kostråd Vegan/Växtbaserat

Soja – är det nyttigt?

Många som kanske inte behöver undviker nu för tiden alla sojaprodukter* för säkerhets skull. Det finns olika skäl till att rädslan för soja har väckts och för att man gör de val man gör. Den här texten tar upp frågorna: Vad handlar varningarna om?, GMO och miljöpåverkan, växtöstrogener i soja, allergi och överkänslighet, soja och sköldkörteln, mina rekommendationer och OK-listan sojaprodukter. 

Det finns en hel del forskning om soja och nästan alla resultat visar att konsumtion av sojaprodukter* är positivt för hälsan. Bl.a. finns forskning som visar att soja skyddar mot bröstcancer, prostatacancer och kan vara verka lindrande av PMS-besvär.

Jag anser inte att det finns några risker med att konsumera “naturliga” sojaprodukter* i en annars varierad kost. Man kan äta något innehållande soja 1-2 ggr per dag utan problem. Men välj alltid ekologiskt och inte alla sojaprodukter är nödvändigtvis OK!

Vad handlar varningarna om?

En anledning till att man börjat varna för sojabönan är utbredd GMO-framställning. En annan anledning är att sojabönor innehåller växtöstrogener som enligt vissa anses kunna påverka hormonproduktionen hos människor.

Ytterligare en anledning är att sojabönan är ett allergent livsmedel – d.v.s det är ett av de livsmedel som vi människor oftare blir allergiska mot.

Soja har slutligen utpekas vara en miljöbov och en bidragande faktor till regnskogsskövling i Sydamerika. Men är det så illa som det låter och finns det andra skäl att välja soja ändå?

GMO och miljöpåverkan

Det är bra att debatten har uppmärksammat att mycket av sojan som odlas i världen är GMO. Vi kan nu påverka marknaden genom att välja ekologisk soja. Ekologiska livsmedel som är KRAV-märkta får aldrig innehålla GMO. Viktigt att påpeka är att majoriteten av all GMO-soja används till djurfoder. EU har världens strängaste lagstiftning vad gäller GMO och det färdiga livsmedlet måste märkas tydligt.

De miljömässiga risker man tar upp handlar om odlingen av GMO-sojan som har lett till en ökad användning av bekämpningsmedel. Även regnskogsskövling i Sydamerika.

Växtöstrogener i soja

Mat med höga halter av växtöstrogener (fytoöstrogener) inkluderar sojabönor och sojaprodukter men även andra baljväxter (bönor, linser) och fullkornsmjöler så som råg, även nötter, frön, broccoli, svamp, groddar, äpplen, päron osv osv… listan är lång.

Fytoöstrogener är inte är samma typ av östrogen som vi har i kroppen men det finns teorier som ger råd om att äta kost med extra mycket fytoöstrogener för hormonbalans och tvärt om – undvika fytoöstrogener för hormonbalans. Fytoöstrogener är inte alls lika starkt som kroppens östrogen har troligen inte en avgörande effekt i kroppen.

Det krävs en extremt överdriven konsumtion av sojaprodukter för att påverka hormonerna i kroppen negativt. Alla livsmedel innehåller något “gift”; det vill säga ett eller flera ämnen som i för stor mängd blir giftigt i kroppen men som i måttlig mängd inte påverkar alls.

Att konsumera sojabönor och sojaprodukter i naturlig form* i en annars varierad kost är inte några problem för de allra flesta. Om en person åt i princip uteslutande sojaprodukter så skulle en konsekvens kunna vara hormonrubbning.

Allergi och överkänslighet

Sojabönan innehåller, precis som andra baljväxter, nötter och fröer antinutrienter (ett ex. är fytinsyra) som kan hämma näringsupptaget. Innehållet av sådana ämnen är en orsak till att man rekommenderar att blötlägga och skölja linser, bönor, nötter och fröer om det är så att man konsumerar mycket av dem till vardags. Fermentering är ett annat sätt att få bort antinutrienter och är en anledning till att du kan ha hört att fermenterade sojaprodukter, t.ex. temphe och tamari, är att föredra framför andra.

Men! Även sojaprodukter som tofu är tillverkade av blötlagda och kokade sojabönor – processer som får bort antinutrienter.

Mätbar sojaallergi (i sjukvårdens tester) är relativt ovanligt och förkommer hos mindre än en procent av befolkningen. När man genomfört sjukvårdens alla allergitester och trots det inte fått svar på vad som orsakar de problem man sökt för (kan vara mage- tarmproblem, smärtor, trötthet, PMS, huvudvärk, sömnlöshet o.s.v.) så kan man välja att själv testa att utesluta de mest allergena livsmedlen under 12 veckor för att sedan återintroducera en i taget. Andra allergena livsmedel (förutom soja) är mjölprotein från ko, gluten, vete, havre, jordnötter, majs, ägg, majs, nattljusväxter (tomat, aubergine, potatis, paprika).

Soja och sköldkörteln

Personer som redan har ämnesomsättningsstörning kan vara mer känsliga för soja eftersom att man tror att ett högt sojaintag kan öka behovet av jod. Har man sköldkörtelproblem bör man alltså äta mindre av sojaprodukter för säkerhets skull men det kan vara helt OK att få i sig lite grann. Fokusera ska ligga på att äta blodsockerbalanserande, hormonreglerande, näringsrikt och att få i dig jod istället.

Positivt om soja och mina rekommendationer

Det finns en hel del forskning om soja och nästan alla resultat visar att konsumtion av sojaprodukter* är positivt för hälsan. Bl.a. finns forskning som visar att soja skyddar mot bröstcancer, prostatacancer och kan vara verka lindrande av PMS-besvär.

Sammanfattningsvis anser jag inte att det finns några risker med att konsumera sojaprodukter i en annars varierad kost. Man kan äta något innehållande soja 1-2 ggr per dag utan problem. Som exempel sojayoghurt till frukost och tofu till middag. Välj ekologiskt.

*Förtydligande av vad jag tycker ska gå under rubriken sojaprodukter

Det kommer hela tiden nya köttimitationer ut på marknaden tillverkade av sojaprotein. Dessa framställs genom kemiska processer och denna typer av produkter har det inte forskats lika mycket på som till exempel sojabönor och traditionell japansk tofu.

Generellt gäller: så lite processat som möjligt. När vi ska välja råvaror med positiv påverkan på kroppen.

OK-listan sojaprodukter

 • Ekologiska sojabönor
 • Edamemebönor (gröna, ofta frysta sojabönor)
 • Ekologiska bönnudlar/pasta
 • Ekologisk Tofu
 • Ekologisk Temphe
 • Ekologisk sojayoghurt och mjölk
 • Tamarisås/tamarisoja (glutenfri fermenterad sojasås av japansk typ)

Undvik andra sojaprodukter så som sojafärs, sojakorv och även andra köttimitationer gjort av andra proteinkällor.

Läs recepttips här…

Mer läsning:

(11) Comments

 1. Tusen tack för grym info å artikel!🙏😊😘

  Skickat från min iPhone

  1. <3

 2. Lisa says:

  Tack för bra artikel och en inspirerande blogg! Jag har dock märkt att jag får problem med finnar när jag äter sojaprodukter. När jag drack sojamjölk regelbundet fick jag stora, svullna finnar som försvann när jag slutade dricka mjölken. Samma sak när jag äter tofu (ekologisk) regelbundet. Nu när jag inte äter sojaprodukter (förutom lite sojasås kanske) har jag relativt fin hy. Vad kan detta bero på tror du?

  1. Hej Lisa! Dold överkänslighet kan det bero på! Du har egentligen gjort så som jag rekommenderar under rubriken allergi och överkänslighet; “…man kan välja att själv testa att utesluta de mest allergena livsmedlen under 12 veckor för att sedan återintroducera en i taget. På så sätt kan man ta reda på om man är överkänslig mot livsmedel som sjukvården inte kan uppmäta allergier emot.” Eftersom att du upptäckt att du reagerar mot soja så ska du lyssna på det. Om du vill reda ut specifika orsaker ska du kontakta en näringsterapeut som kan hjälpa dig analysera och genomföra tester. Följ länken under rubriken allergi så hittar du mer info.

 3. […] som kanske inte behöver undviker nu för tiden alla sojaprodukter* för säkerhets skull. Det finns olika skäl till att rädslan för soja har väckts och för att […]

 4. […] skäl till att rädslan för soja har väckts och för att man gör de val man gör. Jag ger i det här inlägget min samlade syn på saken, klargöra skillnader och bidrar med några tips så att det blir lättare […]

 5. […] soja – är det farligt? mina tips och rekommendationer… […]

 6. […] Även tofu som innehåller mycket protein. Läs mer om sojaprodukter och hälsa här… Glutenfritt fullkornsbröd och andra naturligt glutenfria spannmålsprodukter bidrar också […]

 7. […] Soja – är det farligt? Mina tips och rekommendationer […]

 8. […] Soja (ev undantaget fermenterade sojaprodukter som ej är gmo och besprutade) […]

 9. […] Soja – är det nyttigt? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: