Chokladsås (mjölkfri, utan vitt socker)

Chokladsås - mjölkfri, utan vitt socker

När jag var liten gjorde vi alltid egen chokladsås hemma till glass och fruktsallad, istället för att köpa färdig. Det klassiska franska receptet är ju så enkelt: 1 dl kakao, 1 dl socker och 1 dl vatten, vispa ihop allt i en kastrull och koka upp. Det blir helt klart den godaste chokladsåsen och det är garanterat den variant av chokladsås som du oftast får serverad på restaurang.  Det är inga problem att följa samma princip för receptet men ersätta sockret och därmed anpassa proportionerna lite för bästa konsistens för att få en sås som belastar blodsockret i mindre grad.

Chokladsås (mjölkfri, utan vitt socker)

Chokladsåsen är supergod att ringla över en god fruktsallad eller servera tillsammans med bananglass (nicecream) eller cashewglass. God både varm och kall!

Chokladsås (mjölkfri, utan vitt socker)

Tips! Om du vill ha en tjock och krämig konsistens på chokladsåsen när den har svalnat kan du tillsätta några bitar mörk choklad precis när du tar kastrullen från plattan. Vispa ut chokladen i såsen tills att den smält. När chokladsåsen hunnit kallna blir den tjock och krämig och passar att doppa bitar av frukt och jordgubbar i som dessertsnacks.

Chokladsås (mjölkfri, utan vitt socker)

Chokladsås (mjölkfri, utan vitt socker)

  • 1 dl kakao
  • 0,5 dl agavesirap eller annan valfri sirap (av mängden agave brukar jag ersätt ca 1 msk med honung som bidrar med god smak)
  • 0,75 dl vatten eller mer efter smak
  • ev. 20-30 g mörk choklad för en tjockare dipp-chokladkräm

Vispa ihop ingredienserna i en kastrull och koka upp. Låt koka någon – ett par minuter under omrörning. Såsen bränns lätt så vispa hela tiden. Smaka av såsen med mer sött eller anpassa konsistensen med mer vatten efter tycke och smak. Servera såsen direkt eller låt den svalna. Håller sig i kylskåp i flera veckor eller till och med månader.

Om du vill göra såsen till en kall, krämig choklad-dipp till frukt och jordgubbar tillsätter du några bitar mörk choklad precis när du tar kastrullen från plattan. Vispa ut chokladen i såsen tills att den smält. Låt såsen svalna och kyl den i kylskåp.

 

 

Annonser