Mellanmål Paleo Vegan/Växtbaserat

Äpple med mandeldip

Krispiga äppelbitar med krämig, supergod dip! Ett nyttigt och bra mellanmål eller lätt kvällsmål som tar lite tid att äta upp och njuta av och som fyller magen lagom med nyttiga fibrer, näring, protein och lite fett av bra kvalitet.

Många tycker det är svårt att hitta goda, lagom stora mellanmål eller snacks framför tv:n som inte är antingen för energirika, för små (eftersom att man gärna vill ha något att tugga på en stund) eller höjer blodsockret för mycket. Nötter och mandel är t.ex. jättebra mellanmål men många upplever att det svårt att sluta äta när man väl har börjat. Äter man bara en frukt så blir man snabbt hungrig igen.

Ett bra mellanmål innehåller, precis som en väl balanserad huvudmåltid, kolhydrater, protein och lite fett. Äpple är en bra frukt GI-mässigt eftersom att den inte höjer blodsockret lika mycket som många andra frukter och innehåller mycket fibrer. Silkestofu eller yoghurt (som du kan välja om du äter viss mängd mejeri) bidrar med protein och krämig konsistens och mandelsmöret med magisk smak och fett av bra kvalitet.

Jag har i det här receptet använt silkestofu. Det finns två sorters tofu; silkestofu och hård/block (som är den vanligaste). Silkestofu är mycket krämigare och mjukare än hård tofu som är pressad till ett block. Den går lätt att mixa till slät och len tjock yoghurt-liknande konsistens. Det är ett bättre alt. än soyghurt och andra vegan-yoghurtar tycker jag bl.a. eftersom att de innehåller stärkelse och andra förtjockningsmedel. De flesta välsorterade mataffärer har silkestofu – den kan vara sorterad annorlunda än den vanliga tofun bara. Fråga i butiken om du inte hittar!


Äpple med mandeldip

1 port:

1 äpple i skivor + 1 port mandeldip: Tänk på att 1 portion är ganska mättande, det går bra att minska mängden dip för en mindre, men fortfarande mättande portion!

Kcal: 223, Protein: 12 g, Fett: 9 g, Kolhydrater: 18 g, Fibrer: 4 g

Mandeldip med silkestofu

Gör gärna 3 portioner även om det bara är till dig själv av ett helt paket sikestofu, så har du till dagarna som kommer.

3 port

  • 30 g mandelsmör (kan såklart bytas mot hasselnötssmör, annat nötsmör eller solrossmör osv)
  • 300 g silkestofu (kan bytas mot kokosmjölk för paleo eller yoghurt om du äter mejeri)
  • 1 tsk kanel
  • ev. 30 g kollagenpulver*

*Varför kollagenpulver? Kollagen är ett smart sätt att proteinberika mellanmål eftersom att det är helt smakfritt. Det har alltså inte alls en grynig konsistens som vanliga proteinpulver har. Förutom fördelarna med att äta kollagen som kosttillskott så lägger man alltså till några gram protein vilket är positivt för mättnadstid, blodsockerbalans, humör, hormonuppbyggnad osv…

Blanda alla ingredienser till dippen med sked, visp eller stavmixer och fortsätt röra/vispa/mixa till helt slät konsistens. Servera med äpple.

(2) Comments

  1. malin pegenius says:

    Nilla finns det växtbaserad kollagen?

    1. Ja, det gör det! Sök på bodystor.se bla vet jag att det finns.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: