Detox Nillas Kostskola Raw food Vegan/Växtbaserat

Är det nödvändigt att detoxa och vilka är i så fall fördelarna?

green-smoothie-tray.jpg

”Detox” eller reningskurer är vedertagna metoder inom gamla läketraditioner så som naturmedicin, auyrveda och kinesisk medicin för att hjälpa kroppen att uppnå balans fortare. Den västerländska medicinen erkänner inte ”detox” som en nödvändig metod för att förbättra hälsan. Frågan är alltså om kroppen verkligen släpper ifrån sig mer slagg och gifter när vi äter på ett särskilt sätt och/eller om det finns andra positiva effekter med att genomföra ”detox” och ”cleanse”.

Är det nödvändigt att detoxa?

De som påstår att begreppet ”detox” eller ”cleanse” genom kostförändring inte är ett fysiskt, verkligt fenomen har en poäng. Kroppens organ; t.ex. njurar, lever och huden sköter detox/avgiftning helt av sig själv. Det betyder helt enkelt att om vi slutar tillföra ”antagonister” (motverkande ämnen/livsmedel), så kan kroppen fokusera på uppbyggnad istället för att åtgärda nedbrytning.

För att kroppens självläkning ska fungera så spelar även vätskebalans, sömn och fysisk aktivitet en avgörande roll. När vi lever i balans på det sättet så är det den enda ”detox vi egentligen behöver.

Problemet är att många människor äter ganska långt ifrån vad som bör anses vara en normal och uppbyggande kost. De flesta äter istället på ett nedbrytande sätt. Man har genom vanor, okunskap och kanske stress skapat felaktiga impulser och behov vad gäller mat. Man äter fel saker av fel orsak vid fel tillfällen.

Målet med min kostrådgivning går alltid ut på att så fort som möjligt normalisera kosten och matvanorna så att kroppen klarar att sköta avgiftande och uppbyggande av sig själv. Med en normal kost menar jag en individanpassad ”hälsomanskost” som både känns bra och smakar bra och som man kan hålla sig till resten av livet.

Ett första steg för att kunna börja normalisera kosten kan för många vara en ”detox” eller ”cleanse”. Förutom reningen av kroppen så så kan det ha en positiv effekt att man ”nollställer” sug, beroendeimpulser (t.ex. från kaffe och socker), jämnar ut syra/basbalansen, förbättrar tarmfloran och minskar inflammationer.

Konsekvensen när man ”nollställer” genom en detox eller cleanse är att vi kommer i kontakt med vår verkliga nivå av hälsa och med våra känslor kring vad som passar för just oss. Man kan efter en cleanse bättre urskilja hur man egentligen mår av att äta t.ex. mjölkprodukter eller kött. Eller hur starkt påverkad/beroende man egentligen har varit av socker eller kaffe.

nillas kitchen raw cleanse - onlineprogram och kostplan (raw food vegan)

Onlineprogram 10 dagar raw cleanse är en rening av kroppen med hjälp av en kost bestående av mättande smoothies, rawfoodsoppor och snacks. Läs mer…

Är detoxen verklig?

En fråga är om kroppen verkligen släpper ifrån sig mer slagg och gifter när vi äter på ett särskilt sätt. Det finns ingen forskning som kan tydligt påvisa det, nej. Men de som provar detox-kost upplever i princip uteslutande positiva resultat. Omställningssymtom som huvudvärk, finnar, kroppslukter, snabb eller trög mage o.s.v. är vanliga under några dagar för att sedan följas upp av bättre klimat i mage/tarm och en ”renare” känsla i kroppen än man kanske någonsin upplevt. De flesta vill göra om processen igen senare eller inför mer av ”renande” kost i vardagen eftersom att man upplevt en så pass stor positiv förändring.

Vanliga effekter av en ”cleanse” med raw food

 • piggare energi
 • lättare känsla i kroppen
 • klarare tankar
 • stabilare hungerskänslor och mindre sug
 • viktnedgång
 • renare hy
 • bättre klimat i mage tarm
 • bättre sömn
 • jämnare humör
 • smidigare leder
 • mindre smärta

Den naturliga reningsprocessen

Vi har alla varit utsatta för olika mängd ”gifter” under våra liv beroende av miljö, hur mycket vi har tränat, stressat och beroende av hur vi har ätit. Maten vi äter, vattnet vi dricker och luften vi andas består av olika ämnen som både är bra och dåliga för oss. Vissa ”gifter” är helt naturliga och andra inte. För många är dessa gifter inte alls ett problem eftersom att kroppens självläkningssystem fungerar så att den hela tiden rensar bort slagg och gifter. Så går det till när allt är som det ska!

Av olika själ kan kroppen börja ackumulera mer ämnen som egentligen ska rensas ut och efter hand börjar man uppleva negativa hälsoeffekter. I början märker man en ackumulerad mängd slagg i kroppen som en allmän en nedgång i energi. Man kan också uppleva tillfälliga symptom som huvudvärk, allergier eller illamående ofta. Så småningom kan funktionen i organen försvagas. Orsaker kan ha att göra med för lite motion eller för ensidiga rörelser, för ytlig andning, stress, fel kost, övervikt, miljöfaktorer osv.

Din kropp jobbar hela tiden med att rensa gifter och det kan ge sig uttryck i form av symptom som vi tolkar som sjukdom, förkylning eller influensa. Vi har blivit vana vid att söka en snabba lösningar i form av piller eller andra botemedel (kan lika gärna var naturpreparat) för att lindra obehag. Men egentligen undertrycker vi då viktiga symtom och kanske till och med stoppar kroppen naturliga detoxprocess. Det är viktigt att tillåta infektioner, trötthet och andra sjukdomssymtom att läka ut av sig själv. Annars finns det risk att kroppen håller tillbaka och lagrar slagg och gifter i kroppen.

När vi på det här sättet har motverkat kroppens naturliga reningsprocess under lång tid så behöver bryta mönstret och få igång en positiv rörelse framåt. Kosten och en detox eller nollställning är ett utmärkt sätt att få bollen i rullning. Efter det följer naturligtvis åtgärder som att stressa ned, att hedra kroppens behov av vila och återhämtning och att hålla en bra vätskebalans.

OBS! Vissa fastnar i att ständigt ”detoxa” sig själva om och om igen och det tror jag kan blir osunt. Det signalerar bl.a. till kroppen att den inte klara att göra jobbet själv… Vad tror du? Har du egen erfarenhet? Dela gärna med dig i kommentarer.


Detox genom raw food

När du ökar kvaliteten på ditt näringsintag kommer kroppen naturligt att börja läka sig själv. Du sätter igång en positiv snöbollseffekt. Råa, färska livsmedel har egenskaper som hjälper kroppen att rengöra och frigöra toxiner. Färska vegetabiliska livsmedel innehåller mängder av näringsämnen, antioxidanter och fytokemikalier som skyddar kroppen mot gifter och förnyar dina celler. Dessutom är färska frukter, grönsaker osv basbildande i kroppen.

Vill du veta mer om onlineprogrammet eller vill har fler betalalternativ (t.ex. faktura)? Klicka här…

Fler skäl att äta mer färska grönsaker, frukt och bär

Lågt GI (Glykokemiskt Index)

Eftersom färska grönsaker, nötter och frön har ett lågt GI-värde så känner du dig mätt länge samtidigt som blodsockernivån hålls stabil. Även om du äter kött, fisk eller mjölkprodukter så har en stor andel grönsaksrätter i kosten en GI-balanserande effekt.

Fibrer

Maten innehåller stor mängd naturliga fibrer som är mycket viktiga för en väl fungerande tarmfunktion och för mättnadskänslan.

Maten är rik på tarmbakterier

Kosten är rik på mjölksyrabakterier, vilket gör att ohälsosamma tarmbakterier och svampar i tarmarna minskar. Med en frisk tarmflora skapas förutsättning för ett friskt immunförsvar (80% av immunförsvaret sitter i tarmarna.)

Nyttiga fetter

Maten innehåller nyttiga, vegetabiliska fetter. De nyttiga fetterna reducerar det farliga kolesterolet i blodet och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Ger rätt kroppsvikt

Genom att äta ”rå” mat i högre grad som innehåller alla näringsämnen kroppen behöver i stor mängd, och dessutom en stor mängd fibrer så balanseras kroppsvikten inom några månader. Det gäller både om man väger för lite eller för mycket så stabiliseras kroppsvikten.

Rätt pH i kroppen (rätt syra-basbalans)

Större mängd färska grönsaker ger ett balanserat pH-värde. Rätt pH-värde gör att du blir mer motståndskraftig och att alla typer av inflammationer minskar. Dagens moderna kost består till stor del av matvaror som har syrabildande effekt i kroppen. När vi är försurade blir vårt immunförsvarssystem ur balans och vi blir inte lika motståndskraftiga mot de sjukdomar vi har anlag för.

(3) Comments

 1. […] Detox? Vilka är fördelarna? […]

 2. […] är det nödvändigt att detoxa och vilka är i så fall fördelarna? […]

 3. […] utrensande, renande (detox) […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: