Detox Gröna kuren Lunch och middag Paleo SCD-vänliga recept

“Egg Fried Rice” med blomkålsris

Jag älskar “egg-fried-rice” (stekt ris med ägg) eftersom att det är en världens snabbaste och enklaste lunch eller middag till vardags. Rätt billigt är det också!

Jag gör ofta av kokt råris/fullkornsris men med blomkål istället krävs mindre förberedelser och det blir dessutom en Low-Carb-rätt med mycket grönsaker. Supernyttig och bra för maghälsa.

Hur gör man blomkålsris?

Blomkålsris är enkelt att göra. Du delar blomkålen i buketter och kör några åt gången i matberedare. Använd pulsfunktien och kör några gånger tills att konsistensen liknar ris. Se bara upp med att inte lägga för mycket i matberedaren på en gång eftersom det lätt blir ojämt då (stora bitar blandat med mos). Om man fyller matberedaren till hälften med jämnstora blomkålsbuketter så blir det bra.

Tips: Blomkålris går att frysa in och kan användas direkt från frysen i stekpanna eller tinas/värmas ett par minuter i kokande vatten. I stekpanna bildas vatten när blomkålen tinar så det får man hälla av. Använd het stekpanna så att riset inte “kokar” för länge i sin egen vätska.

“Egg Fried Rice” med blomkålsris

 • 1 stort/mellanstort blomkålshuvud, delad i jämnstora buketter använd gärna en del av stjälken också)
 • 2 morötter, tunt skivade
 • ca 1 msk olja att steka i, tex kokosolja eller kallpressad rapsolja
 • 4 ägg, vispade
 • lite salt
 • 4 salladslökar, skivade
 • ev. 1 klyfta vitlök, pressad
 • 3 msk tamarisoja
 • 1 msk sesamolja eller annan olja, tex kallpressad rapsolja

Använd pulsfunktien på matberedaren och kör blomkålsbukterna några gånger tills att konsistensen liknar ris. Se bara upp med att inte lägga för mycket i matberedaren på en gång eftersom det lätt blir ojämt då (stora bitar blandat med mos). Om man fyller matberedaren till hälften med jämnstora blomkålsbuketter så blir det bra.

Värm en stor stekpanna eller wok till medelvärme och tillsätt 0,5 msk olja. Tillsätt äggen, lite salt och scrambla äggen – dvs rör runt i äggblandningen hela tiden under tillagningen till ägrröra. Töm ut äggen och ställ åt sidan.

Torka ur stekpannan och tillsätt resten av stek-oljan och hetta upp. Tillsätt blomkålsris, morötter, hälften av de skivade salladslökarna, ev pressad vitlök och stek under omrörning cirka 4-6 minuter, eller tills grönsakerna mjuknat lite och riset fått lite färg.

Tillsätt äggen, tamarisoja och sesamolja och rör ned i riset. Toppa med eller blanda i resten av salladslöken.

(2) Comments

 1. […] Lunch: ”Egg fried rice” med blomkålsris med ersätt morot med gröna ärtor och/eller broccoli. […]

 2. […] Linssallad med persilja och valnötter Pannbiff med blomkålspuré med peccorino Marinerad, stekt tofu med zoodles och jordnötssås “Egg Fried Rice” med blomkålsris […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: