Frukost kostråd Vegan/Växtbaserat

Hur hänger frukost och ämnesomsättning ihop?

Raw frukostsmoothie med blåbär havre

En gemensam nämnare för personer med “långsam ämnesomsättning”, som lätt lägger på sig extravikt trots att de äter “bra”, är att man ofta eller alltid skippar frukost och äter mer kvällstid. I de fall det inte är så, för de som äter både frukost och lunch, så kan problemet vara att man äter för lätt på dagen och för tungt och mycket på kvällen. Det kan också vara att man valt fel sorts frukost eller mat. Här kommer ett lite nytt tänk kring hur du kan äta mer balanserat över dagen som synkar dig med din naturliga rytm…

Få igång ämnesomsättningen och balansera blodsockret

Vill man få igång sin ämnesomsättning och balansera sitt blodsocker är det viktigt att frukosten blir av. Kroppen och ämnesomsättningen fungerar bäst när vi får i oss huvuddelen av den mat vi äter under ett dygn under dagens aktiva timmar.

Det måste inte vara en rejäl äggfrukost som gäller. Vi är olika! Det viktigaste är att vi får i oss något över huvudtaget som är näringsrikt med lite energi för kroppen att kicka igång på. Vissa vaknar hungriga och mår bäst av att äta en rejäl och proteinrik frukost. Andra behöver en mer lättsmält start på dagen. Det kan vara gröt, chiagröt eller en smoothie.

Att äta frukost varje dag hjälper till att balansera blodsockret och att minska sötsug senare på dagen. När vi på kvällen går ned i varv så saktar ämnesomsättningen ned och kroppen omsätter inte den energi vi intagit på samma sätt som under dagens aktiva timmar. Att en person äter mer på kvällen än på dagen kan alltså vara en orsak till att ämnesomsättningen har saktat ned.

Varför man kan ha “svårt för” frukost

De personer som till vardags skippar frukost upplever många gånger att de inte har tid till eller att de mår illa av frukost. Men det är bara en effekt av att man har fördelat sin energi över dygnet “fel” under lång tid och det går att vända den trenden. Det handlar för de flesta om att vända en negativ trend som är trög de första dagarna.

Illamående på morgonen är antagligen förknippat med att man ätit för mycket på kvällen. Någon gång måste man vända trenden och det bästa sättet är kanske inte är att sluta äta på kvällen först utan att prioritera om vad man äter på kvällen och börja äta på morgonen. Så småningom slutar man äta för mycket på kvällen av sig själv.


Det kan låta konstigt att börja äta mer om man vill gå ned i vikt, men faktiskt så är det ett sätt att sätta igång systemet och signalera balans. När vi fastnat i en ond cirkel av begränsning (t.ex. för lite kalorier i perioder eller att skippa måltider) så börjar kroppens system att gå på sparlåga. Det vänder vi genom att införa en så “normal” mathållning som möjligt som vi är konsekventa med över tid.

Med “normal” kan man mena olika saker – det jag syftar på är regelbundna rutiner, ren och hälsosam mat utan för mycket krångel och att äta den normala mängd kalorier som din kropp behöver. Läs här om varför man inte behöver räkna kalorier utan kan fokusera på äta rätt sorts mat istället. 


Vad du äter till middag påverkar hur du mår till frukost

Om det ändå känns jobbigt när du inför frukost så kan det hjälpa att tänka ytterligare på vad man äter både till middag och frukost. För att ge magen och kroppen en chans att smälta maten och komma igång med bra rutiner så kan det fungera bättre att satsa på vegetarisk mat som är mer lättsmält. Kött och annat animaliskt tar lång tid för kroppen att bryta ned och allt vegetabiliskt går igenom matsmältningen snabbare. OBS! Den vegetariska maten som du väljer behöver inte vara lättsmält – den får gärna vara rejäl och fiberrik!

Vi har en naturlig rytm som följer solens upp och nedgång. För att komma så mycket i balans som möjligt, både fysiskt och mentalt, så behöver vi vara synkade med den rytmen. På kvällen ungefär vid 6-7-tiden så börjar ämnesomsättningen att sakta ned. För de allra flesta så betyder det att det är bättre att äta mer rejäl mat på dagen och lättare mat på kvällen.

Många väljer en “lätt lunch” på grund av högt tempo, självmedvetenhet när man äter med andra eller grupptryck. En konsekvens, när man inte äter rejäl mat dagtid, blir ofta eftermiddagssug och stark hunger till middagen. Suget fortsätter ofta hela kvällen. Med rejäl lunch menar jag inte kött, potatis och gräddsås som man blir tung och däst av, utan det kan absolut vara en sallad men en rejäl och mättande sallad som innehåller ordentligt med protein, nyttigt fett och mycket tuggmotstånd. Läs det här inlägget om hur du skapar mättande och proteinrika sallader.

Se till att middagen innehåller mycket grönsaker och att frukosten gärna får bestå av frukt, smoothies eller annan raw food. Grönsaker, frukt och bär är basbildande i kroppen och att satsa på att “basa” kroppen brukar vara en annan framgångsrik strategi för att balansera vikt.

img_5875.jpg

Inför frukostrutinen permanent!

För att det ska fungera när du att inför frukostrutinen permanent så behöver du kanske vara flexibel och tillåta att frukosten kanske tas med till jobbet eller intas på stående fot. I alla fall i början. Är då frukosten dessutom god, mild för magen och näringsrik så kommer man att börja längta efter frukosten varje dag. Välj en frukost som är både nyttig och god! Tvinga inte dig själv att äta något som du inte har smak för bara för att du vet att det är nyttigt.

Om man ska ändra sin ämnesomsättning och blodsockerbalans så är det regelbundna rutiner som gäller. Som sagt, det behöver inte vara äggfrukost som gäller för alla! En frukostsmoohtie med basbildande frukter och bär kan vara en mer realistisk och hållbar lösning. Du får i dig samma mängd näring och fibrer som i en portion gröt men i ett svalkande glas söt och god dryck – som kvickt mixas ihop i blender.

Hitta massor av frukosttips och recept här…

(1) Comment

  1. Fint skrivet! Och riktigt läckra bilder, snyggt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d