (1,5 l)
Kalorier: 2836kcal

Ingredienser

Instruktioner

 • Blanda vatten med färskjäst om du använder det och ev. honung, vattnet ska då vara ca 37°C. Mät upp torra ingr. för sig (inkl. torrjäst om du använder det) och blanda. Rör i torra ingredienser till blöta och blanda väl.
 • Täck insidan av en limpform med bakplåtspapper eller olja. Klicka i smeten och låt jäsa under bakduk i ca 90 minuter eller tills att den jäst upp fint, ca 30%. Värm ugnen till 200°C och grädda i ca 60-75 min. Om du är osäker om brödet är klart går det bra att låta brödet stå inne lite extra för säkerhets skull. Eller om du vet att din ugn inte är så varmt och bröd ofta inte blir genomgräddat – höj temperaturen till 225°C en stund. Låt brödet svalna i på galler under bakduk. Det ska vara helt svalt innan du skär i det.

Näringsinnehåll

Kalorier: 2836kcal | Carbohydrates: 297g | Protein: 108g | Fat: 158g | Mättat fett: 15g | Fleromättat fett: 78g | Enkelomättat fett: 49g | Natrium: 4786mg | Kalium: 3897mg | Fiber: 91g | Socker: 30g | Vitamin A: 100IU | Vitamin C: 4mg | Kalcium: 602mg | Järn: 28mg

(9) Comments

 1. Kicki says:

  Var är russinen i receptet?

 2. Carolina says:

  Ett fantastiskt gott bröd och lätt att baka. Detta kommer jag göra igen.

 3. […] extra mättnad, toppa en skiva glutenfritt fullkornsbröd med avokado och scrambled eggs och några […]

 4. […] Solroslimpa med havre (naturligt glutenfritt, svenska ekologiska råvaror) […]

 5. […] Solroslimpa med havre (naturligt glutenfritt, svenska ekologiska råvaror) […]

 6. Kristin Vedin says:

  Kan man ersätta lite av solroskärnorna mot krossad bovete

  1. Hej! Nej uteslut bara eller ersätt med andra frön som pumpakärnor eller nötter.

 7. Simone says:

  Går det att ersätta linfrön med chiafrön?

  1. Ja i vikt! Volymen blir lite mindre.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d