Lunch och middag Mjölkfritt SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Burrito bowl med svarta bönor, salsa och guacamole (vegan, glutenfritt)

 

burrito bowl med mexican black means

Kan bönor vara fredagsmys och festmat? Såklart! Traditionella recept på baljväxter (bönor och linser) från hela världen kan verkligen vara delikatesser när de lagas med kärlek. Recepten har utvecklats under århundraden och är inte uppfunna i någon hälsobloggares kök över natten direkt, utan har utvecklats efter vad som funnits tillgängligt, det som fått människor att överleva och leva gott och dessutom utifrån det som hållit i längden vad gäller smak och kryddning.

Indiska dhal (linser) med ghee, karamelliserad lök och kryddor skapar smaksensationer, precis som äkta japansk tofu eller mexikanska svarta bönor när de är vällagade med omsorg om rätt kryddning och med kärlek. Att skapa fullvärdiga och hälsosamma måltider handlar många gånger om att gå tillbaka till våra rötter tycker jag. Vi kan hitta inspiration från hela världen!

“Beans and rice”, det vill säga bönor och ris är en klassisk och perfekt kombination för fullvärdigt vegansk protein. Kombinationen mättar bra och det kan inte vara en slump att det är på just den här kombinationen av råvaror som huvuddelen av jordens befolkning lever och överlever.

Slow-food-varianten av receptet är en gammal käpphäst i mitt kök och jag tog självklart med det i min bok “Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker“. I boken lade jag även till en snabbvariant av receptet på bönorna till när man inte har tid att blötlägga och långkoka. Snabbversionen tar bara 15 minuter att svänga ihop av bönor på burk. Jag har plockat båda receptet ur boken men jag rekommenderar verkligen slow-food-varianten! Perfekt att frysa in och ta fram till brunch med ägg och het salsa….

omslag 21 dagar rödBurrito bowl med svarta bönor, salsa och guacamole

Recept ur: Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker av Nilla Gunnarsson; bokförlaget Max Ström, 2016

Jag gör en stor sats av slow-foodvarianten av det här receptet och fryser in i portioner. Den bästa maten är den man lagat med mest kärlek. Gör snabbvarianten vid tidsbrist. Bönorna passar att servera till brunch tillsammans med ris eller ägg och som tillbehör på grillbuffén.

Serveringsförslag/tillbehör

Kokt råris, gärna av basmatityp, salsa, guacamole, strimlad sallad och andra favoritgrönsaker, lime i klyftor, färsk koriander, pulled beef eller grillad eller ugnsrostad kyckling om du vill. Hitta recept på salsa här… och guacamole i det här receptet

Slow-food-variant av bönorna

12 portioner

 • 500 g torkade svarta bönor, blötlagda över natten
 • 4 msk + 0,5 dl olivolja
 • 3 paprikor, en av varje färg, delade
 • i 2–3 cm stora bitar
 • 2 gula lökar, skalade och delade i 2-3 cm stora bitar
 • 1 röd chili, grovt hackad
 • 6 vitlöksklyftor, grovt hackade
 • vatten
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk nymalen svartpeppar
 • 1 knippe färsk koriander, hackad

Skölj de blötlagda bönorna. Hetta upp 4 msk av oljan i en vid stekpanna med höga kanter eller en gryta. Fräs paprika, lök, chili och vitlök under omrörning i ca 10 minuter tills löken har blivit genomskinlig och fått lite färg men inte blivit brun. Mixa grönsaksblandningen i matberedare eller med stavmixer tills den är finfördelad.

Lägg alla ingredienser utom koriander i en större kastrull eller gryta, tillsätt vattnet sist, som bara precis ska täcka bönorna och koka upp. Sänk värmen till lägsta så att bönorna långsamt får sjuda. Smaka av efter ca 2 timmar. Om bönorna är helt mjuka är de klara, men det kan ta upp till en timme till beroende på bönkvalitet och temperatur. Du kan behöva justera med mer vatten under tiden. När bönorna är genommjuka är det dags att tillsätta 0,5 dl olivolja och hackad färsk koriander. Rör om och smaka av med mer salt och peppar om det behövs.

Snabbvariant av bönorna

6 portioner

 • 5 msk olivolja
 • 4–6 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 gul lök, finhackad
 • 1 paprika, finhackad
 • 1 röd chili, finhackad
 • 1,5 tsk malen spiskummin
 • 3 burkar svarta bönor, sköljda och avrunna
 • 1 dl vatten
 • 1,5 tsk salt
 • 2 msk limesaft
 • 0,5 dl färsk koriander, finhackad

Hetta upp oljan i en stor, vid stekpanna eller kastrull med tjock botten. Tillsätt vitlök, lök, paprika, chili och spiskummin och stek under omrörning tills löken har mjuknat och blivit helt genomskinlig. Tillsätt bönor, vatten och salt och låt puttra i 10–15 minuter. Rör om då och då. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Strö över färsk koriander och ringla lite olivolja över.

 

 

 

 

(2) Comments

 1. […] Previous ArticleBurrito bowl med svarta bönor, salsa och guacamole (vegan, glutenfritt)Next ArticleGlutenfria pannkakor med havre (även mjölkfria & utan vitt socker) […]

 2. […] Gör kanske extra mycket om du har en stor gryta och frys in portioner? Det brukar jag göra. Väldigt praktiskt och lyxigt att kunna ta fram till vardagsmiddag och servera med lite råris eller svarta bönor, grönsaker och kanske guacamole. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: