Äggfritt Detox Lunch och middag Mjölkfritt Paleo Vegan/Växtbaserat

Ugnsrostade grönsaker (sötpotatis, blomkål och tomat)

IMG_5723 (1)

Att äta ugnsrostade grönsaker ofta är ett perfekt sätt att öka grönsaksintaget. Passar till grillat eller vegetariskt/vegan med massor av smarrig hummus som tillbehör.

Den här kombinationen av grönsaker; sötpotatis, blomkål och tomat ger massor av smak! Det betyder att man inte behöver någon eller inte särskilt mycket sås. Serverar du grönsakerna med grillad lax eller kyckling kan det räcka med lite pressad citron, lite pesto, hemmagjord majo/aioli eller vad du vill.

 

Tricket att få till riktigt goda ugnsrostade grönsaker är att använda ganska hög temperatur och antingen använda varmluftsugn eller se till att släppa ut ånga ett par gånger under rostningen. Ge också grönsakerna lite extra tid – tills att de verkligen har fått ordentlig färg. Det ger mycket mer smak än om de bara är genomlagade och mjuka.

Ugnsrostade grönsaker (sötpotatis, blomkål och tomat)

2 port

  • 1 stor sötpotatis (ca 35o g)
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 1 rödlök
  • 2 stora tomater eller ca 12 st körsbärstomater
  • 0,5 tsk salt eller efter smak
  • 1 krm svartpeppar eller efter smak
  • gärna någon mer krydda t.ex. spiskummin, chiliflakes eller rosmarin
  • 2 msk olivolja

Värm ugnen till 225°C. Skala och dela sötmotatisen i tjocka strimmor eller tunna klyftor. 0,5-1 cm tjocka. Bryt blomkålen i stora buketter. Skala och dela löken i klyftor. Klyfta eller halvera tomaten. Blanda alla ingredienser i en stor ugnsfast form. Tips för att spara disk – använd en stor plåt täkt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i 30-40 min tills att grönsakerna är genomlagade och har fått en rostad yta. Öpppna luckan ett par ggr under tillagningen om du inte har varmluftsugn.

Tips: om det går långsamt och det blir vattnigt – höj temperaturen till 250°C mot slutet. 

(1) Comment

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: