kostråd

B-vitaminkomplexet; bra råvaror och en B-vitamin-sallad

Äter du tillräckligt med broccoli? Ägg? Solroskärnor? Låga värden av B-vitaminerna kan vara bidragande orsak till trötthet, depression, domningar, fertilitetsproblem, missfall, yrsel, lättretlighet, irriterade mungipor och tungsveda bl.a.. Brist kan också leda till orolig mage med ökad gasbildning och diarré.

Det finns flera olika B-vitaminer, dessa kallas för B-vitaminkomplexet, trots att de är relativt olika varandra i karaktär. Däremot finns de i ungefär samma livsmedel, vilket också gör att man sällan drabbas av brist på ett enda B-vitamin, utan flera samtidigt.

Vem behöver tillskott?

Det är relativt vanlig att ha låga värden på B-vitamin (enligt funktionsmedicinskt tänk). Stress och hög påfrestning utarmar nämligen snabbt kroppen på B-vitamin och många av oss är mer stressade än vad vi själva tror… Att äta B-vitamintillskott kan verka harmoniserande och lugnande under perioder för många.  

Tillskott är bra vid stress-återhämtning, nedsatt immunförsvar eller dåligt näringsupptag. Det kan också vara bra om du planerar att bli gravid. Om du är vegan och till och med vegetarian, så är risken större att du får brist på vitamin B12.

Symtom på brister

Listan är inte komplett utan beskriver övergripande några viktiga symtom. Här är ett bra inlägg om de olika B-vitaminerna.

 • oro, depression, irritabilitet
 • minnessvårigheter
 • viktminskning
 • smärtkänslighet
 • låg kroppstemperatur
 • ojämna hjärtslag och snabb puls
 • ömma och spända vadmuskler
 • muskelsvaghet
 • ödem
 • sprickor i mungipan, irriterade slemhinnor i mun och svalg
 • ljuskänslighet
 • torr och flagnande hud
 • känselbortfall i händer och fötter
 • problem med koordinationen och sömnrubbningar
 • kramper, muskelsvaghet
 • rikliga och oregelbundna menstruationer
 • minnessvårigheter
 • stickningar i benen

Vad är det bra för?

B-vitaminet är viktigt för ämnesomsättningen, nervsystemet, för att kroppen ska kunna omsätta kolhydrater och aminosyrorna i protein, för att bilda röda blodkroppar och skydda hud och slemhinnor. När vi har bra värden av B-vitaminerna så fungerar alltså näringsupptag, immunförsvar bättre och vi är mer motståndskraftiga. Bland annat!

Hur får vi i oss tillräckligt med B-vitamin

Eftersom kroppen inte producerar B-vitamin själv är det genom maten vi får i oss det vi behöver. B-vitamin finns i animaliska livsmedel som kött, fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Även i frukt, grönsaker, baljväxter och spannmål.

Om du tittar på bilden med förslag på råvaror här ovan – ser det inte ut som en ganska bra heltäckande vegetariskt kost? Det är det också! Att utgå från bra råvaror för B-vitaminkomplexet ger en väldigt bra fullgod kost av flera skäl. Hurra!

Råvarulista B-vitaminrika livsmedel

B-vitaminerna finns i många råvaror och de här förslagen ger en bra sammansättning. De är också i övrigt bra och näringsrika råvaror.

 • Kött, fisk, skaldjur, fågel osv
 • Mejerprodukter; jag äter getost och fårost som är mer lättsmält
 • Ägg
 • Bönor, linser
 • Nötter: valnötter och mandel är bra källor
 • Frön; solroskärnor är ett bra alt.
 • Fullkorns-sädesslag; välj glutenfria alt. som quinoa, bovete, teff och havre som är mindre inflammationsdrivande än glutenhaltiga sädesslag
 • Potatis, kokt kall potatis är en bra källa till resistent stärkelse (bra för magen) och rik på B-vitamin och C-vitamin
 • Broccoli och mörkgröna bladgrönsaker
 • Gröna ärtor
 • Kål och mörkgröna bladgrönsaker
 • Mjölksyrade grönsaker; syrningsprocessen, gör att B-vitaminer inklusive B12-vitamin bildas (ingen bra huvudkälla till B-12 men ändå!)

B-vitaminsallad

Gör en ljummen sallad med linser eller kokt hel bovete, broccoli, rödlök, sparris eller gröna ärtor, valnötter eller solroskärnor, avokado och kokt ägg för att få i dig flera av B-vitaminerna. Dessutom är salladen god! Smaksätt gärna med aioli gjord på äggula eller ringla över med citron och olivolja. Använd salt och peppar såklart för smak!

(2) Comments

 1. […] B-vitaminkomplexet; bra råvaror och en B-vitamin-sallad […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: