Lunch och middag

Galetter med potatis, ägg och broccoli (glutenfritt, b-vitaminrik)

Gud så gott! Mättade och näringsrika galetter/crêpes av och med B-vitaminrika ingredienser och råvaror – alltså både i pannkaksseten och tillbehören.

Kött, fisk, kyckling osv är annars säkraste källorna till B-vitaminerna, men det här rätten är en bra vegetarisk variant. Jag har valt extra B-vitaminrika mjöler, smeten innehåller ägg och toppas även av ägg och fetaost som är en bra källor till B12. Broccoli och potatis innehåller också B-vitaminer.

B- vitaminerna är viktiga särskilt vid stress, all typ av återhämtning för ämnesomsättning, hormonbalans, förbränningen,  hår, hud och naglar osv. Det är relativt vanlig att ha brist eller låga värden på B-vitamin. Stress utarmar nämligen snabbt kroppen på B-vitamin och många av oss är mer stressade än vi tror…

I perioder av stress är det viktigt att äta rejäl och B-vitamin-rik mat och inte för “lätt” – som är en tendens jag ser – som ex att skippa riktiga måltider och ta en grön smoothie eller en macka istället.

B-vitamin-galetter/crêpes 

ca 2 port

 • 0,5 dl kikärtsmjöl, teff- eller durramjöl
 • 0,5 dl bovetemjöl 
 • 1 ägg
 • 2 dl vatten
 • 2 krm salt
 • olja till stekningen

Topping

 • 1 broccolihuvud
 • 1 medelstor kokt potatis
 • 2 ägg
 • ca 4 msk smulad fetaost eller getost
 • salt
 • peppar
 • ca 2 msk finhackad schalottenlök eller rödlök

Vispa ihop ingredienserna till smeten och låt stå minst 15 minuter, men gärna i kylen över natten eller i rumstemperatur i några timmar.

Under tiden du steker pannkakorna, koka broccolin i buketter i väl saltat vatten, ca 3 minuter och häll av i durkslag.

Späd smeten med en gnutta vatten om den känns för tjock. Stek tunna pannkakor i olivolja eller ghee. Vänd när smeten stelnat på undersidan. Sänk värmen (!) om du ska fylla galetten med potatis och ägg (man kan också steka ägg och potatis separat och servera på pannkakan). Lägg på skivor potatis i mitten av varje galette, Knäck ett ägg i mitt på galetten, bred ut vitan försiktigt över ytan så att den tillagas snabbt. Salta och peppra och strö över osten. Vik in galettens sidor mot mitten med lämna gulan bar Strö ytan med finhackad schalottenlök eller rödlök.

(1) Comment

 1. […] god, mättande, proteinrik och nyttig matpaj inspirerad av galetterna jag lade upp för några dagar sedan. Det är i princip samma ingredienser som i mat-pannkakorna […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: