kostråd

Träna lagom, skratta mycket och ät medelhavskost – allt du behöver för att må bra?

Träna lagom, skratta mycket och ät medelhavskost – det kan vara allt du behöver för att må bra! Har du varit hos en bra, upplyst och välmenande läkare så har du säkert fått det rådet. Men räcker verkligen din läkares och Livsmedelsverkets råd när det kommer till kost och hälsa?

Våra läkare ger oftast inte specifika kostråd. Följer vi de allmänna riktlinjerna för kost och inte har några påvisade näringsbrister, så säger de ofta att vi bara bör fortsätta äta som tidigare gjort och ta medicin om vi blir sjuka eller känner av obalanser.

Vi som har utforskat kost och hälsa för egen del och varit öppna för att lyssna till empiriska traditioner, vet att individanpassad kost kan vara avgörande för människans läkande och förbättring av hälsan. När en generellt hälsosam kost inte hjälper hela vägen finns alltid mer att göra! Det finns anledningar till varför så många människor nu utforskar området hälsooptimering. Ett enda generaliserat tillvägagångssätt fungerar helt enkelt inte för alla…

Vad är läkarens ansvar för ditt välmående och vad är ditt?

En vän som nyss fått upp ögonen för sambandet kost/välmående hörde av sig med en summering av ett läkarsamtal och frågor som det väckt för honom. Läkaren rekommenderade måttlig träning, medelhavskost och att undvika alltför extrema dieter. Jag tycker att det var förvånansvärt bra råd för att komma från en läkare, men också väl generella. Det påminde mig om att lyfta frågan igen att vi alla ansvarar för vår egen hälsa och att det är viktigt att förstå läkares perspektiv när de ger råd.

När vi tar emot kostråd från läkare, är det till hjälp att tänka på följande:

  1. Såvitt jag vet utgör näringslära en försvinnande liten del av läkarutbildningen. Fokus ligger mest på hur mat interagerar med mediciner och på extrema fall av undernäring. Läkarstudenter får i bästa fall en bred översikt av vetenskapligt stödd kost; livsmedelsverkets råd och medelhavskost. (Intressant anmärkning; anledningen till att medelhavskost har mest vetenskaplig stöd beror på att det är den diet som helt enkelt undersökts mest. Det finns inte jämförbara studier av samma storlek för andra kostriktningar).
  2. När man frågar läkare om hälsa fokuserar deras perspektiv oftast på att rädda liv eller hålla patienten över gränsen för sjukdom, snarare än att optimera hälsan. Det är inte nödvändigtvis en läkares uppgift att hjälpa dig att “må bra”. Om det finns mediciner för dina symptom kommer de att föreskriva dem. Om du ber om råd om hälsa och välbefinnande är det deras jobb att svara “ät som vanligt, följ livsmedelsverkets råd (på sin höjd medelhavskost) och funkar inte det, ta mediciner”. Något annat ingår inte i deras uppgift!

Vi måste själva ta ansvar för vårt välmående…

Jag är övertygad om vikten av forskning och vetenskaplig kritisk granskning av felaktig information och populärvetenskaplig litteratur om hälsa och kost. Livsmedelsverket roll och att ett vetenskapligt perspektiv existerar är nödvändigt. Men det är lika viktigt att inte vara dogmatisk i vetenskapens namn eller att sätta överdriven tillit till läkare. Är ni med på att läkare på något vis blivit nutidens präster? De allvetande i vita rockar som råder över liv och död… Många agerar nästan som troende när de följer och återger sina läkares råd.

Det finns en överdriven tilltro till läkare och vetenskap som när det går för långt kan bli ohälsosam enligt mig. Som när vi till exempel lyssnar på läkare om sånt de egentligen inte har så mycket erfarenhet av (som kostrådgivning).

Vi ska hylla och hedra allt det vetenskapen och medicinen gett oss, det är väl förtjänt! Tänk så mycket liv och hälsa vi har vetenskapen att tacka för! Men inte hänge oss i blind dyrkan utan förståelse för att vi egentligen inte hunnit särskilt långt inom många forskningsområden, t.ex samband kost och hälsa. En viktig poäng i sammanhanget är att det är svårt och dyrt att forska på människor och mat och att det är den största orsaken till att det inte finns studier som påvisar samband kost/hälsa. Inte för att sambanden inte finns.

Förutom att ta den hjälp vi kan och har rätt till via sjukvården, behöver vi själva ta ansvar för vårt välmående, lyssna på våra kroppar och vara mer nyfikna på empiriska traditioner. Vad har fungerat för människor genom årtusendena?

Att träna, skratta och äta medelhavskost är fantastiska hälsoråd! Om det fungerar fullt ut för någon är det ju underbart. Och gott och trevligt dessutom! Men det fungerade inte hela vägen för mig en gång i tiden, jag provade. Inte heller för de flesta av mina klienter (människor som sökt sig till mig). För många av oss behövs fler svar än så. Med nu över 10 års erfarenhet av kostrådgivning har jag mött otaliga klienter som mått bättre först när de övergått till individanpassade kostplaner, bort från läkarnas generella råd.

Det här inlägget ska ses som hälsorådgivning och ersätter på inget vis sjukvård eller läkarråd. Jag avråder ingen från att avbryta pågående medicinering. Kostrådgivning och hälsorådgivning ska ses som komplement till sjukvård.

Anlita mig

Jag erbjuder onlinekurser, kostrådgivning online och holistisk hälsocoaching

Mer läsning om kosten jag jobbar med…

(1) Comment

  1. Marthina Bergström says:

    Kursen RLM har förändrat mitt liv. Tack Nilla för att du öppnat mina ögon för ett annat sätt att äta mat, njuta av den och må bra!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: