kostråd Lunch och middag SCD-vänliga recept Soppa Vegan/Växtbaserat

Blomkåls- och purjolökssoppa med vita bönor

Jag älskar blomkålssoppa och varianter av potatis och purjolökssoppa. En klassisk version av blomkålssoppa gör man med hälften potatis och med grädde. Den här varianten smakar som en blandning av klassik blomkålssoppa och potatis och purjolökssoppa tycker jag. Men med lite mer intressant topping – om man vill.

Jag gör min soppa med kokta vita bönor istället för potatis och med smör eller ghee istället för grädde. Vita bönor är ett proteinrikt, näringsrikt och GI-vänligt alternativ till potatis. Cashewgrädde (blötlagda och mixade cashewnötter) är ett annat alternativ till grädde om du vill ha en ännu vitare och fetare konsistens. Man kan också koka cashewnötter direkt med blomkålen – se då bara till att mixa själva soppan ordentligt så att nötterna finfördelas.

Benbuljong eller vegansoppa?

Jag försöker göra soppa med benbuljong och äta minst någon gång i veckan men det går självklart bra att göra den här soppan helt vegan genom att använda annan buljong. Nyttigast är det ju att göra eget grönsaksavkok om man vill ha en vegan-soppa men för snabbvariant kan man använda tillstatsfritt buljongpulver eller helt enkelt örtsalt/herbamare.

Blomkåls- och purjolökssoppa med vita bönor

ca 4 port

 • 0,5 purjolök, strimlad
 • 1 stort blomkålshuvvd
 • 1 pkt kokta vita bönor (stora eller små)
 • 2 dl koncentrerad benbuljong* eller annan veg. buljong
 • vatten (har du eget grönsaksavkok/grönsaksbuljong – använd bara det, inget vatten)
 • 2 tsk örtsalt eller något mindre vanligt salt
 • 1 krm svartpeppar
 • 3 msk eller mer efter smak ghee, smör eller kallpressad rapsolja
 • 1 msk citronsaft eller äppelcidervinäger
Topping (valfri)
 • örtkryddor, t.ex.: persilja, dill, körvel
 • blomkålsbuketter och delar av stjälkar/blad för grön färg, grovhackade (ca 2 msk per port)
 • rostade solroskror (1-2 msk per port)
 • rostade hasselnötter (1-2 msk grovhackade per port)

*gör egen benbuljong och frys in i portioner eller köp färdig. En del specialicerade kötthandlare har egen benbuljong man kan köpa men det finns även massproducerad. Chicken bone broth från Bättre Hälsa är en ekologisk variant och Oscarsfonder är ett mer kommersiellt alt men med rent innehåll (utan tillstatser).

Gör så här

Fräs strimlad purjolök i 1 msk av matfettet under omrörning i en stor tjockbottnad soppkatrull tills att den är mjuk. Dela blomkålen i buketter och använd gärna så mycket som möjligt av stammen som passar jättebra i soppa. Spara några buketter om du vill till topping och tillsätt resten till kastrullen tillsammans med buljong och vatten. Vattnet ska precis täcka blomkålen. Krydda med salt och peppar och låt sjuda under lock tills att blomkålen är mjuk, ca 7 min.

Topping: Under tiden, dela/hacka de råa blomkålsbitar och ev. gröna delar av stjälkar du sparat i mindre bitar (grovhackad konsistens) och stek i torr het panna under omrörning i ett par min för att få en lite bränd/rostad ton. Rosta sedan solroskärnor och hackade hasselnötter i torr panna. Mot slutet – blanda allt med en gnutta olja och salt.

När blomkålen kokat mjuk; tillsätt avrunna och sköljda bönor, extra ghee/smör/rapsolja och koka upp soppan. Mixa soppan slät med stavmixer eller i blender. Servera med toppingen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: