Hälsofilosofi kostråd Mage/tarm

Minska stress och läk IBS/problem mage-tarm

Magen, tankar och känslor…

En reflektion efter några års arbete som kost och näringsrådgivare är att personer med problem mage/tarm, förutom att justera kosten också behöver ta itu med stress. Jag känner inte till några personer med diagnosticerad IBS eller andra tarmsjukdomar som kan säga att de inte lider av stress på något sätt. Mental eller känslomässig stress.


Stress är fysisk respons på hög mental aktivitet och negativa känslor som rädsla, oro, panik, frustration osv. Stressreaktioner i kroppen under vår evolution har varit nödvändig för att överleva, men i det moderna samhället behöver vi sällan kämpa för vår överlevnad. “Hot” som vi upplever handlar snarare om självbild och rädsla att inte duga och att lyckas. Samma saker händer i kroppen oavsett om vi upplever ett verkligt hot eller om vi fantiserar om att misslyckas och bli utskrattade eller är rädda för potentiella inbrottstjyvar som kanske faktiskt aldrig kommer… 


Stress behöver inte vara relaterad till jobb – det kan vara hemmiljön, en dålig självkänsla, negativa relationer, ett obearbetat förflutet, destruktiv relation till sig själv eller arbetslöshet som stressar. Känslomässig stress tar sig uttryck i olika känslor som återkommer varje dag eller flera ggr i veckan så som oro, rädsla, sömnproblem, panikkänslor, rastlöshet, bekymmer, frustration, ilska (kan vara undertryckt), paranoida känslor, misstänksamhet osv…

Det är viktigt att du utvärderar din livussittuation och ger själv dig de förutsättningar du behöver för att lyckas med att ta hand om dig; så att de ansträngningar du gör för att skapa förändring faktiskt har effekt. Det kan krävas att du omvärderar din arbetstakt, arbetsfördelningen i familjen, att du sätter av tid för vila, att du hedrar dina känslor och kommunicerar din vilja, att du prioriterar bort vissa mål osv. Emotionellt stöd i form av KBT-terapi, stressklinik, mindfullness, meditation eller coaching kan vara det som faktiskt i slutänden hjälper, inte alltid en strikt kosthållning. Var ärlig mot dig själv, vad behöver du? Egentligen?

Här läser du om Steg för att balansera IBS eller andra problem mage-tarm… med kosten ur ett näringsterapeutiskt/ funktionsmedicinskt perspektiv.

IBS och orolig mage enligt Ayurveda

Enligt Ayurveda, Indisk traditionell läkekonst så är diffusa eller många olika symtom mage/tarm länkat till överslag av “vata” –  dvs luftelementet i sinne-kropp och själ. Personer med för mycket ”vata” tenderar att ha oregelbundna matsmältningsmönster och oregelbundna energinivåer (som kommer i “vindbyar”). Mentalt och känslomässigt tenderar vata-personen eller den med vataobalans att vara kreativ och intuitiv men är också känslig, bl.a. också för höga ljud, starkt ljus, starka lukter, orättvisa osv. Oro och rädsla är en vanligt förekommande känsla. Deras känslighet gör ofta att de tror att de måste isolera sig mot omvärlden. De älskar trots det att resa och stimuleras av förändring, men det kan förvärra deras redan rastlösa sinnen. De tenderar att lära sig snabbt och glömma lika fort. Deras natur håller dem i en berg-och dalbana som är ansträngande och gör dem mer benägna att känna sig instabila och ängsliga.

Målet med ayurvedisk behandling är att balansera vata och därmed minimera kyla, maximera rutiner, öka värme och fukt genom mat, dryck, örter, massage, stressreduktion och motion.


Hur du minska din stress och bli bra i magen

  • Håll dig till rutiner – oerhört viktigt! För en person med vataoblans/stresspåslag så är detta det absolut svåraste och samtidigt det som kommer göra skillnad när rutinerna är på plats. Inga ursäkter!
  • Har du provat stressa ned ordentligt någon gång de senaste åren? På riktigt gå ned i varv… Om du skulle göra det, vad har du att förlora? Din stress? Vill du verkligen ha den kvar så gärna? Behöver du hjälp? Då ska du ta den hjälpen.
  • Motionera regelbundet – på grund av ofta svag matsmältning. Det bör vara en harmoniserande träning så som pilates eller yoga. Lugn yoga är bra för att aktivera matsmältningen. Bra även här med fasta rutiner. Mycket bättre med bara en fast tid i veckan eller 20 min varje dag än 0-4 utspridda pass här och där när det går att klämma in.
  • Föredra varma rätter framför kalla och ät regelbundet med ro och fokus på maten när du äter. Andas lugnt och med hela magen när du äter (även annars). Krydda måttligt, inte för mycket och inte för lite. Drick örtteer ofta. Ät fett av bra kvalitet.

Här läser du om Steg för att balansera IBS eller andra problem mage-tarm… med kosten ur ett näringsterapeutiskt/ funktionsmedicinskt perspektiv.

(2) Comments

  1. […] Probiotika och prebiotika för magen. Många behöver hjälp med bakteriefloran i magen med hjälp av tillskott under en period – men det är allsidig och bra kost med mycket grönsaker, frukt och bär som är den absolut bästa hållbara hjälpen. Du kan inte bota din tarmflora med tillskott – du MÅSTE ändra kost och vanor. Läs mer om IBS och andra magbesvär och kosten här… […]

  2. […] Minska stress och läk IBS/problem mage-tarm […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: