Äggfritt Bröd Detox Glutenfritt Surdeg Vegan/Växtbaserat

Groddat bovetebröd (naturligt glutenfritt, vegan)

Groddat bovetebröd /sprouted buckwheat bread

Så enkelt och ursprungligt… Ett rent och naturligt, glutenfritt bröd som är baserat på riktigt gammeldags tekniker. Brödet innehåller bara en ingrediens egentligen: bovetet. Det är tekniken som gör att brödet får sin konsistens och håller ihop och blir ordentligt saftigt och smakrikt.

För de som vill maxa näringsinnehåll och baka bröd på låg temperatur av hälsoskäl så är det här receptet perfekt. Det kan bakas på 125°C under längre tid (några timmar) men även på 180 °C om man vill ha det klart snabbare. Jag själv väljer att baka bröd på en temperatur som passar de flesta bröd bäst (oftast hög) men när ett bröd verkligen passar att bakas på låg temperatur och under längre tid så är det ju toppen!

img_3388

Groddat bröd är baserat på groddat fullkorn av något slag. Groddat rågbröd och groddat vetebröd finns att köpa i många hälsokostaffärer, men de innehåller gluten. Bovete däremot räknas inte som ett sädeslag utan är en örtväxt och naturligt glutenfri.

Det som krävs för ett lyckat brödbak av det här slaget är tid och omsorg. Vilket jag älskar! Enkelheten, ursprungligheten och att man verkligen hedrar en råvara genom att utveckla utnyttja alla dess egenskaper.

groddat bovete

Groddningen ger brödet flera hälsofördelar. För det första använder man sig av hela kornet med skalet som ger fullkornskvalitet på brödet med fler näringsämnen och fibrer. Blötlagda och groddade frön eller korn är också mildare för magen och gör det lättare för kroppen att ta upp näringen. För veganer är just bovete en bra källa till fullvärdigt protein.

IMG_3398.jpg

Att grodda bovetet tar ca 3 dygn. Sedan är det bara att mixa och baka av om man vill. Men man kan också låta smeten surdegsjäsa efter att den har mixats för att utveckla ännu fler nyttiga egenskaper i brödet. Då tar det ca ett dygn till. Tiden det tar är väl värt; limpan du får är stor, kompakt, näringsrik, mättande, saftig och god. Det går såklart att skiva upp den färdiga limpan och frysa in.

Man kan använda flera sorters spannmål och baljväxter till groddat bröd. Till exempel hirs, korn, havre, linser och soja kan användas. Jag har själv bara testat bovete hittills och ätit en köpt variant av groddat råg som är underbart god…

groddat bovetebröd / sprouted buckwheat bread

Groddat bovetebröd

 • 500 g helt bovete
 • 1 tsk salt (kan uteslutas)

Valfritt

 • 2 tsk mortlade fänkålsfrön eller annan valfri brödkrydda
 • 3 kapslar (ca 1 tsk) probiotika* om du väljer att surdegsjäsa brödet
 • 2 tsk bakpulver om du väljer att baka av brödet utan jäsning

Grodda (3-4 dygn)

 1. Blötlägg bovetet i ca 12 timmar, till exempel över natten.
 2. Skölj bovetet riktigt ordentligt i kallt vatten i durkslag. Låt bovetet vara kvar i durkslaget och ställ över en bunke och täck med en blöt och urkramad handduk.  Låt stå övertäckt i rumstemperatur.
 3. Skölj bovetet 2-3 gånger/dag. OBS! Missa inte att skölja regelbundet, skölj gärna 3 ggr per dygn. Anledningen är att groddarna lätt kan börja mögla.
 4. Efter cirka 3 dagar, när det vuxit ut 0,5-1cm svans är groddarna klara.

Baka brödet utan jäsning (2-8 timmar, beroende på vald temperatur)

Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper. Mixa groddarna med stavmixer eller i matberedare en slät gröt.Tillsätt salt, bakpulver och ev. kryddning om du vill och blanda. För över smeten i limpformen och baka av i antingen 125 °C i ca 6 timmar eller tills att det är klart eller i 180°C i ca 2 timmar eller tills att det är klart.

Baka brödet med surdegsjäsning

Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper. Mixa groddarna med stavmixer eller i matberedare en slät gröt.Tillsätt salt, probiotika* och ev. kryddning om du vill och blanda. För över smeten i limpformen och låt jäsa övertäckt på ett så varmt ställe som möjligt (i rummet). Det kan dröja 24-48 timmar innan syrningen fått fart och degen höjt sig något. OBSOBS! Degen kommer inte att höja sig mycket alls. Det blir en lätt höjd och rund yta på limpan. Inget mer. 

Baka av limpan i antingen 125 °C i ca 6 timmar eller tills att det är klart eller i 180°C i ca 2 timmar eller tills att det är klart.

Jag bakade mitt bröd i 180°C i 2 timmar.


*Anledningen till att jag tillsatte probiotika var för att vara säker på att rätt sorts bakterier skulle få fart i degen. Groddar kan lätt börja mögla och börjar fel sorts bakterier växa i degen så är det sedan bara att slänga den. Man märker det genom att degen inte höjer sig alls och att degen smakar surt på ett obehagligt och fränt sätt. Har någon en annan metod eller andra tips, kommentera gärna!

 

 

(14) Comments

 1. Hei, det her ser jo smart ut. Jeg tenker at det kan gå veldig bra å tilsette 3-4 ss ferdig glutenfri surdegsgrund til den groddade basen, som et alternativ til probiotika. Jeg har også et surdeigsbrød med groddat/spiret bokhvete, med litt flere ingredienser, men veldig god smak det også. http://kristinkoker.com/2014/03/16/supergodt-surdeigsbrod-med-spiret-bokhvete/

  1. Tack Kristin! Just det, såklart funkar det med surdeg. Just nu har jag ingen vid liv… Fint recept du delat.

 2. Veronica says:

  Spännande! Känns verkligen rustikt och hälsosamt. Jag funderar på att tillsätta lite hackade dadlar. Vet du när det är bäst att tillsätta dem; innan eller efter surdegsjäsningen?

  1. Du måste tillsätta innan – man kan inte blanda i degen efter jäsningen. Då försvinner all luft!

   1. Veronica says:

    Åh, såklart! Duh! 😄Tänkte inte på det. 🙂

    Jag ska absolut baka det här brödet med surdeg (och utan) på låg värme och det ska bli så kul att prova! Jag köpte ofta små goda groddbröd förr med groddad råg eller vete och en hel del dadlar. De är smarriga men lite för söta för att det ska kännas riktigt bra, så jag hoppas få till ett liknande groddbröd men lite mindre sötma. Tack för ett jätteroligt recept!!

 3. Katharina says:

  Tack för alla dina goda recept! Funkar det att byta till färdigt bovetemjöl om man tycker groddningen känns lite för tidskrävande? Är det 500 g som gäller då också i så fall?

  1. 🙂 Nej det går inte alls. Receptet innehåller ju inget vatten. Det är ett väldigt unikt bröd. Tycker du ska söka i kategorin för bröd och hitta ett helt annat recept. Det finns flera snabba!

 4. Elisabet says:

  Blir sugen på att testa detta! Funderar på om det går att använda sig av (hemmagjord) kefir till surdegsjäsningen. Kanske vasslet som man kan sila fram från kefirfilen, eller hela kefirgryn. Vad tror du om det, om du är bekant med kefir? Hittar man helt bovete i vanliga mataffären?

 5. Eva says:

  När helt bovete ingår i recept står det alltid att det är viktigt att skölja kornen i hett vatten för att få bort ett ämne som inte är bra. Det står inte i det här receptet. Ska man inte skölja hett och i så fall, varför inte?
  Eva

 6. Marthina says:

  Hej!
  Vilket härligt recept! Detta ska jag prova! 🙂 Har precis kommit igång att grodda mycket och har länge varit sugen på att prova göra bröd på groddar. Det borde kanske gå med mungbönsgroddar eller andra groddar också?

  Jag undrar om det finns någon fördel med att grädda på 125 grader i 6 timmar till skillnad från den snabbare varianten? Jag tänker att det borde kanske finnas någon fördel med det för annars gräddar man väl hellre under kortare tid?
  /Marthina

 7. Lilli-Anne ström says:

  Hej! Har börjat baka detta bröd o undrar om du tror man kan mixa ner typ 2msk surkål i smeten istället för probiotika kapslar? Borde gå tänker jag! Ska bli spännande! Tack för alla fina recept!

  1. Jag skulle inte rek det. PÅ känsla tror jag inte det funkar…

 8. Åsa says:

  Mina bovetefrön började inte gro. Någon enstaka men inte mer. Stod tiden ut +en extra dag men började lukta illa så kastade allt.
  Har vissa frön lägre groddbarhet?

 9. Hej, provat detta och igår även med groddat dinkelvete. Det blir fantastiskt gott och det säger bara slurp sedan är allt slut. 🙂 Problemet är bara att det inte reser sig och håller inte ihop, smular sönder när vi ska rosta det i brödrosen. Funderar på om man kan använda något för att fixa till detta? Finns det något knep?

  Brödet är det godaste jag smakat, och förmodligen det nyttigaste också. Tacksam för alla tips.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d