kostråd

Recept växtbaserade köttbullar

Inlägget innehåller annonslänkar.

Mättande veganska köttbullar som är så där beroendeframkallande goda att man har svårt sluta stoppa den ena efter den andra i munnen innan de ens hamnat på bordet… Men varning: de är som sagt mycket mättande!

Du gör köttbullarna snabbt och lika enkelt som vanliga köttbullar. Det är bara att mixa ihop en smet och steka. Receptet innehåller bara naturliga och näringsrika råvaror och inga processade sojaprodukter eller liknande…

Jag har använd kikärtsmjöl som bas i det här receptet. Det gör att bollarna håller ihop ordentligt. Kikärtsmjöl är ett såååå användbart, näringsrikt och proteinrikt mjöl i växtbaserad kost. Jag köper nu mera hem ekologisk glutenfria mjöler från Lindroos. Du får 20% rabatt på deras sortiment via den här länken…

Veganska köttbullar (sojafritt)
Skriv ut receptet
Inga röster ännu

Recept växtbaserade köttbullar

Du gör köttbullarna snabbt och lika enkelt som vanliga köttbullar. Det är bara att mixa ihop en smet och steka. Receptet innehåller bara naturliga och näringsrika råvaror och inga processade sojaprodukter eller liknande…
MåltidHuvudrätt
KökJul, Medelhavskost, Svenskt, Växtbaserat, Vegan
NyckelordÄggfritt, glutenfritt, jul, Naturligt glutenfritt, Proteinrikt, växtbaserat,, Vegan
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
vila: 15 minuter
Portioner: 6 port
Kalorier: 338kcal

Ingredienser

 • 2 st morötter medelstora, skalade och delade i bitar
 • 1 st äpple litet, urkärnat och delat i bitar
 • 1 st gul lök skalad och delad i fjärdedelar
 • 2 dl hasselnötsmjöl (kan bytas mot mandelmjöl)
 • 2 dl kikärtsmjöl (kan inte ersättas med annat mjöl)
 • 3 msk tamarisoja eller glutenfri soja
 • 3 tsk dijonsenap eller annan osötad senap
 • 2 krm vitpeppar
 • 0,5 tsk salt eller med efter smak
 • vatten att anpassa konsistens med
 • 5 msk smakfri kokosolja eller olivolja att steka i

Instruktioner

 • Antingen finriv grönsakerna och äpplet eller mixa i matberedare till riktigt finhackad konsistens så att det vattnar sig lite. Tillsätt resterande ingredienser utom vatten och stekfett. Blanda ihop eller mixa igen till en jämn färs/deg. Smaka av med lite mer salt, tamari eller lantbuljongpulver om du tycker att det behövs. Låt smeten stå i 15 minuter för att svälla.
 • Bara om det behövs, tillsätt vatten (försiktigt, några msk i taget, för att anpassa konsistensen. Att det behövs mer vatten märks på att smeten är för torr och faller isär när man formar bollar. Är smeten för lös så att det inte går att forma bollar, tillsätt mer kikärtsmjöl.
 • Gör ganska små köttbullar av smeten eftersom att stora tar ganska lång tid att steka igenom.
 • Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek köttbullarna i ganska riktigt med matfett. Vänd dem försiktigt några gånger under stekningen. Stek i ca 5-7 minuter. De får snabbt färg men behöver tillagas ordentligt, så överför gärna köttbullarna till en ugnsfast form och tillaga en extra stund i ugnen (ca 10 min 175 °C) efter att de fått stekyta.
 • Går jättebra att förbereda några dagar i förväg och värma upp i ugnen innan servering. Går att frysa.

Näringsinnehåll

Kalorier: 338kcal | Carbohydrates: 23g | Protein: 9g | Fat: 25g | Mättat fett: 10g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Natrium: 578mg | Kalium: 342mg | Fiber: 6g | Socker: 7g | Vitamin A: 5587IU | Vitamin C: 4mg | Kalcium: 55mg | Järn: 2mg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: