Bröd Vegan/Växtbaserat

Naturligt glutenfria tunnbrödwraps

Kände mig sugen på wraps och ställde mig att baka tunnbröd av teffmjöl och rårismjöl, supergott blev det! Jag testade att göra dom så stora som möjligt och blev då tvungen att baka av i ugn istället för i stekpanna som jag brukar, eftersom att de inte fick plats i stekpanna. Med det gick ju självklart lika bra!

Tunnbröden blev stora, goda och hållbara. Jag gjorde en salladswrap direkt på nybakade tunnbröd med tahini, aijvar, grönsaker, stekt thempe, syrade rödbetor och örter bl.a, se lista i receptet. Magiskt!

Jag har flera recept på naturligt glutenfria tunnbröd här på bloggen redan. Det började för flera år sedan med mitt recept på potatis och bovete-tunnbröd som sedan har spridit sig vida omkring i blogg och bakboksvärlden.

Sedan har det fortsatt med fler varianter, se länkningar till recept nedan. Jag gör tunnbröd i stekpanna ganska ofta och brukar för det mesta röra ihop en deg på en höft eftersom att jag numera är van att känna av konsistensen. Det gjorde jag även den här gången så receptet är ungefärligt, därför har jag också länkat till tidigare recept som också går att använda.

Tips för att få hållbara, stora, tunna glutenfria tunnbröd

 1. Se till att du har rätt psylliumprodukt, d.v.s. finmalet psylliumfröskal.
 2. Låt degen svälla i minst 15 minuter innan du kavlar
 3. Använd rikligt med mjöl när du kavlar
 4. Kavla med lätta, korta tryck och låt kavlingen ta lite längre tid så att brödet inte går sönder. Tar man det försiktigt så kan man få till supertunna och fina bröd. Att lära sig att kavla tunt kan ta lite tid – så öva!
 5. Lyft såklart de färdigkavlade tunnbröden försiktigt till stekpanna eller plåt – hur du nu väljer att grädda dom. Ett tips är att använda mjölade händer och att använda så mycket av handflatan som möjligt som stöd och flytta brödet snabbt till plåt eller stekpanna.

Recept tunnbröd

Se fler receptlänkar nedan. Jag gjorde en rejäl sats den här gången och använde psylliumhusk, ljust teffmjöl och rårismjöl, salt och vatten. Vill man kan man använda jäst och låta degen jäsa en gång men jag gjorde mitt bröd helt utan jäst den här gången.

OBS! måtten är uppskattade. Se länkar nedan för tidigare recept.

 • 6 dl vatten
 • 2 msk olja
 • 2,5 msk psyllium (finmalt psylliumhusk/fröskal)
  3-4 dl ljust teffmjöl (kan ersättas med bovetemjöl eller havremjöl)
 • 3 dl rårisljmöl (kan ersättas med bovetemjöl eller havremjöl)
 • 1,5 tsk salt eller mer efter smak
 • ev. 1 tsk honung eller agave
 • extra mjöl till kavlingen

Mät upp och blanda blöta och torra ingredienser för sig och rör sedan hastigt i mjölblandningen i vattnet. Blanda väl och låt degen sedan svälla i minst 15 minuter. Dela degen i ca 10 delar men anpassa storleken till hur stora bröd du vill ha. Kavla ut med rikligt med mjöl, använd lätta, små rörelser och var försiktig. (Läs tipsen ovan för mer instruktioner) Grädda antingen i torr stekpanna ett par min på varje sida eller i riktigt varm ugn ca 275°C i några minuter tills att degen bubblar sig och blir gyllene.

Topping/fyllning

 • tahini,
 • aijvar
 • spetskål
 • grönkål
 • gurka
 • salladslök eller rödlök
 • syrade rödbetor
 • stekt thempeh (ersätt med falafel eller fetaost)
 • örter

“Detta bröd är otroligt mångsidig, då jag har gjort både paj, pizzadeg, och piroger på detta. Jag bakar de helt enkelt i ugnen med penslat ägg på. Det ger en väldig fin och krispig yta.” /kommentar på Quinoa-chapati

Fler receptalternativ

“Vilka fantastiskt goda tunnbröd! Som går att rulla, vilket vi alla i vår familj är glada för, då vi kallar tunnbröd för just ”rullmacka”! 😊”/kommentar glutenfritt mjukt , tunnbröd i stekpanna

Tunnbröd ed bovete och potatis – ett numera vida spritt recept som bl.a. Foodpharmacy kopierat på sin blogg. Det här receptet rekommenderar jag inte till att kavla så stora bröd utan mindre som ryms i en stekpanna.

(2) Comments

 1. […] Naturligt glutenfria tunnbrödwraps Bananbröd med havre, nötter och torkad frukt (glutenfritt, mjölkfritt) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d