Frukost Vegan/Växtbaserat

Höstmorgon – glutenfri gröt med äpple och valnötter

IMG_0994.jpg

Värmande, nyttig och balanserande. Höstfrukost med havre, äpple, kanel, russin och valnötter. Gröt är kanske den absolut enklaste hälsofrukosten. Ett säkert kort. Är du rådvill vilken frukost du ska välja? Gröt kan liksom knappast bli fel. I det här inlägget ger jag mina två bästa basrecept på glutenfri gröt.

Havre och Teff är de naturligt glutenfria sädesslag som är mest näringsrika med högt proteininnehåll (ca 15 %) och hög andel fibrer. Både teff och havre är bra källor till kalcium, magnesium och järn. Det finns såklart flera naturligt glutenfria fullkornsgryn att göra god och nyttig gröt av som hirs, quinoa och bovete.

Är havre glutenfritt? – Havre i sig är glutenfritt men den havren som säljs i butik kan innehålla en liten mängd av andra spannmål (upp till 5 %) från hantering och odling. “Ren havre” som säljs på den glutenfria hyllan i butiken är märkt med symbolen för glutenfritt. Den har odlats på särskilda fält och hanterats i särskilda fabriker och kan därför garanteras vara fri från gluten.

Vissa upplever att de inte håller sig mätta tillräckligt länge på gröt – då kan man lägga till extra protein och fett till gröten (undvik att äta en extra macka). Ägg, nötter och frön funkar perfekt! Eller varför inte toppa med lite mandelsmör eller nötsmör.

 1. Havregrynsgröt (1 port)

 • 1 dl havregryn eller andra flingor eller gryn
 • 2,5 dl vatten
 • 1 krm eller en nypa salt

Koka enligt anvisning på förpackningen

2. Teffgröt (2 port)

Teffgröt görs på hela teffkorn och tar därför lite längre tid att koka. Gör en sats på kvällen så att det bara är att värma på på morgonen. Gör gärna flera portioner för flera dagar. 

 • 4-5 msk teffkorn
 • 5 dl vatten
 • 1 krm salt

Koka upp vatten, teff och salt i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda sakta på låg värme i ca 20 minuter. Rör om då och då i början och oftare mot slutet av kokningen. Dra av från värmen och låt svälla i ett par minuter.

Serverings och smaktips

 • ersätt vattnet eller delar av vattnet med kokosmjölk för att göra gröten mer mättande.
 • tillsätt 1 msk russin för extra smak och sötma
 • krydda med kardemumma

Toppa med 

 • 1 äpple – riv grovt eller skär i tärningar
 • 0,5 tsk kanel
 • 4-6 valnötskärnor, grovhackade

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: