Dessert Paleo Raw food SCD-vänliga recept Tårta Vegan/Växtbaserat

Raw cheesecake med svarta vinbär (eller andra sommarbär)

Solmogna sommarbär – perfekta att göra raw cheesecake av. Blanda vilka bär du vill eller använd svarta vinbär som jag. Tårtan smakar intensivt av stor andel bär, den är krämig, len och god. Den håller sig upp till en vecka i kylskåp och kan även frysas! Ett praktiskt sätt att ta vara på sommarens överflöd.

Tips: Frys in tårtan i bitar – skär upp tårtan i bitar och förpacka varje bit för sig i smörpapper eller plastfolie.

Jag brukar få frågan hur jag får fyllningen slät och mjuk? Just svarta vinbär innehåller mycket kärnor så det kommer alltid att ge lite grynighet men inte mycket! Se till att inte ge upp utan mixa bara tillräckligt länge.

Så här gör jag: jag blötlägger cashewnötterna minst 5 timmar och mixar sedan helt enkelt fyllningen tillräckligt länge. Jag använder blender/mixer och inte matberedare. Min blender är 1200W stark. Man måste inte alls ha en superblender för flera tusen kronor! Men att den har en motor över 1000W hjälper.

Raw cheesecake med svarta vinbär (eller andra sommarbär)

14-16 bitar

Till botten:

 • 2 dl kokosflingor
 • 4 dl mandelmjöl (eller andra nötter malda i matberedare)
 • 0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 0,5 tsk salt
 • 2,5 dl urkärnade dadlar* (ca 20 st färska, ca 12 medjool)

Till fyllningen:

 • 4 dl (i torrform) cashewnötter – sedan blötlagda minst 5 timmar
 • 5-6 dl svara vinbär eller andra sommarbär
 • 1,5-2 dl vatten eller växtbaserad mjölk t.ex. rinnig kokosmjölk eller nötmjölk
 • 1 dl agave/honung* (eller mängd efter smak)
 • 1,75 dl kokosolja
 • 1 krm salt

*packa/tryck ned de urkärnade dadlarna i dl-mått för att mäta upp
** honung är inte vegan

Kom ihåg att blötlägga cashewnötterna. Förbered insidan av en kakform med löstagbar kant med antingen plastfolie eller bakplåtspapper. Kör ingredienserna till botten i en matberedare till smulig kakdegskonsistens. Fördela degen över botten av formen och tryck den platt med fingrarna.

Mät upp och kör alla ingredienserna till fyllningen i en blender (helst 1000W eller starkare) under 2-5 minuter eller tills att blandningen är helt slät i konsistensen. Skrapa ned sidorna några gånger under tiden om det behövs. Smaka av med mer sötma eller salt om det behövs. Häll fyllningen i formen över botten och ställ in i kylen. Låt stå helst över natten för att stelna. Dekorera ytan med färska bär eller vad du vill. Serveras kylskåpskall.

Tårtan håller sig upp till en vecka i kylskåp och kan även frysas.

(2) Comments

 1. Låter fantastiskt gott! Mina föräldrar har en massa svarta vinbär i sin trädgård och det vore skoj att göra ett recept med dem, så tack för inspirationen! 😀

 2. Emmy says:

  Nu “lånar” jag det här receptet för en fråga om ett annat recept. 27 mars la du ut ett recept på tårtbottnar och skrev att recept på frosting “kommer”. Men jag har inte hittat det nånstans! Det skulle vara utan soja och veganskt. Skulle SÅ gärna vilja göra denna tårtan till helgen. Undrar även vad du hade för fyllning?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d