kostråd

Dags för rejäl hälsokontroll, trots att jag mår bättre än på länge…

Inlägget innehåller annonslänkar för Werlab.

Dags för hälsokontroll, trots att jag mår bättre än på länge…

Nu är det dags för mig att göra en rejäl hälsokontroll, trots att jag just nu mår bättre än på länge. Förra året fick jag äntligen reda på vad som orsakat den oförklarliga trötthet som jag då upplevt ett tag: järnbrist. I mitt fall väldigt lågt ferritin (järndepåer, lagrat järn, hb var bra).

Järnbrist eller låga järn-värden är vanligt hos kvinnor i min ålder (35-50 år). Jag kan vittna om att det verkligen är något som smyger sig på, utan att man gör något direkt fel som man själv vet om. I alla fall inte fel mot vad vad man tidigare har gjort. Jag menar jag har ju ätit och levt väldigt sunt de senaste åren…

…som så många andra (har jag) blivit avfärdad med att “det är normalt”…

Min järnbrist var nog främst relaterad till kraftigare blödningar under mensen som ökat de senaste åren. Jag har sökt för det redan för ca 3 år sedan och som så många andra efter en kort undersökning blivit avfärdad med att “det är normalt” utan att få göra vidare tester.

Det lite konstiga tycker jag nu är att jag “tog” det svaret, jag som är van att ligga på… Jag som av så mycket egen erfarenhet och andras (genom jobbet) vet att man främst ska lyssna på sin egen kropp. Känns det inte bra när man får eller inte får en diagnos hos läkare ska man ju gå vidare och få en “second opinion” åtminstone. Men, det gjorde inte jag den här gången.

Jag fick helt enkelt inte koll på mina värden förrän det hade gått för långt. Jag kan inte förklara varför jag inte sökte vidare direkt när jag inte fick hjälp första gången; mer än att jag, precis som alla andra är väldigt sårbar i en situation där man söker hjälp hos sjukvården och behöver kunna lita på de svar man får. Det är lätt att ta på sig ansvaret för att man tex är trött och håglös, att det är mitt eget fel, jag borde sova bättre, träna mer osv osv…

…senare fick jag bättre hjälp, men då var jag också längre gången och mådde sämre…

När jag sökte hjälp andra gången ett år senare fick jag mycket bättre gehör och hjälp, men då var jag också längre gången och mådde sämre. För mig hjälpte en 2-månaders kur med järntillskott enligt läkares föreskrift. Jag var en helt annan människa redan efter en månad med tillskotten. Efter det blev det bara bättre och bättre och mina egna insatser med justeringar av kost och träning började äntligen hjälpa igen! Så skönt! Jag kände mig pigg och stark som förut… Ja, eller som sagt; till och med bättre än tidigare!

Återhämtningen tillbaka till full hälsa tog ett par månader…

Sedan, i februari/mars 2021, fick jag Covid… Sjukdomen tog väldigt hårt och jag var riktigt, riktigt dålig. Återhämtningen tillbaka till full hälsa tog ett par månader skulle jag säga (nu är jag alltså helt bra). Så ja, det har varit extra viktigt för mig med bra kost och kosttillskott under det senaste året. Jag har ätit alla tillskott jag själv räknat ut att jag kan behöva, lite för säkerhets skull, för att hjälpa kroppen komma ikapp. Tillskott för generell återhämtning stress (eftersom att kroppen tagit en del) och hormonbalans.

Nu när jag mår så här bra vill jag helt enkelt ha koll på att allt verkligen är bra. Kan jag sluta med några av tillskotten eller är det något jag har missat? För att bygga min hälsa framåt, vad behöver jag veta och ta kontroll över själv… Det tänker jag att en hälsokontroll via Werlab ska hjälpa mig med.

Få koll på vad jag egentligen behöver…

Jag har valt att göra Werlabs Hälsokontroll XL Plus med 43 olika hälsomarkörer. Jag ska gå iväg på provtagning i nästa vecka. Det finns mindre paket och flera små tester – tex tester/paket för:

 • hormon-koll
 • sköldkörtel
 • träning/prestation
 • graviditet/fertilitet
 • allergi
 • specifika organ
 • osv…

Behövs verkligen den här typ av tester?

Det kan vara svårt att få remiss från sjukvården att göra alla tester man önskar utan att vara väldigt sjuk. Man får sällan testa allt man undrar över på en gång. Även som i mitt fall, när de symtom man söker för inte bedöms som tillräckligt allvarliga, så får man inte den utredning som behövs för att förebygga att läget förvärras. Typ: kom tillbaka när du är sjukare… Att själv bekosta tester ska man göra om man vill ha koll i förebyggande syfte eller reda ut varför man inte mår bättre. Kanske har man redan testat en hel del via sjuvården och vill ha en second opinion eller testa fler hälsomarkörer?

Om Werlabs

Werlabs erbjuder hälsoanalyser via blodprov. De har över 140 provtagningsställen i samarbete med hälso- och sjukvården. Läkare granskar alla svar och skriver en kommentar. Man får vanligtvis sina resultat med läkarkommentar inom 48 timmar.

Hur funkar det?

Man beställer sitt test och får instruktioner via mail inom ett dygn. Det går att välja Klarna som betalmetod om man vill betala efter eller dela upp betalningar. Sedan är det bara att gå och lämna prover på en provtagnings-mottagning. Svar med kommentar får man sedan vanligen efter 48 h.

(5) Comments

 1. Niina Forsell says:

  Intressant inlägg om järnbrist. Förstod dock inte hur man ska göra när ferritin är för lågt och hb normalt/högt enligt dig. I mitt fall har jag fått till svar att så länge hb är normalt så behöver inte ferritin åtgärdas. För till slut om depåerna är för låga så äter det av hb. Hur fick du hjälp?
  Med vänliga hälsningar Niina Forsell

  1. Depåerna töms först vilket visas genom lågt ferritin och hb kan forf. ligga normalt. Det fick jag svar om från min husläkare. Jag fick hjälp av min husläkare och gynekolog men jag bytte både VC/husläkare och gynekolog andra gången! Jag går nu på rosenlunds husläkarmottagn. på södermalm sthm, och gyn. Cilla Salamon – hon tar bara emot privat nu för tiden så jag hade tur som fick träffa henne via vården. Jag rek. annars Cilla varmt!

   “Järnbrist uppkommer på grund av negativ järnbalans (förlusterna är större än tillförsel/absorption). Först töms järndepåerna (S-Ferritin sjunker, S-sTfR-löslig transferrinreceptor stiger), sedan blir erytropoesen järnbristig (S-Fe sjunker, S-TIBC d v s transferrin stiger, transferrinmättnaden sjunker) och till sist uppstår en mikrocytär anemi med låga retikulocyter. MCV sjunker sakta och blir som lägst när den sista normocyten har lämnat cirkulationen. Uttalad järnbrist kan finnas även utan påtagligt lågt Hb och MCV läs mer: https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/hematologi/anemi-jarnbrist/

 2. […] Dags för rejäl hälsokontroll, trots att jag mår bättre än på länge… Mat och hormoner – 6 riktlinjer för hormoner i balans […]

 3. […] Hälsokontroll XL Plus (denna har jag nyligen gjort, läs mer här) […]

 4. […] Vad är anmärkningsvärt med mina provresultat? Här kommer allt som jag fått veta som resultat av min stora hälsokontroll. Läs om bakgrunden till varför jag gjorde hälsokontrollen här…. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: