Fikabröd/kakor Glutenfritt Jul

Saffransbröd, naturligt glutenfritt, utan vitt socker

Jag har lagt upp olika varianter på glutenfritt saffransbröd här på bloggen genom åren och när något recept har hamnat i en bok har jag valt att plocka ned det. Ett annat recept har jag tagit bort eftersom att jag själv inte varit helt 100% nöjd med det. Men – det har ni varit (!) och nu är har bloggen varit helt utan recept på glutenfritt saffransbröd en period! Jag insåg inte vad jag ställt till med när jag utan att tänka mig för råkat plocka ned alla recepten… 😀 Sorry!

Så pass många av er har alltså hört av sig och bett om att få tillbaka recepten så jag måste lägga upp min senaste version igen. Har du bakat ett av mina recept på naturligt glutenfria lussekatter förut så kommer du att känna igen proportioner men du kanske också märker att jag har gjort några justeringar av ingredienser. Jag har t.ex. bytt ut mjöler till mer näringsrika alternativ som durra/havre och rårsimjöl istället för vitt rismjöl.

Jag jobbar också på ett annat recept på saffransbröd som kommer att vara ännu mer “nyttigt”, bakat helt utan stärkelse och utan ägg för de som vill ha äggfritt (ägg är ju inte onyttigt men vissa är allergiska eller äter 100% växtbaserat)

Går det att göra det här receptet äggfritt?
– Ja. Tillsätt 0,75 dl extra vätska och 2 msk potatismjöl.

Går det att göra det här receptet mjölkfritt?
– Ja. det går bra att byta smör mot kokosolja men ännu godare är att utesluta smöret och att använda 340g kokosmjölk + 350 g vatten istället för växtmjölken i receptet. Värm i så fall upp kokosmjölken tills att fettet blir mjukt och kokosmjölken blir jämn, blanda sedan med vattnet och värm till fingervarmt.

Saffransbröd, naturligt glutenfritt, utan vitt socker

ca 25 st

 • 50 g smör eller kokosolja
 • 1 g saffran
 • 1 tsk stött kardemumma
 • 700 g valfri mjölk
 • 25 g jäst
 • 1 ägg
 • 1 äggvita
 • 75-100 g kokossocker/rårörsocker/björksocker
 • 1,5 tsk salt
 • 200 g fullkornsrismjöl
 • 200 g durramjöl eller havremjöl
 • 125 g potatismjöl/arrowrot/tapiokastärkelse
 • 40 g fiberhusk
 • neutral olja (t.ex. rapsolja eller smält kokosolja) till utbakningen

Pensling och garnering

 • 1 ägg
 • ca 0,5 dl russin

Smält smöret/kokosolja. Mortla saffran och kardemummakärnor med en msk av sockret och tillsätt till det smälta fettet. Vispa ihop jäst, mjölk ägg, äggvita och socker i en bunke. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm så värm försiktigt upp vätskan om det behövs (OBS! innehåller ägg så degvätskan får inte blir för varm, då koagulerar ägget för tidigt).

Blanda torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan under omrörning. Fortsätt att blanda någon minut till en klibbig deg. Låt degen vila i ca 15 minuter i bunken. Olja en en bakyta (tex diskbänken) lätt. Töm ut degen och dela i ca 25 st bitar. Hantera degen varsamt! Forma lussekatter genom att rulla ut längder med lite extra olja (använd sparsamt men ändå inte för lite med olja, bäst är att olja in händerna lite grann – det ger lagom mängd) och snurra ihop till s-former. Placera ut på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa i ca 45-60 minuter på plåten under bakduk tills de svällt upp ordentligt (jäser inte upp lika mycket (dubbelt) som vanlig vetedeg utan bara 20-30%). Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.

Grädda i 225 grader i ca 15–20 minuter beroende på saffransbrödens storlek.

(7) Comments

 1. Det finns verkligen inte något underförstått man ska göra, självklart inte. Va tråkigt att du har misslyckats – för det har du ! Degen går att forma, så den konsistens du beskriver är helt fel. Så ska det inte vara. Är du van vid glutenfri bakning? Har du stämt av med felsökningen? Läs här: https://nillaskitchen.com/2020/11/23/lyckas-med-glutenfri-bakning-tips-och-felsokning/ Vad tror du kan ha gått fel? Har du måttat exakt? Glömt någon ingr? Råkat måtta fel på psyllium/fiberhusk?

 2. Lisa says:

  Hej Nilla, tack för ett bra recept! Degen var väldigt lätt att arbeta med. Ser fram emot att prova ditt nya recept när det kommer. Hälsningar Lisa

 3. Amie says:

  Hej, det måste vara fel i receptet med så mycket vätska. Det blev ingen deg. Jag jämförde med andra glutenfria recept och uppskattade att det ska vara ca 3,5 dl vätska till den mängden mjöl. Vi ändrade på receptet till denna mängd och det blev bra.

  1. Jag är helt säker på att mängden vätska är rätt och att receptet stämmer 🙂 Det här receptet är med i en av mina böcker och har hängt med i många år! Om jag ska gissa så misstänker att ni uteslutit psylliumhusken eller ersatt den. Det går inte – då blir hela receptet fel. Det måste vara fiberhusk/psylliumfröskal/psylliumfiber i smeten annars tjocknar den inte.

 4. Maria Boström says:

  Har gjort detta recept ett flertal gånger. Jäser fint men upplever då jag penslar med ägg innan de ska in i ugnen att de sjunker ihop och efter gräddning blir platta. Vad är det för fel???

  1. Hej! Det låter som att de är överjästa – har fått jäsa en gnutta för länge.

 5. Maria Wennerbeck says:

  Tänkte prova dessa och undrar om det går bra med mandelmjöl och/eller kokosmjöl istället. Undviker all säd, ris mm. Tack för alla fina recept. ❤️

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: