Äggfritt Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt Sockerfritt Vegan/Växtbaserat

Plommonkaka med choklad (vegan/växtbaserad, glutenfri)

Vilken kaka! Växtbaserad (vegan), glutenfri, utan vitt socker, äggfri, mjölkfri, nötfri och dessutom himla god. Saftig och naturligt söt och riktgt nyttig. Den innehåller bara fullkorn, frukt, bönor, frön (eller nötter) och alltså inga mjölmixer eller extra stärkelse. En kaka för glada magar OCH smaklökar.

Jag är verkligen supernöjd med den här härliga sensommarkakan. Så kul att det blir så bra resultat när alla ingredienser är helt vegan/växtbaserade och dessutom är så pass nyttiga.

Med stor andel pumpakärnor (kan ersättas med hasselnötsmjöl eller mandelmjöl) och bakade på bönor/kikärtor och teffmjöl är näringsinnehållet högt och för att vare en vegankaka är den även proteinrik!

Nej, det ger inte smak av bönorna om man skulle vara orolig för att den smaken ska ta över. Just teffmjöl gifter sig intressant nog med i smaken i choklad – utan choklad i kakan skulle jag nog byta det mot ett mer neutralt mjöl som durra eller rårismjöl i en söt kaka. För att anpassa receptet så att det smakar så lite “hälsokaka” som möjligt så kan du byta teffmjölet mot rårismjöl och pumpakärnorna mot hasselnötter eller mandel (se receptet).

Plommonkaka med choklad (vegan/växtbaserad, glutenfri)

Jag har gjort kakan med rostade pumpakärnor som jag rostat och kört till mjöl i matberedaren. Ersätt gärna pumpakärnorna med hasselnötter eller hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl). Hasselnötsmjöl finns att köpa färdigt men du kan också göra själv i matberedare eller med nötkvarn.

12-16 bitar

 • 100 g mörk choklad (Labooko är ett tips på god veganchoklad – eller vilken annan mörk choklad som helst som du föredrar.)
  1 dl kokosolja 
 • 200g pumpakärnor, kan ersättas med hasselnötsmjöl eller mandelmjöl
 • ca 800 g plommon
 • 3,5 dl kokta, sköljda kikärtor eller kidneybönor från 1 paket/burk (normalstor)
 • 1,5 dl agave, lönnsirap eller honung (honung = ej vegan men det blir superbra)
 • 0,5 dl kakao (anpassa mängd efter smak)
 • 2 dl teffmjöl eller rårismjöl
 • 2 tsk fiberhusk (OBS finmalet pulver)
 • 1 tsk bikarbonat 
 • 2 krm salt

Gör kakan

Värm ugnen till 175°C  och förbered en springform eller ett anslag med bakplåtspapper eller smöra och mjöla med kokosolja och teffmjöl/glutenfritt mjöl eller kokosflingor.

Rosta pumpakärorna i torr stekpanna under omrörning tills att de är gyllene, doftar och börjat “poppa”. Låt svalna något och kör sedan i matberedare till mjöl (konsistens som mandelmjöl). Kärna ur plommonen och spara halvor och klyftor från 4-6 plommon till dekoration. Grovhacka resten av plommonen.

Smält chokladen tillsammans med kokosolja över vattenbad eller försiktigt i micro. Mixa ihop Kikärtor/kidneybönor, smält choklad, kokosolja, sötning och 5 dl hackade plommon. Om det blir plommonbitar över – spara dom vid sidan! Fortsätt mixa till en helt slät puré i matberedare eller med stavmixer.

Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig och rör ned i smeten lite i taget till en slät smet med slev. Rör ned överblivna plommonbitar men spara de större halvorna och klyftorna till dekoration.

Klicka över smeten i formen, släta till ytan med baksidan av en slev. Dekorera ytan med plommonhalvor och klyftor och pumpakärnor som du trycker det lite. Grädda lågt/mitten i ugnen i 45-60 minuter. Håll koll mot slutet och känn efter med sticka att kakan är genomgräddad. För att känna att den är genomgräddad; känn/tryck lätt med fingrarna på ytan att den känns kompakt helt igenom.

Ta ut kakan och låt den sätta sig ca 10 minuter i formen. Ta den sedan ur formen och låt svalna helt. Kan förvaras i kylskåp över natten.

Om du vill ha en glansig fin yta – pensla med flytande honung eller lönnsirap eller agave.

(2) Comments

 1. Oh synd att jag inte ha alla ingredienser hemma, vill bara baka den nu :-)! Den ser helt fantastiskt ut!

 2. Denna ska absolut testas!!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d