Ingredienser Paleo SCD-vänliga recept

Osötat äppelmos

Nu blir det tredje gången jag gör ett inlägg med recept på osötat, sockerfritt äppelmos. Det är ju så gott och så enkelt! Och lyxigt att ta vara på sensommarens överflöd. Har man överflöd av äpplen så är det lika bra att prova. Osötat äppelmos är perfekt på gröten, som ingrediens i desserter eller så kan man använda det i bakning där moset faktiskt kan ersätta smör/kokosolja – helt eller delvis. 

En hög sockerhalt är det som gör att vanlig sylt och mos håller sig så pass länge i en burk i kylen. Osötad behöver man därför frysa in äppelmoset i mindre portioner; så mycket som man använder på en vecka och ta fram vart efter.

Äppelsorter som är bra att göra mos av är de som lätt blir lite ”möliga” och mosiga i konsistensen när de är övermogna. De tenderar också att snabbt bli övermogna så man får passa på att göra mos, juice och efterrätter av dem. Ingrid marie, discovery, transparente blanche och gravensteiner är några äppelsorter som fungerar bra till mos.

Äppelmos – osötat

  • Valfri mängd äpplen. Tänk på att utan socker blir det en mindre volym och det krävs fler äpplen än till sockrat mos för att få samma mängd. Jag använde ca 15 st stora äpplen och det blev ca 6 dl mos av det.
  • 1/2 dl vatten
  • Valfritt: kanelstång, vaniljpulver

Skala, ta bort kärnhus och skär äpplena i bitar, ca 2 cm kuber. Lägg gärna äppelbitarna i en skål med vatten och en msk citronsaft vart efter så att de inte blir bruna. Häll bort vattnet och lägg äppelbitarna i en kastrull med 1/2-1 dl vatten, ev. någon smaksättning så som kanelstång och låt det koka upp på svag till medelvärme. Låt äpplena sjuda och småkoka på låg värme i ca 15-20 min under lock tills att de har kokat sönder och mosat sig. Rör om några gånger under tiden. Fortsätt sjuda och rör om tills att du fått önskad konsistens. Häll på mindre plastburkar om du vill frysa in moset.

Moset håller sig i kylskåp ca 1 vecka. Frys in det du inte ska använda.

Inspirerad? 🙂 Nästa start av onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat startar nu i september!

(4) Comments

  1. […] amerikanska pannkakor med osötat äppelmos. …och såklart lite lönnsirap eller honung om du […]

  2. […] 100 g äpple (ca 1 medel- kanske något mindre än medelstort äpple), kan ersättas med osötat äppelmos […]

  3. […] äppelmos gör man enkelt och snabbt själv eller köp färdigt – finns bl.a. från […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d