”…många går runt med ångest över vad som är rätt eller fel att äta”

”De flesta kostprogram och dieter fungerar för det mesta under en tid, men på lång sikt är begränsande kost inte alls ett särskilt bra sätt att förhålla sig till mat på, varken emotionellt och mentalt eller fysiskt.”

För några år sedan lät devisen ”mat som medicin” som rent flum. Sedan kom vågen då många av oss upptäckte de revolutionerande hälsoförbättringarna man kunde uppleva med förändrad kost. Men nu har ett nytt problem dykt upp – nu går istället många går runt med en ständig ångest över vad som är rätt eller fel att äta. Känslor som för många har blivit ännu mer förknippad med mat än tidigare är skuld, skam, förvirring och i hemlighet kanske även självförakt. 

Under ett par veckor har jag slagit av på takten lite och tagit mig tid att fundera över förändringar inför framtiden. När jag väl kom ned i varv så infann sig känslan att jag kanske egentligen inte vill göra några stora förändringar. Istället har jag insett att jag behöver stärka den inriktning i mitt arbete som jag brinner för alla starkast: det holisktiska perspektivet på hälsa. Att jag vill arbeta mer med att hjälpa människor att förändra relationen till bra mat och att komma i kontakt med kroppens intuition kring hälsa och välmående.

Här kommer nu därför en text med mina tankar som väckts ur mitt aktuella arbete med klienter och grupper och genom observation av vad som just nu händer i media, vetenskap, på bloggar och hur det landar hos människor.

Om du som läser det här har frågor, tankar eller feedback på det här ämnet så vore jag jätteglad om du delar med dig i kommentarer. Till exempel: vilken typ av hjälp tror du människor behöver vad gäller relationen till mat och sund intuition kring hälsa och kost?

”…många går runt med en ständig ångest över vad som är rätt eller fel att äta”

Nya dieter och kostprogram fortsätter att dyka upp med extrema begränsningar av olika slag. FODMAP, ketogen kost, periodisk fasta, AIP, raw vegankost o.s.v. Varför? Jo, för att man kortsiktigt går ned i vikt, förändrar klimat i mage/tarm, dämpar inflammation osv och mår bättre av att äta annorlunda under en period.

För några år sedan lät devisen ”mat som medicin” som rent flum. Sedan kom vågen då många av oss upptäckte de revolutionerande hälsoförbättringarna man kunde uppleva med förändrad kost. Men nu har ett nytt problem dykt upp – nu går istället många går runt med en ständig ångest över vad som är rätt eller fel att äta. Känslor som för många har blivit ännu mer förknippad med mat än tidigare är skuld, skam, förvirring och till och med självförakt. 

De flesta nya kostprogram och dieter fungerar under en tid. Kanske en längre tid som några år till och med. Men på lång sikt är begränsande perspektiv på kost oftast inte alls ett särskilt bra sätt att förhålla sig till mat på, varken emotionellt och mentalt eller fysiskt. Ja, jag pratar även om de nyaste kostråden som t.ex. antiinflammatorisk kost och liknande som jag själv har skrivit om och ger råd efter.

Vi behöver anamma ett större perspektiv när vi samarbetar med kroppen för att uppnå balans. Vi kan som exempel börja relatera till kroppen mer ärligt som något levande, föränderligt och egentligen ganska obegripligt för det logiska sinnet – och sluta behandla den som en mekanisk maskin som saknar sin manual. Vi hamnar ofta mer rätt när vi inser att det inte finns någon exakt manual utan att vägen till hälsa är mycket mer komplex – eller enkel – beroende på hur man ser det.

”Den första tiden efter att vi har bytt kost så fungerar den…”

Ett problem med att äta en begränsande och oflexibel kosthållning under lång tid är faktiskt att kroppen anpassar sig. Den första tiden efter att vi har bytt kost så fungerar den – vi mår bättre. Men många av oss delar erfarenheten att sedan smyger sig gamla symtom på oss igen. Vi börjar då justera och provar kanske nya kostinriktningar; som i sin tur erbjuder en förbättring under en period för att sedan inte verka ha effekt längre osv. När vi har hållit på så här ett tag så börjar vi undra ”vad är det för fel på mig?” ”varför fungerar den här kosten på andra och inte på mig?”

Att äta efter ett visst program kan under en period upplevas som att man har återfått kontrollen och att man har uppnått stabilitet. Tyvärr handlar det oftast om en falsk känsla av kontroll som många gånger istället leder till en ännu sämre kontakt med sin kropp och sina känslor eftersom att man förlitar sig på tabeller och system istället för sin magkänsla och sin subjektiva upplevelse av vad egentligt välbefinnande är.

Det är inte fel att äta på ett visst sätt för att hjälpa kroppen uppnå balans men det är lika viktigt att samtidigt öka kroppsmedvetenheten, att komma i kontakt med sina känslor kring mat, energi, sin kropp och livet.

”…relationen till mat och till den egna kroppen lika viktiga att förändra.”

Låter det som att jag motsäger mig själv i min yrkesroll som kostrådgivare som håller onlineprogram med ren och läkande mat? De som har läst mina texter tidigare på bloggen och som genomfört programmet vet att jag har ett holistiskt perspektiv i min hälsorådgivning. Det innebär att kost är ett sätt att förbättra hälsan men att det inte är det enda steget som är nödvändigt att ta.

För de allra flesta är relationen till mat och till den egna kroppen lika viktiga att förändra. Kanske även andra obalanser/problem som rubbar sinnesfriden och upplevelsen av att vara tillfreds med sig själv och livet.

Jag har alltså en tro att det som orsakar i princip alla obalanser (som inte är medfödda) har ett ursprung på ett känslomässigt och mentalt plan. För att en metod med förändrad kost ska fungera långsiktigt så är det nödvändigt att vi i vårt medvetande väljer nya förhållningssätt för att hedra oss själva och den egna kroppen. Jag tycker själv att jag jobbar med helheten på det här sättet i min kostrådgivning och i mina onlinegrupper. I framtiden kommer jag att mer och mer lägga fokus på det.

Hoppa på nästa onlineprogram:

Annonser