Äggfritt Glass Paleo Tillbehör Vegan/Växtbaserat

Chokladsås (mjölkfri, utan vitt socker)

Chokladsås - mjölkfri, utan vitt socker

När jag var liten gjorde vi alltid egen chokladsås hemma till glass och fruktsallad, istället för att köpa färdig. Det klassiska franska receptet är ju så enkelt: 1 dl kakao, 1 dl socker och 1 dl vatten, vispa ihop allt i en kastrull och koka upp. Det blir helt klart den godaste chokladsåsen och det är garanterat den variant av chokladsås som du oftast får serverad på restaurang.  Det är inga problem att följa samma princip för receptet men ersätta sockret och därmed anpassa proportionerna lite för bästa konsistens för att få en sås som belastar blodsockret i mindre grad.

Chokladsås (mjölkfri, utan vitt socker)

Chokladsåsen är supergod att ringla över en god fruktsallad eller servera tillsammans med bananglass (nicecream) eller cashewglass. God både varm och kall!

Chokladsås (mjölkfri, utan vitt socker)

Tips! Om du vill ha en tjock och krämig konsistens på chokladsåsen när den har svalnat kan du tillsätta några bitar mörk choklad precis när du tar kastrullen från plattan. Vispa ut chokladen i såsen tills att den smält. När chokladsåsen hunnit kallna blir den tjock och krämig och passar att doppa bitar av frukt och jordgubbar i som dessertsnacks.

Chokladsås (mjölkfri, utan vitt socker)

Chokladsås (mjölkfri, utan vitt socker)

Tips: Håller sig i kylskåp i flera veckor eller till och med månader, så dubbla eller flerdubbla satsen och spara om du vill.

Ca 4-6 port

 • 1 dl kakao
 • 2 msk-0,5 dl honung, lönnsirap, agavesirap eller annan valfri sirap (jag tycker den mindre mängden sötning räcker)
 • 1 nypa salt
 • ev. 0,5 tsk vaniljpulver (kan utslutas)
 • 1 dl vatten eller mer till önskad konsistens
 • ev. 20 g mörk choklad för en tjockare konsistens (tjocknar när den kallnat)

Vispa ihop ingredienserna i en kastrull och koka upp under omrörning. Såsen bränns lätt så vispa hela tiden. När den kokat några sekunder, dra från plattan. Smaka av såsen med mer sött eller anpassa konsistensen med mer vatten efter tycke och smak. Servera såsen direkt eller låt den svalna. Håller sig i kylskåp i flera veckor eller till och med månader.

Om du vill göra såsen till en kall, krämig choklad-dipp till frukt och jordgubbar tillsätter du ytterligare några bitar mörk choklad (ca 40 g) precis när du tar kastrullen från plattan. Vispa ut chokladen i såsen tills att den smält. Låt såsen svalna och kyl den i kylskåp.

(4) Comments

 1. Hej Nilla!
  Jag undrar om man kan använda sig av något annat för att få den fina tjocka dipp konsistensen. Jag vill helst utesluta mina bakverk från färdiga chokladkakor, jag satsar på att få dem så hemmagjorda men så goda som möjligt. Jag hoppas du förstår💗
  Och en till liten fråga. Om man ersätter agavesirapen mot t.ex yaconsirap eller “kalorifri choakdsirap” skulle man använda sig av 1msk?

  1. Hejsan! Du kan använda rent kakaosmör istället för mörk choklad. Ja, du kan nog byta till vilken sirap som helst men jag har inte testat så du får smaka av vilken mängd som du tycker passar. Det är en mörk och stark chokladsås som kräver en del sötma, men man anväder också mindre av den då. Lycka till!

 2. […] Chokladsås (mjölkfri, utan vitt socker) […]

 3. […] protein- och fiberrik brunch/frukost för livsnjutare. För extra lyx servera med sockerfri och mjölkfri chokladsås eller vispad […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: