kostråd

Checklista för hållbar viktnedgång: guide till balanserad livsstil

Har du känslan av att ha kört fast på din viktnedgångsresa? Går du inte ned i vikt trots att du “äter bra”? Du är inte ensam. Att gå ned i vikt handlar verkligen inte om att bara banta ett par månader och sedan är problemet löst… Eller hur? Har man försökt och misslyckats gå ned i vikt, eller att behålla viktnedgången, tidigare så är orsaken oftast inte att man bara testat fel diet. Dieter fungerar kortsiktigt. För att få förändringar att bli bestående måste man se hela människan och göra en holistisk utvärdering av alla sina behov.

Jag hjälper klienter med hållbar viktnedgång, inte med korta dieter. När man kommer till mig i kostrådgivning gör jag en grundlig analys utifrån ett hälsoformulär som man fyller i och som jag sedan utgår ifrån när jag djupintervjuar klienten. Jag har genom åren såklart upptäckt mönster hos de jag lyckats hjälpa… Man kan känna sig så unik och ensam i sina misslyckanden “varför funkar det för andra men inte för mig?”… Men så är det inte. Problematiken bakom envis övervikt är väldigt lik hos många.

Här är en checklista som kan hjälpa dig att identifiera potentiella misstag eller oförutsedda faktorer som kan hindra din framgång. Det är alltså i egenskap av att ha arbetat med kostrådgivning under många år (med helhetssyn på hälsa), som jag har sammanställt frågorna så att man kan identifiera sin egen checklista för holistisk, hållbar viktnedgång…

Checklistan/frågorna förutsätter att du äter en näringsrik och balanserad kost. Läs mer här.

Frågor för att identifiera problem med viktnedgång

Svara på frågorna nedan. Checklistan hjälper dig synliggöra de vanor eller “misstag” som gör att människor misslyckas med viktnedgång om och om igen…

 1. Dricker du ordentligt med vatten? (minst 2 liter per dag)
 2. Äter du frukost varje dag innehållande protein och fett? (Inom två timmar från uppvaknandet räknas)
 3. Fokuserar du på 3 rejäla huvudmåltider? (Det mesta av det du äter kommer från frukost, lunch middag).
 4. Har du koll på makronutrienterna: protein, kolhydrater och fett och hur mycket av varje du lägger på dina tallrikar? Som ex rekommenderas minimum 20% proteininnehåll för viktnedgång – vet du att du får i dig tillräckligt?
 5. Äter du tillräckligt mycket riktig mat så att du tillgodoser ditt näringsbehov? Får vi inte i oss ordentligt med rejäl och näringsrik mat går kroppen in i. svält och reagerar med sug osv…
 6. Äter du huvudmålen innan eftermiddagen? Dvs, äter du rejält på dagen till frukost och lunch?
 7. Kan du låta bli att äta på kvällarna efter middagen?
 8. Upplever du närvaro och harmoni och/eller social trivsel när du äter?
 9. Upplever du dig själv som harmonisk och trygg inombords?
 10. Upplever du en positiv relation till din kropp, njuter du av din kropp?
 11. Rör du på kroppen varje dag, så som promenad eller motion?
 12. Sover du ordentligt?
 13. Har du bra verktyg för att hantera stress som fungerar väl för dig?
 14. Äter du mycket grönsaker, frukt och bär?
 15. Äter du tillräckligt med fett för ditt näringsbehov?

– Hur många ja och hur många nej fick du?

Utvärdering: Rent krasst, du bör ha svarat ja på nästan alla frågor. Om du svarar nej på flera eller på de flesta punkterna, toppen! Då har du en checklista på hur du ska börja skapa de bästa förutsättningarna för att gå ned i vikt på ett hållbart sätt. Nu har du en lista på vad du ska bocka av….

“Hur ska jag börja?”

 • Fokusera på de punkter som du svarade nej på och identifiera de punkter som känns lätta eller svåra att ändra. Börja med de lätta först, en punt i taget. Kanske en i veckan? Kom ihåg, det viktiga är inte att uppfylla allt på en gång, utan att börja någonstans och inledan en förändring.
 • Vet du vad alla punkterna innebär? Om inte, ta reda på det! Som exempel, om du inte har koll på makronutrienterna: protein, kolhydrater och fett och hur mycket av varje du lägger på dina tallrikar – då är det dags att utbilda sig och t.ex. ta reda på vilket som är ditt egentliga proteinbehov…
 • Känns något för svårt? Har du svara nej på om du upplever du närvaro och harmoni och/eller social trivsel när du äter eller att du upplever du dig själv som harmonisk och trygg inombords? Dessa områden kan man ju såklart inte bocka av i en handvändning utan kräver ett inre arbete för de flesta. Men det är bättre att veta vart problemet ligger och vart man ska börja. De punkterna behöver de flesta hjälp med… terapi, självhjälpsböcker eller kurser osv…
 • Men om jag har svarat ja på de flesta punkter men nej på bara några få... ” Ja, då är det ändå de få punkter du svarat nej på som du ska börja med. Om du t.ex. uppfyller allt på listan men hanterar inte stress så bra, ja då är det kanske troligt att det är stressen som är den felande länken för dig. Högt kortisol vara orsaken till hormonell obalans som i sin tur gör att kroppen går i baklås….

Tips

Vill du ha hjälp på vägen?

 • Är det dags att hitta den kost som verkligen passar dig?
 • Har du kanske provat allt i kostväg men ändå inte hittat hem?
 • Har du svårt att se möjligheterna hur du skapar bestående positiva vanor och rutiner?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: