Bröd Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Bovete- och chiaknäcke med pumpakärnor (vegan, fullkorn, glutenfritt)

Receptet kommer från onlineprogrammet “21 dagar ren och läkande mat” (nästa start på söndag), det är såklart naturligt glutenfritt, proteinrikt och näringsrikt. Det brukar bli en favorit bland deltagare bl.a. eftersom att det är så praktiskt att ha till hands.

Ett krispigt, tunt men mättande knäckebröd som är enkelt att göra. Jo, det är faktiskt sant – det ÄR enkelt att göra. 🙂 Ingen jäsning krävs. Ät som knäckebröd med vanligt pålägg – vilket som helst – eller som mättande kex. Tips är att toppa med bönröra eller hummus och grönsaker eller avokado och salt.

Den här tekniken att göra knäckebröd/grova kex på – snabbt och smidigt med en deg baserad på bovete och chia har jag gjort länge. En variant finns med i min bok också – “Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker“.

Bovete- och chiaknäcke med pumpakärnor (vegan, fullkorn, glutenfritt)

Receptet kommer från onlineprogrammet “21 dagar ren och läkande mat”

2 plåtar

 • 1 dl chiafrön
 • 1 dl pumpakärnor
 • 3 dl bovetemjöl
 • 2 msk olivolja
 • 3 dl kokande vatten
 • 0,5 tsk salt
 • Extra olja till utbakningen
 • bakplåtspapper

Värm ugnen till 175°C. Blanda chiafrön, pumpakärnor, bovetemjöl och salt i en skål. Häll oljan och det kokande vattnet över och blanda mycket hastigt och med kraft ihop till en deg. Låt degen vila tills den har svalnat något, minst 10 minuter. Dela degen i två delar och olja in varje degklump lite lätt. Använd två bakplåtspapper och kavla ut degen försiktigt så tunt som möjligt mellan dem. Pumpakärnorna kommer ta emot så pressa ut så mycket som möjligt. Dra bort det översta pappret och överför det undre pappret med den utkavlade degen på till en plåt. Grädda i 12-15 minuter tills plattan har fått lite färg, är helt torr och har höjt sig på sina ställen. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Bryt i bitar.

(4) Comments

 1. Jag tål inte chia och undrar om jag kan byta chia mot något annat. Kanske linfrö?

 2. Carro says:

  Hej! Detta låter toppen! Tack 🙂 Hur förvarar man dom bäst så att de inte blir sega?

  1. Monica says:

   En plåtburk funkar bra

 3. Helena says:

  kan man använda quinoamjöl istället?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: