Naturlig hudvård

Din hud äter! En text om hudvård inifrån & ut…

img_3746

Längst ned hittar du listor, tips och länkar…

Här börjar jag en ny serie inlägg med temat naturlig, ekologisk hudvård och sambandet hälsosam hud och kost. Jag har fler inlägg på lut, så håll utkik! Bland annat så har jag planer på att skriva om ayurvedisk hudvård, ge recept på huskurer, tipsa om några väl valda produkter som finns att köpa och skriva om balsammetoden och no poo (hår).

Varför fokus huden? Jo, bland annat därför att hur huden mår ofta är en reflektion av den totala hälsan hos en person. Huden är kroppens största organ vars syfte är att avgifta kroppen och skydda vårt inre; muskler, blod och övriga organ mot främmande ämnen. En frisk hud är bättre på att filtrera bort gifter och ovälkomna ämnen medan hud som obalanserad inte kan göra jobbet lika effektivt. Hud som inte är fullt frisk är mer mottaglig för till exempel virus eller aluminiumsalter i deodoranter. Vi bör alltså inte bara vilja se friska ut – att huden faktiskt är frisk är viktigt för att resten av kroppen ska vara det.

Vad är problemet?

Många har fastnat i en ond cirkel av att köpa på sig mängder av olika produkter som enligt reklamen ska vitalisera, reparera och föryngra. Produkter med naturliga ingredienser kan ha den effekten; men kvaliteten på huden handlar naturligtvis främst om hur den är uppbyggd inifrån. Skönhetsprodukter med naturliga ingredienser kan man fylla badrumsskåpet av i mängder om man vill, inget fel i det! Men anledningen bör vara att man hjälper huden på traven (och så klart känslan av att skämma bort sig själv med lyx och goda dofter…) snarare än att försöka “bota” obalanserad hud utifrån.

Att skapa medvetenhet om vad som bygger en välmående hud, inifrån och ut, har blivit viktigt eftersom att det ännu saknas ordentligt med kunskap om bra alternativ. För bra alternativ och kunskap finns! Fler och fler nya produkter med naturligt ekologiskt innehåll ser dagens ljus. Butiker och webb-butiker med enbart ekologiskt varuutbud ökar i antal.

Anledningen till uppsvinget av naturlig och ekologisk hudvård på senare tid har varit uppmärksamhet i media om hur traditionella hudvårdsprodukter och kosmetika innehåller ämnen som är direkt dåliga för kroppen. Ämnen som t.ex. kan vara allergiframkallande, hormonstörande och cancerframkallande. Andra ämnen täpper till porerna – porernas uppgift är att andas ut slagg och orenheter som det är meningen att kroppen ska göra sig av med – med porerna tilltäppta stannar även kroppens egna orenheter kvar och orsakar irritationer.

En tankeställare: – Vad är skönhet? – En hälsosam, pigg och glad person är vacker! Alla produkter vi köper försöker efterhärma det tillståndet, eller hur? 

Vad är lösningen?

En del giftiga ämnen filtreras naturligt i det yttersta hudlagret, andra går djupare ner och kommer i kontakt med blodomloppet. Bra skönhetsprodukter bör alltså innehålla ingredienser som du i princip ska kunna stoppa i munnen och svälja och som kroppen utan problem kan bryta ned.

Vi behöver tillföra huden den näring den behöver för att fungera så att den både är och ser frisk ut. Vi behöver äta bra, dricka ordentligt, andas djupt och syresätta kroppen och även applicera vårdande produkter av bra kvalitet och naturliga ingredienser som stärker huden utifrån så att den lättare återhämtar sig.

esse hudvårdMånga av oss har börjat få kläm på hur mat, dryck och motion påverkar kroppen och därmed huden. När det gäller vilka produkter som faktiskt är bra så finns det fortfarande en del att upplysa om, byta ut i badrumsskåpet och prova på!

Jag ska med framtida inlägg här på bloggen göra mitt bästa för att bygga upp en bank av tips för att ta hand om sin hud på ett bra och naturligt sätt. Kanske får du den bästa hyn du någonsin haft! 🙂

Börja med kosten (se tips nedan), smörj huden med kokosolja eller annan kallpressad olja eller välj produkter från en butik som garanterat bara säljer ekologiska produkter och med naturliga ingredienser. Jag kan t.ex. rekommendera den här webb-butiken och den här som har brett utbud.

Mata din hud inifrån

Precis som att övriga organ i kroppen (njurar, lever, binjurar, hjärta o.s.v.) fungerar bättre eller sämre p.g.a. hur vi äter, så påverkas huden av kosten i allra högsta grad.

Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och sockerEn varierad, grönsaksbaserad, blodsockerbalanserande och inflammationsdämpande kost är inte bara bra för hälsan i stort utan rekommenderat för en frisk hy! Jag har haft många klienter och kursdeltagare nu som efter 2-3 veckor av ren och läkande kost med förvåning ger feed-back: “Min hy har blivit så otroligt mycket bättre! Det hade jag inte förväntat mig!” Boken Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker ger en perfekt grund för en sådan kost.

Ät färgrika frukter och grönsaker i mängder! Röda bär är särskilt bra för huden men alla färger är viktiga. Protein av bra kvalitet bygger upp och reparerar huden medan mycket socker och snabba kolhydrater gör så att kollagen i huden bryts med vilket gör att huden åldras snabbare.

Väldigt obalanserad hud, hudsjukdomar, eksem och ofta förekommande utslag hänger ihop med obalanserad tarmflora. Det som hjälper för att balansera tarmfloran är ovan nämnda kost med extra tonvikt på färska grönsaker. Det vill säga en extra basbildande kost som är enzymrik med naturliga nyttobakterier. Att äta raw food en period med syrade grönsaker kan vara en lämplig kur för att återställa tarmfloran.

Tänk på att det är viktigt att äta en fullvärdig och varierad kost. Begränsande dieter som t.ex väldigt kalorisnål kost eller periodisk fasta kan leda till att man inte får i sig ordentligt av vissa näringsämnen. Både att banta och att vara överviktig påverkar huden negativt på olika sätt så det är viktigt att konsekvent äta en balanserad hälsomanskost för att skapa långsiktig stabilitet.

 

Svettas!

Motion sätter i gång blodcirkulationen i huden, vi blir naturligt törstiga och vätskesätter spontant kroppen genom att dricka. Dessutom är svettning väldigt bra för huden eftersom att det avgiftar och stimulerar nya hudceller. Att bada bastu funkar när man kanske är för trött för att träna eller bara vill njuta. Att basta verkar ju även avslappnande och avstressande, är som sagt avgiftande för huden och ökar blodcirkulationen så att hudcellerna syresätts.

Att motionera minskar också stresshormonet kortisol och hjälper oss att sova bättre. Enligt forskning så gör tre timmars träning (aerobicsträning d.v.s. allsidig konditionsträning) i veckan oss tio år yngre.

Övriga viktiga tips

  • sov tillräckligt
  • vistas i solen men bränn inte huden
  • drick ordentligt – du får direkt en spänstigare hud när du dricker ordentligt. Prova att dricka 2 liter om dagen en vecka och upplev skillnaden.
  • andas väl (djupandas med hela buken) detta fräschar upp huden genom att t.ex. syresätta blodet och vitalisera och stimulera de ytliga blodkärlen.
  • stressa ned! Stress påverkar huden kraftigt på flera sätt – ökade inflammationer, känslighet, torrhet, rynkor, utslag, dålig cirkulation osv…

Mer läsning:

Butiker med ekologiska hudvårdsprodukter och kosmetika: 

Boktips:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1) Comment

  1. Solveig says:

    Hej. Har just blivit intresserad av torrborstning och undrar vad du har att säga om det. Har letat efter nåt slags schema, men de flesta gör olika… Har du nåt tips?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d