Fikabröd/kakor Frukost Glutenfritt Mellanmål

Bananbröd med choklad (glutenfritt, mjölkfritt)

En näringsrik och matig frukost- eller mellisaka! Bananbröd enligt amerikanska recept är fulla av socker och räknas in i fikabröds-kategorin. Det heter “banana-bread” men det är alltså en kaka och inte ett bröd… Man bara bakar den i avlång brödform.

Min choklad-banan-kaka är väldigt lätt sötad och full av näringsrika ingredienser vilket gör det till ett helt OK frukostalternativ faktiskt! Ja, om man tex vill ha något snabbt och energirikt. Bara att rosta i brödrosten. I sammansättning är en skiva i princip är jämförbar med grötfrukost; havre, nötter, frön, frukt, lite ägg och kokosolja. Bre en skiva tunt med jordnötssmör eller mandelsmör och några skivor banan…. Sååå gott!

Är du en person som behöver något snabbt till frukost eller behöver något på språng så passar en eller två skivor av den här kakan (limpan) perfekt. Bara som det är. Som näringsrik mellis, efter träning eller fika-kaka passar den också.

Bre en skiva tunt med jordnötssmör eller mandelsmör och några skivor banan….

Bananbröd med choklad (glutenfritt, mjölkfritt)

Den här kakan är verkligen inte särskilt söt! Om du vill ha en mer publikfriande fika-kaka, tillsätt uppåt 1 dl kokossocker.

1 limpa, 1,25-1,5 l

 • 300g banan (ca 3 stora, 4 små), helst helt mogna, bruna eller fläckiga
 • 50 g kokosolja eller smör eller ghee, smält
 • 0,75 dl honung eller agave
 • 3 ägg
 • 1 dl vatten eller valfri mjölk
 • 300 g havregryn eller havremjöl
 • 50 g kakao
 • 0,5 tsk salt
 • 1 msk bakpulver
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 40g chiafrön (ca 0,5 dl) kan ersättas med 1 dl linfrön
 • 200 g valnötter
Gör så här

Värm ugnen till 175°C (varmluft) och förbered en limpform; täck insidan med bakplåtspapper eller smörj med fett och mjöla med havremjöl eller annat glutenfritt mjöl. Mixa banan, ägg, smält fett och vatten slätt. Om du använder havregryn – mixa dom direkt i banan och äggsmeten några minuter till slät konsistens. Tillsätt sedan övriga torra ingredienser och blanda till en kladdig deg. Om du använder havremjöl – blanda bara i mjölet i smeten tillsammans med övriga torra ingredienser. Låt degen stå i ca 10-15 minuter för att svälla. För över degen till limpformen och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter tills att brödet är genomgräddat och fått en gyllenbrun yta. Låt svalna helt innan du skär i det. Går att skiva upp och frysa och sedan tina direkt i brödrost.

(1) Comment

 1. Christine says:

  Supergod och lätt att göra! Vill bara uppmärksamma på att det inte står när sötningen ska i.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d