Grön måltidssmoothie (frukost, lunch) Renande och utrensande med spenat, ananas och ingefära

img_2701

Många sätter just nu igång med ny kost för bättre hälsa. Flera har köpt Kostplanen Raw Cleanse – 5 dagar och har redan kört igång. Här delar jag ett recept från dag 1 i kostplanen för er som vill ha en försmak på hur de 5 dagarna kommer att se ut, smaka och kännas. -Blir man mätt?, -är det gott?, -får jag i mig tillräckligt med protein? osv. är frågor som de flesta vill ha svar på.

Det här är en ganska mättande smoothie som det är meningen att man ska stå sig på i ett par tre timmar minst. Cleanseprogrammet är inte en detox med extremt lite kalorier utan ett raw-food-program med extra utrensande och renande smooties och soppor som innehåller både protein och fett. Det är ett program som man absolut går ned i vikt av om man önskar det men som håller ämnesomsättningen och matsmältningsapparaten igång. Vill man inte gå ned i vikt finns råd om det i innehållet.

Läs mer om cleanseprogrammet här…

Gå med i facebookgruppen Nilla’s Kitchen – kostprogram online och dela dina bilder, din upplevelse och ställ frågor när du genomför cleanseprogrammet.

Dela dina bilder på instagram med hashtag: #nillasktichenrawcleanse för att dela din resa med andra. På så sätt hittar även jag dina bilder vilket jag tycker är superkul att se!


raw cleanse 5 dagarUr innehållet i kostplanen

Näringsinnehåll

Gröna blad, frukt och grönsaker innehåller massvis med vitaminer, mineraler och spårämnen. Dessutom viktiga proteiner, kolhydrater och fibrer. Näringsinnehållet per måltid ser i genomsnitt ut ungefär så här om du följer recepten: Protein: 10 g, Fett: 18 g, Kolhydrater 50 g, Fibrer: 5 g

Får jag i mig tillräckligt med protein?

Proteininnehållet blir ungefär 10 % av din totala kost under programmet om du följer recepten. Det är fullt tillräckligt för att din kropp ska fungera utmärkt. Har du särskilda fysiska behov så kan du öka proteininnehållet till ca 15 % genom att tillsätta 1 msk extra proteinpulver eller pumpakärnor eller hampafrön till varje måltidssmoothie och rawfoodsoppa (utöver den mängd som är står angiven i receptet).

Måste jag köpa proteinpulver?

Nej. Du kan välja att tillsätta nötter och frön till dina smoothies istället. Om du väljer ett proteinpulver är det viktigt att du väljer en produkt utan tillsatser och socker och som är vegetabiliskt. Jag rekommenderar hampaproteinpulver och risproteinpulver. De har båda en helt OK smak som blandar sig väl med gröna smoothies. Proteinrika frön som pumpakärnor och hampafrön går bra att ersätta proteinpulvret med.


GRÖN SMOOTHIE MED ANANAS OCH INGEFÄRA

1 – 1,2 l (2 måltidsportioner)

  • 100 g spenat
  • 200 g bitar av ananas, gärna frysta (kan ersättas med mango)
  • 2 bananer, skalade (kan ersättas med 1 avokado för mindre söt smoothie)
  • 1 lime, skalad
  • 1,5 cm ingefära
  • 1,5 dl kokosmjölk (kan ersättas med vatten)
  • 4 dl vatten
  • 2 msk proteinpulver eller 3 msk hampafrön eller pumpakärnor
  • Ev. några isbitar om inget av frukten är fryst

Mixa alla ingredienser i en blender till slät och fin konsistens. Anpassa mängden vätska till en konsistens som du gillar.

 

Annonser