Äggfritt Bröd Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Quinoa-chapati (glutenfritt, vegan)

Quinoa chapati (glutenfritt, vegan)

Innehåller annonslänkar

Det här är ett extra enkelt recept med få och näringsrika ingredienser för ett nyttigt och naturligt glutenfritt matbröd! Rör ihop degen, låt vila 10-15 minuter för att sedan kavla ut och baka av i het stekpanna. Ingen knådning eller jäsning behövs.

Servera quinoa-chapatis till olika grytor och soppor så som den här aubergine-curryn eller Massor dahl (indisk linsgryta). Eller använd brödet som wrap – bred med t.ex. hummus och fyll med gröna blad, strimlad lök, oliver, tomater och örter för en god och mättande vegan-wrap.

IMG_7016

Quinoamjöl är ett extra proteinrikt glutenfritt fullkornsmjöl som bland annat innehåller mycket järn och magnesium. Quinoamjöl är hel quinoa som ångats och malts till mjöl.

IMG_7012.jpg

Chapati är ett ojäst indiskt tunnbröd som traditionellt görs av fullkornsvetemjöl. Det serveras i Indien dagsfärskt till maten. Min variant på receptet är som sagt naturligt glutenfritt och gjord på quinoamjöl.

Quinoa-chapati (glutenfritt, vegan)

Servera brödet till olika grytor och soppor så som linsgryta eller linssoppa. Eller använd brödet som wrap – bred t.ex. med hummus och toppa med gröna blad, oliver, tomater och örter för en god och mättande vegan-wrap. 

6-8 st bröd

 • 2,5 dl quionoamjöl
 • 1,5 msk fiberhusk – dvs pulveriserat psylliumfröskal (eller använd Lindroos psyllium eller Finax Psyllium. Går att ersätta med vikt = 15 g Risenta eller Urtekram) 
 • 1 tsk salt
 • 2 dl vatten
 • 2 tsk honung eller agave (kan uteslutas)
 • extra mjöl till utbakningen

Blanda först ihop torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vatten och ev. sötning och blanda sedan hastigt ihop till en slät smet/deg. Var snabb när du blandar ihop så att inte klumpar bildas men du behöver inte blanda länge eller knåda. Låt degen stå i ca 15 minuter. Dela degen i 6-8 delar och kavla ut till så runda och så tunna bröd som möjligt med rikligt med extra mjöl. Stek varje bröd i en het och torr stekpanna ca 2-3 minuter på varje sida.

(10) Comments

 1. Maria says:

  Gott med quinoamjöl! Skall testas! Vilken typ av stekpanna använder du? Använder du samma stekpanna även till pannkakor? Även till de äggfria pannkakorna?
  Hälsningar
  Maria

  1. Jag har bara en stor stekpanna. Den använder jag till allt. Teflon av bra och stadig kvalitet.

 2. Kan man ta något annat än quinoamjlk. Det fanns inte när jag handlade…
  Maria

 3. Åh vad spännande det ser ut! Måste definitivt testa 😀

 4. Louise Öberg says:

  De här ska jag göra!

  Tror du att de går att frysa?

 5. […] Glutenfri “superlimpa” Durralimpa med äpple och frön (naturligt glutenfritt) Glutenfri dansk limpa (fullkorn, vegan, kan göras utan jäst) Quinoa-chapati (glutenfritt, vegan) […]

 6. Marie says:

  Åh, vill testa! Kan man byta ut till kikärtsmjöl?

 7. Mikael says:

  Detta bröd är otroligt mångsidig, då jag har gjort både paj, pizzadeg, och piroger på detta. Jag bakar de helt enkelt i ugnen med penslat ägg på. Det ger en väldig fin och krispig yta.

 8. […] Quinoa-chapati (glutenfritt, vegan) […]

 9. […] Quinoa-chapati (glutenfritt, vegan) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d