Frukost Glutenfritt Raw food SCD-vänliga recept Sockerfritt Vegan/Växtbaserat

Granola med apelsin, kanel och vanilj (extra snäll mot magen!)

Magiskt god, krispig, naturligt söt och smakrik – och sa jag det; god!

Nyttig, näringsrik och snäll mot magen eftersom att den är gjord av blötlagda nötter och frön, inte innehåller sädesslag, är naturligt sötad med frukt och tillagad på lägre temperatur.

Den här granolan kan t.ex. lätt anpassas till SCD-kost. Man kan byta ut frön, nötter och den torkade frukten mot andra likvärdiga alternativ för att få den att passa sina egna behov.

Den här granolablandningen innehåller som sagt inga sädesslag och är såklart naturligt glutenfri. Jag ersatte sädeslags-komponenten i vanlig granola med blötlagda gröna linser och det blev jättebra! Man känner verkligen ingen smak av linserna utan de bidrar i det tysta med fibrer, protein och vitaminer som selen, B-vitaminer, järn, kalium, magnesium osv. (Vill man kan man byta ut linserna mot helt bovete.)

Snäll-mot-magen-granola med apelsin, kanel och vanilj

2 plåtar – ger ca 1,5 l i volym färdig granola

 • 1,5 dl (i torr form) gröna linser, kan ersättas med hel bovete
 • 1 dl solroskärnor
 • 1,5 dl pumpakärnor
 • 2 dl hasselnötter
 • 1 stor apelsin
 • 1 medelstort äpple
 • 2 dl torkade aprikoser eller fikon
 • 1 tsk salt
 • 2 msk kanel
 • 1,5 tsk vaniljpulver
 • ev. 2 tsk torkad ingefära
 • 2 dl kokosflingor
 • 1,5 dl linfrön
 • 0,5 dl chiafrön

Blötägg linserna i en bunke för sig och nötter/frön i en bunke för sig över natten. Skölj linserna i durkslag under rinnande vatten. Skala apelsinen och dela den och äpplet i stora bitar. Skär av några remsor av det yttersta, oranga skalet från apelsinen Mixa linser, apelsin, remsor apelsinskal, äpple och torkad frukt i matberedare eller blender till tjock gröt. Skölj frön/nötter i durkslag och tillsätt till matberedaren/blendern och kör den kort så att de delas sönder lite till grov-hackad konsistens. För över blandningen till en stor bunke och rör i övriga ingredienser. Blanda väl.

Fördela blandningen över två stora plåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda/torka i ugnen på allt från 40-120°C* varmluft – beroende på hur “snäll” man vill ha granolan och kanske hur lång tid man har på sig. Jag gräddade min på 120° i ca 2,5-3,5 timmar (minns inte exakt – men det är ändå viktigt att kolla själv eftersom att tiden varierar från gång till gång). Efter någon timmar – rör runt i blandningen. Upprepa ytterligare 3-4 ggr under gräddningstiden. Använd en träslev och “hacka upp” klumpar. Väljer man 40-50°C varmluft, tar det såklart mycket längre tid och det går bra att lämna granolan i ugnen över natten. Låt alltså torka i ugnen tills att blandningen är helt torr. Det kan ta lite tid och man kan som sagt behöva röra runt och finfördela stora bitar några gånger.

*Lägre temperatur ger en mildare och snällare blandning och tar längre tid. Rawfood-varianten (torka på 40°C) är inte nödvändigt (tycker inte jag) men att grädda/tillaga på 100°C är ändå ett bra val man kan göra för att det ska göra skillnad. Vid högre temp än 100°C får råvaror lite andra egenskaper och sjunker lite i näringsvärde.

(4) Comments

 1. Kicki says:

  Supergott! Ett tips är att först hacka hasselnötterna för sig i matberedaren och sedan röra ihop dem med fröna.

 2. […] Granola med apelsin, kanel och vanilj (extra snäll mot magen!) […]

 3. Johanna Öhrvall says:

  Så god verkligen! Tack för toppenrecept! 😍

  1. Super va roligt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: