kostråd

Är det bättre att dricka koffeinfritt?

Kaffe är en livslång kärlek för mig. Jag älskar gott kaffe. Tyvärr tål jag koffein väldigt dåligt. Visste du att särskilt i perioder av stress (då man kanske dricker lite extra kaffe) så är man också extra känslig eftersom man då redan har högt kortisol och kaffet triggar det ytterligare… Koffein stimulerar kortisol och adrenalin. Högt kortisol gör att vi sover sämre men det rubbar även hormonbalansen.

Jag dricker just nu bara decaf, dvs koffeinfritt kaffe. Det gör underverk för min sömn. Tidigare har jag haft regler om att bara dricka en kopp kaffe på morgonen osv. men när jag inte dricker något alls så sover jag en hel timme mer per natt – varje natt! Något alls dricker jag ju förståss… det är liiite koffein i koffeinfritt kaffe och jag drick en och annan kopp svart te.

En liten mängd kaffe per dag kan absolut vara OK för många (vi bryter ned koffein olika bra och vissa tål mer än andra men ingen ska eg. dricka mer inte mer än 1-2 koppar per dag). Har du några som helst problem med homonbalans, fertilitetshälsa, stress, oro, automatiska tankar osv osv så rekommenderar jag att dra ned på eller utesluta koffein. Läs mer här…

Se förslag på bra koffeinfritt kaffe som jag rekommenderar längre ned.

Är det bättre att dricka koffeinfritt kaffe?

Ja, det är bra att undvika koffein i så stor utsträckning som möjligt. Men är du som jag, kaffeälskare så är det kanske svårt att sluta helt. Koffeinfritt kaffe tycker jag är ett bra alternativ de gånger man vill ha smaken av kaffe som till exempel till frukost eller fika.

På engelska så använder man decaffeination ”decaf” som syftar på processen att man har reducerat mängden koffein. Det finns alltså alltid lite koffein kvar. Inte mycket men lite… Det går alltså inte att dricka hur mycket som helst..

Koffein är vattenlösligt vilket gör att att man brukar använda vatten i processen att ”dekaffinera” men man använder också ofta kemikalier för att bevara smak och karaktär. Det är lite otydligt hur dessa kemikalier påverkar och hur pass ”giftigt” det är. Det finns koffeinfritt kaffe som bara är processat med vatten och koldioxid för att ”dekaffinera” så det rek. jag att välja om man vill dricka koffeinfritt.

Jag dricker själv decaf av bra kvalitet på morgonen och så har jag chikoria-kaffe (helt koffeinfritt) hemma om jag vill ha en kopp på eftermiddagen eller kvällen.

Koffeinfritt kaffe och te – produktförslag

Väljer man att dricka koffeinfritt kaffe så är det bra att välja sorter av hög kvalitet som inte är processade med kemikalier för att de-kaffinera kaffebönorna. Jag har bara rek. decaf som är processat med vatten och koldioxid som anses vara den ”renaste” metoden. Chikoria-kaffe är naturligt koffeinfritt och kan räknas som ett örtpreparat.

Det här ekologiska koffeinfria kaffet från Simon Levelts har jag hemma just nu, det är malt för bryggning.

Kaffe bryggmalet koffeinfritt – EKO Köp här

Det här koffeinfria kaffet från Lavazza har jag också hemma och finmalet för moccabryggare och espresso-maskiner (blir super i min french press också tycker jag, ta lite mindre än bryggmalet bara).

Lavazza Caffè Decaffeinato Finmalet – köp här...

Snabbkaffe är bra att ha ibland, jag använder det på resande fot och i desserter… Den här från Clipper är ekologisk och väldigt god.

Clipper Med Roast Decaf Arabica – köp här…

För dig som har espressomaskin med kapslar så rek de här från Lavazza.

Lavazza Espresso Decaf Kaffekapslar – köp här…

Samlade tips decaf (koffeinfritt kaffe) och chikoria-kaffe

(1) Comment

  1. […] Karamell och kaffe som smakkombination – ren njutning… I receptet kan du använda starkt vanligt kaffe eller koffeinfria alternativ. Jag använde koffeinfritt snabbkaffe. Just nu dricker jag bara decaf, dvs koffeinfritt kaffe. Det gör underverk för min sömn. Läs mer här… […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: