Äggfritt Dessert Glutenfritt Paleo Tårta Vegan/Växtbaserat

Chokladtryffeltårta av sötpotatis med valnötsbotten

Nu är den här: “next level” vegan, glutenfri, allting fri-chokladtryffeltårta! Rostad sötpotatis är en fantastisk ingrediens i växtbaserade, gluten- och mjölkfria bakverk och desserter. Den är söt och fyllig i smaken och dessutom len i konsistensen. Det här blev så otroligt gott; en riktigt lyxig chokladtryffeldessert.

Raw chokladtryffel med avokado som bas har många numera provat och älskar. Mina raw-chokladdesserter med avokado är några av de mest populära recepten på bloggen. Den här tårtan är precis lika god och jag lovar att det är svårt att känna skillnad i smak! Kanske att jag gillar den här varianten med sötpotatis bättre till och med…

Vi har ju på senaste lärt oss att den ökade efterfrågan på avokado inte varit så bra hållbarhetsmässigt. Att äta avokado är supernyttigt fortfarande men det kan inte försätta att vara en ingrediens som vi äter varje dag utan vi behöver hitta alternativ. Man kan ju t.ex. fortsätta att välja avokado till guacamole men välja andra alt. till desserter?

Sötpotatis – en superknöl?

Det ska sägas – sötpotatis är egentligen inte mycket bättre än vanlig potatis som också den är väldigt nyttig om den tillagas “rätt”. Både sötpotatis och vanlig är alltså nyttigt men på lite olika sätt. Sötpotatis är sötare i smaken men sockerarterna är av en annan typ än i vanlig potatis och har ett lägre GI. Därför passar den att t.ex. använda i bakning och desserter.

Några fördelar med att äta sötpotatis oftare; den innehåller fibrer och är även rik på antioxidanter (som ju är bra för att stärka immunförsvaret vilket många är intresserade av att göra just nu). Sötpotatis innehåller nästan lika mycket betakaroten som morötter. Visste du att sötpotatis också är en ganska bra källa till kalcium (!) Vilket gör den perfekt för oss som inte äter mjölkprodukter att inkludera ofta i vardagskosten.

Vill du byta ut kokosoljan?

Det går bra! Du kan ersätta kokosoljan med antingen 100 g smält kakaosmör eller ca 125 g smält mörk choklad (90%). Kom ihåg att minska kakaon rejält om du använder mörk ckokad och tillsätt bara ett par msk extra.

Chokladtryffeltårta av sötpotatis med valnötsbotten

12-16 bitar

 • 600g/1 stor sötpotatis eller 2 mediumstora
 • 125g/ca 1,5 dl kokosolja, rumstempererad eller uppvärmd (flytande)
 • 3-5 msk honung* eller lönnsirap (mängd efter smak)
 • 75g/ ca1,5 kakao
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 2 krm salt

*honung är ju inte vegan/växtbaserat såklart. Jag är inte vegan så för mig är det OK – och jag resonerar så att välja just honung är bra eftersom att det är positiv att främja bibeståndet genom att stödja små biodlare. Välj alltså honung av bra kvalitet!

Botten
 • 250 g valnötter eller andra nötter
 • 10 st dadlar
 • 2 krm vaniljupulver
  2 krm salt
 • ev. ett par msk kokosolja, rumstempererad eller uppvärmd (flytande)
Dekoration
 • Valfri! Jag dekorerade med hela valnötskärnor och riven mörk choklad.
Gör så här

Rosta hel, oskalad sötpotatis i 200°C i en ugnsform i mitten av ugnen tills att den är mjuk rakt igenom: 45min-1 h. Låt svalna något och gröp ur innehållet ur skalet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop med stavmixer. Du kan också köra ihop smeten i matberedare eller blender. Börja med en mindre mängd sötning och tillsätt mer efter smak. Oavsett vilken maskin du använder – mixa gärna extra länge – det ger ett mycket slätare resultat. Ju längre du mixar desto slätare konsistens.

Förbered en form genom att täcka insidan med bakplåtspapper eller plastfolie. Jag använde en anslag ställt till ca 22 cm. Tips: slätast yta runt om kanterna på tårtan får man med formklippta remsor och bitar av bakplåtspapper som täcker insidan på en form jämnt. Klipp en cirkel att täcka botten med om du vill kunna ta ur tårtan ur formen.

Kör valnötter i matberedare till grovhackad konsisntens, tillsätt urkärnade dadlar, vaniljpulver och salt och kör matberedaren igen så att det bildas en smulig med klibbig kakdeg. Om blandningen är för smulig, tillsätt extra kokosolja så att blandningen går ihop lite bättre.

Tryck ut valnötsdegen mot botten av formen och jämna till med fingrarna. Täck valnötsbotten med chokladfyllningen och släta ut ytan jämnt med en slickepott eller baksidan av en sked.

(8) Comments

 1. Åh låter Nice!! 🙂

 2. Hej! Tänkte göra denna imorgon men det fattas något i receptet.. 75g/ ca1,5 kakao står det.. 1,5 vad? 🙂
  Dan

  1. evahyl says:

   Denna tårta är kanske det godaste jag ätit. Sötpotatis var ju perfekt! Borde bli super som chokladmousse också

  2. Ingela says:

   Jag gillar ju att göra med carob istället för kakao när jag gjort med avokado. Blir det bra även i den här varianten?

 3. Linnea says:

  Ska den stå i kylen eller frysen? och hur länge?

 4. […] Chokladtryffeltårta av sötpotatis med valnötsbotten […]

 5. […] förut och lagt upp recept här på bloggen. Det blir ju så bra! Har du provat? Som ex. sötpotatistårta med valnötsbotten och […]

 6. […] (vegan/växtbaserad, glutenfri, utan vitt socker) Jordgubbstårta (raw, no-bake, vegan) Chokladtryffeltårta av sötpotatis med valnötsbotten Martina Laub […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: