Ayurveda Detox kostråd

Anpassad ayurvedisk detox (e-bok)

Hurra! Äntligen! Nytt bland nedladdningsbara kostplaner här på sidan! En manual för ayurvedisk detox för den som vill.

Ayurvedisk detox passar dig som upplever…

 • olika tecken på ”tilltäppning” och stagnation (tilltäppning av sinuskanalerna, lymfansamling/svullnad, förstoppning, dålig cirkulation osv.)
 • tecken på inflammation
 • trötthet
 • känsla av ”tyngd”
 • halsbränna
 • oregelbunden avföring, även diarré
 • dålig matsmältning
 • trög känsla i kroppen
 • onormala smakupplevelser, dämpad smak
 • dålig aptit
 • låg sexdrift
 • minnessvårigheter
 • känner sig oren
 • ”oren” eller matt, livlös hy
 • matsmältningsproblem (uppblåsthet, svårt att bryta ned mat, svullen känsla, sura uppstötningar, illamående efter maten osv.).

Innehållsförteckning

 • -Vad är Ayurvedisk detox?
 • Förberedelser
 • Riktlinjer och listor (råvaror, kryddor, tillskott osv)
 • Måltidsplanering
 • Recept
 • Efter detoxen

Inom Ayurveda är stark matsmältning nyckeln till hälsa och en ”cleanse” som den här, syftar att rensa ut slagg och i slutänden stärka matsmältningen. Vanor som att äta för snabbt, inte tugga tillräckligt, äta för ofta, fel råvaror och dåliga matkombinationer kan försvaga matsmältningen (enl. ayrveda) vilket i sin tur orsaka en mängd andra problem på sikt.

– Vad menas med ”anpassad” ayurvedisk detox? – Jag har tagit fram tolkningar av traditionella recept och riktlinjer som jag presenterar i det här materialet. Jag är utbildad kost och näringsrådgivare, inte ayurvedisk hälsorådgivare. Däremot har jag samlat på mig mycket kunskap och erfarenhet från ayurveda-kurser, yogalärarutbildning och annan fördjupning som jag tillämpat själv och i mitt arbete med klienter.   

– Vad går det ut på och vad äter man?

Man genomför en ayurvedisk detox genom att äta specifika råvaror och kryddor i rätt kombination under en period. Under 7-30 dagar äter utesluter man ”gifter” som alkohol, koffein och annat stimulerande och äter enkel mestadels kokt mat lagad av specifika råvaror och kryddor.  Samtidigt dricker man mycket vätska, inklusive varma teer och avkok.

Ayurvedisk detox är snällt och kärleksfullt mot kroppen, du får i dig ”riktig mat”, det vill säga tillräckligt med energi och näring, så det går bra att leva och jobba som vanligt. Ingen späkning eller svält alltså! Den första veckan kan man uppleva en del symtom på utrensning, så utrymme för extra vila är ändå att rekommendera.

Inom ayurveda utgår man ifrån att allt i naturen, även människor, består av främst tre energier eller element (doshor); vata, pitta och kapha vilket i princip kan översättas till vata = luft/rymd, pitta = eld/vatten och kapha = jord/vatten. Våra personliga och fysiska egenskaper och behov styrs av vilken eller vilka av doshorna som dominerar oss. Doshorna/elementen kommer av olika skäl ibland i obalans  vilket då ger upphov till olika symtom och i slutänden sjukdomar.

Olika råvaror besitter också olika egenskaper som representerar dosorna, så vi kan balansera symtom och sjudomar genom att välja rätt mat. Råvarorna, kryddorna, matlagningsmetoderna, riktlinjerna och rutinerna i det här materialet är särskilt utvalda för att balansera alla doshorna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: