Brunch Lunch och middag Mellanmål Mjölkfritt

Spansk tortilla (bondomelett) med spenat

Frittata med spenat

Spansk tortilla är inte ett bröd utan en rejäl bondomelett med potatis som man traditionellt i Spanien ofta skär i skivor och serverar som tapas eller mellanmål. Kan serveras både varm och kall. Till vardags har spansk tortilla alltid varit en av mina favoriträtter serverad som hel måltid tillsammans med sallad. En superbra måltid näringsmässigt, för blodsockret och för lång mättnadstid. Ät antingen som brunch, lunch eller snabb middag. Funkar bra att ta med i lunchlåda också!

Potatis som är kokt, kyld och uppvärmd har lågt GI (glykemiskt index) till skillnad från kokt potatis som serveras direkt ur kastrullen som har medelhögt- till högt GI beroende på sort. Potatis är jättenyttigt om den kokas och äts med skal och då särskilt när den kyls ned för att sedan användas i omelett, stekt eller i sallad. Koka gärna lite potatis av fast sort och förvara i kylen till olika rätter och tillbehör!

Jag brukar göra en vitkålssallad med gurka, äppelcidervinäger, en gnutta olivolja, salt och peppar att servera till tortillan.

Spansk tortilla med spenat

1 port

  • 2-3 stora ägg (till en rejäl måltid tar jag 3 ägg)
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 1-2 kokta, kalla potatisar i halverade skivor
  • ca 2,5-3 dl färsk (eller tinad fryst och väl avrunnen) bladspenat
  • salt
  • peppar

Hetta upp en stekpanna till medelvärme och stek potatis och lök i olivolja. Salta och peppra lite. Tillsätt spenaten och fortsätt stek under omrörning tills att spenaten skjunkit ihop. Vispa upp äggen, salta och peppra och häll över  grönsakerna i pannan. Sänk värmen till svag och fortsätt steka långsamt, gärna under lock. När allt börjar få färg (efter cirka 4 minuter) kan du vända tortillan om du vill ha yta på bägge sidor. Annars kan du fortsätta att steka på lägre temperatur under lock tills att äggsmeten stannat helt. Servera direkt ur pannan.  Om du ska vända den så använd en tallrik som underlättar vändningen.

Servera gärna med strimlad vitkål och gurka, smaksatt med äppelcidervinäger och en skvätt olivolja och salt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d