Bröd Detox Glutenfritt Paleo Vegan/Växtbaserat

Solrosrutor (paleo, vegan)

Ett slags mellanting mellan fröknäcke och mjukt bröd (paleo, vegan) – snabbt och enkelt att göra – bara att röra ihop, kavla ut och baka av. Näringsrika fröer ger ett mättande och hållbart bröd som går snabbt att göra. Det är LC (Low carb) och därmed GI-smart.

Fröknäcke är annars ett enkelt och praktiskt nybörjarbröd när man äter mer ren och läkande mat utan gluten, vete och annat mjöl. Det här receptet ger ett segare och mjukare bröd och är mer praktiskt och användbart än ett hårt bröd.

Jag äter solrosrutorna till frukost, till soppa eller lunchmackor att ta med. Jag toppar med getost och grönsaker, avokado och grönsaker, ärtpesto och bönröror med grönsaker. Det är hållbart och går att frysa in och rosta i brödrosten.

Solrosrutor (paleo, vegan)

ca 16 bitar

1 bit: 117 kcal, 5 g protein, 2,2 g kolhydrater, 8,5 g fett, 6,6 g fibrer

 • 3 dl solroskärnor (kan ersättas med pumpakärnor – grovhacka dom om de är stora)
 • 1 dl psylliumfrö 
 • 1,5 dl linfrön (kan ersättas med 1 dl chiafrön)
 • 1 msk fiberhusk 
 • 0,75 dl kokosmjöl
 • 0,75 tsk salt
 • ev. 1 tsk fänkålsfrön eller kumminfrö (kan uteslutas)
 • 4 dl kokhett vatten

Värm ugnen till 175°C. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke och blanda. Koka upp vattnet och häll i bunken med övriga ingredienser och rör hastigt ihop till en deg. Låt stå i ca 5 minuter. Kavla ut mellan två bakplåtspapper direkt på en plåt (1 stor eller 2 små). Kavla i princip så tunt som du kan – ungefär så tjockt som eller lite tjockare än en solroskärna. Degen kan vara lite smulig och spricka upp runt kanterna, använd fuktade händer för att trycka ihop och forma kanterna så att de håller ihop. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills att brödet är helt fast och genombakat. Ta ur ugnen och skär ut 16 bitar (4*4) direkt på plåten med en kniv. Låt svalna.

(2) Comments

 1. Veronica says:

  Hej Nilla,

  Tycker om att göra det enkelt att vara hälsosam och tror också att det är enorm viktigt för att det ska fungera även när motivationen är låg. Dina recept är ofta lite annorlunda, goda, lätta och roliga att göra och jag har massor sparade av just dina bröd- och fikarecept.

  Jag har en fråga (som du förmodligen får titt som tätt). Det gäller kokosmjölet, jag är inte helt förtjust i konsistensen det ger bakverk och tänkte byta ut till bovetemjöl. Dock lär jag behöva ganska mycket mer eftersom kokosmjöl är så absorberande, har du någon gissning på hur mycket bovetemjöl som blir bra i det här receptet?

  Mvh
  Veronica

 2. […] Solrosrutor (paleo, vegan) Glutenfritt fröbröd med kryddor Solroslimpa med havre (naturligt glutenfritt, svenska ekologiska råvaror) Naturligt glutenfritt kumminknäcke […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d