Brunch Paleo

Chokladpannkakor med banan och chokladsås (paleo)

Brunchtips till helgen! Lägg lite extra omsorg på frukostpannkakorna – dessert till frukost funkar ju ibland om ingredienserna är näringsrika och ger en fullvärdig måltid!

Jag blev inspirerad att lägga upp ett lite lyxigare pannkaksrecept här på bloggen efter besök på Fern & Fika i veckan som serverar så snygga vegan, glutenfria pannkakor. Mina pannkakor är Paleo, glutenfria, utan sädesslag och med egengjord chokladsås (3 ingr, klar på 3 min!).

Chokladpannkakor är underbart med rätt tillbehör och om man är lite extra försiktig när man steker dom – eftersom att man inte ser lika bra om man bränner dom. De kan bli lite bittra i smaken, så därför tillsätter jag en gnutta sötning (honung eller lönnsirap) till smeten, vilket jag annars inte gör till pannkakssmet.

Chokladsåsen (mjölkfri, utan vitt socker) är enklast i världen att göra – precis som klassisk fransk chokladsås som man gör man av kakao, socker och vatten. Lika bra eller bättre blir det att byta ut sockret med en mindre mängd honung eller lönnsirap.

Chokladpannkakor med banan och chokladsås (paleo)

ca 2 port (liten-normal port, för sen hungrig brunch – öka på receptet med 1/3 eller dubbla)

 • 2 ägg
 • 1 dl nötmjölk eller vatten
 • 3,5 msk kokosmjöl eller 1 dl mandelmjöl
 • 1 tsk fiberhusk/psyllium
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 krm vanliljpulver
 • 1 msk kakao
 • 1-2 tsk honung eller lönnsirap

Chokladsås

Tillbehör

 • 1 banan per port
 • ca 4 msk hackade hasselnötter (ersätt med kokoschips för nötfritt)
 • ev. lite vispad kokosgrädde
 • gärna färska bär som jordgubbar (hade inga till bilden)

Börja med chokladsåsen så att den är klar, kan förberedas dagen innan (går snabbt).

Vispa ihop äggen med mjölken. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till äggblandningen. Låt smeten stå i minst 5 minuter eftersom att kokosmjöl och fiberhusk behöver tid att absorbera vätska och svälla.

Stek plättar av smeten, ca 6-8 cm i diameter, på medelvärme i kokosolja, ghee eller smör. Det brukar rymmas att steka 3 pannkakor åt gången i en stor stekpanna. Du vänder dem när smeten i pannkakorna har börjat bubbla något i mitten och stelna runt kanterna – ca 2 min på varje sida.

Servera med skivad banan, hackade nötter, ev färska bär och chokladsås.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: