Vegan/Växtbaserat

Het Chilirelish

chilirelishJag har gjort min egen chilirelish (extra koncentrerad) för att ta vara på de chilifrukter jag har odlat i en kruka i köket. Så himla god blev den! Perfekt att ställa fram på bordet till de som gillar att krydda sin mat lite extra. Eller för att använda istället för färsk chili i matlagningen ungefär som sambal oelek. Så användbart!

Man kan göra relish på olika sätt. Jag har gjort min utan socker. Relish är en tillagad och picklad röra gjord av  grönsaker, frukter eller kryddor och används används som tillbehör, krydda och smakförhöjare.

Min relish är som sagt extra koncentrerad. Bland annat för att jag vill att den ska hålla sig längre. Ett annat vanligare sätt är att göra tomat och chilirelish med socker och servera som het sås.

Den här heta chiliröran är användbar! När man tillagar chili blir hettan lite rundare och därmed lättare att dosera i matlagning. Färdiglagad håller sig relishen i kylen i en månad. Den går också att frysa in om man gör en större mängd.

Använd vanlig röd spansk peppar eller vilken annan röd chilisort som du gillar eller behöver ta vara på en större mängd av.

Tips användning

  • ställ fram på bordet istället för tabasco och liknande
  • använd i matlagning istället för färsk eller torkad chili
  • smaksätt hemmagjord majjo för chilimajjo
  • använd i grillmarinad med vitlök och olja

Het Chilirelish

Tips! Om du vill ha en mildare relish kan du för det första kärna ur chilin – men även ersätta 1 dl chili med med röd paprika – använd en avlång/spetsig sort med tunnare “kött”. Du kan också lägga till röd paprika till receptet och får på så sätt en större mängd relish som är lite mildare. 

  • 2,5 dl grovhackad röd chili peppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk ättika 12% eller 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 2 klyftor vitlök grovt hackad
  • 1 liten gul lök, hackad
  • 0,5 tsk salt

Tillsätt alla ingredienser till en tjockbottnad kastull och låt småputtra sakta på låg värme i ca 25-30 minuter. Chillin ska mjukna och vätskan ska reduceras. Om det behövs – tillsätt några matskedar vatten i början eller i mitten av tillagningen. Hela koktiden behövs! Om du vill kan du mixa röran lite med en stavmixer när den är klar för att få en slätare röra. Det gjorde jag. För över röran till en burk och låt svalna. Förvara i kylen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: