Äggfritt Godis Mellanmål Mjölkfritt Paleo SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Sesamkakor – bara 2 ingredienser! (vegan, paleo, glutenfritt)

 

Sesamkakor 2 ingredienser (vegan, paleo)

Mums! Perfekta fika- eller melliskakor med nyttiga sesamfrön. Sesamfrön är rika på kalcium, magnesium och järn. Dessutom innehåller de en del protein vilket gör dessa kakor till bra efter-träning-bars.

img_3083

Dessa sesambars eller kakor är enkla att göra med bara två ingredienser; sesamfrön och antingen agavesirap eller honung (eller annan sirap). Till 3 dl frön krävs bara ca 3 msk agave/honung för att få lagom söta kakor som håller ihop.

Sesambars

Sesamkakor (vegan, paleo, utan vitt socker)

ca 16 st småkakor eller 8 bars

 • 150 g (ca 3 dl) sesamfrön
 • 40 g (3-4 msk agavesirap eller honung (honung är ej vegan)

Värm ugnen till 175°C. Mät upp och blanda sesamfrön och agave eller honung i en bunke och blanda väl så att alla frön är klibbiga av sötningen. Bred ut blandningen på bakplåtspapper, antingen i en form om du vill ha lite tjockare bars eller direkt på en plåt om du vill ha lite tunnare kakor. Jag täckte insidan av en limpform med bakplåtspapper och hällde i sesamblandningen. Viktigt! Platta ut blandningen ordentligt, så mycket det går med baksidan av en sked fuktad i vatten. Baka i ugnen i ca 15 min tills att en del frön har börjat få en rostad färg. Ta försiktigt ut ur ugnen och låt svalna helt i formen eller på plåten. Skär sedan i rutor eller bars med vass kniv.

OBS! Kakan måste svalna helt innan man skär i den. När den är varm kommer den att falla isär men stelnar när den fått svalna helt.

 

 

(2) Comments

 1. Emelie Nielsen says:

  Hej!
  Visst kan man ha dessa i rumstemperatur? Hur länge håller dom sig “färska”.
  Tacksam för svar!
  Mvh
  Emelie

  1. Ja, det kan man. Nötter och frön brukar man säga håller sig ca 1 månad i rumstemp innan oljorna de består av börjar härskna. Det brukar gå att äta ändå så man får känna på smaken vad man själv tycker.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: