Gröna kuren Paleo SCD-vänliga recept Tillbehör Vegan/Växtbaserat

Syrad gurka

Syrad gurka på gång! Alltså mjölksyrad (bra bakterier för magen), inte inlagd med ättika och socker. Salt är den enda ingrediensen som behövs för att syra grönsaker men syrningen kan göras på två sätt. Det ena genom att finstrimla grönsakerna och använda sig av vätskan i grönsakerna i sig (som surkål). Det andra sättet, om man vill syra hela bitar av grönsaker innebär att man gör en egen vätskeblandning av salt och vatten. Läs mer här…

Jag har smaksatt mina gurkor på ganska klassiskt vis med senapsfrön, lök, vitlök och torkad dill (hittade ingen krondill i affärn annars hade jag valt det). Pepparrot och vinbärsblad är också vanliga smaksättningar. Nu ska burken stå ett tag för att bakterierna ska växa till sig.

Flera efterfrågade recept på instagram hur just jag gör mina gurkor. Det finns flera recept där ute på nätet och processen är enkel, men jag har fått höra att några rekommendationer inte gett så bra resultat. Jag antar att det kan ha att göra med proportionerna vatten/salt kanske? Jag har i alla fall samlat mina bästa tips i det här receptet och i det här tidigare inlägget om andra mjölksyrade grönsaker.

Jag satte igång syrningen av gurkorna för ca en vecka sedan nu. De tre första dagarna bubblade det rejält och jag öppnade och “pyste” burken ett par gånger per dag. Nu har gurkorna börjat blekna i färgen och spadet har fått en lite vitaktig ton (vilket är OK och tecken på att allt är som det ska). Snart dags att ställa i kylen för att mogna någon månad eller så.

Syrad gurka

Förberedelser och tips

 • Rengöring: Börja med att rengöra ev. redskap, bunkar och burkar ordentligt och med naturliga metoder. Även om de redan varit diskade. Rengör noga och diska gärna bort t.ex. maskindiskmedels-rester med handdiskmeddel och skölj. Burk/en/burkarna kan gärna rengöras med kokande vatten för säkerhets skull.
 • Burken: Det är bättre och lättare att använda ganska stora burkar för syrningens skull. En bra storlek på burk beror också på storleken på gurkorna. Snäpplock med gummiring är att föredra eftersom att man lättare öppnar och försluter och att om trycket byggs upp för högt inne i burken så kan locket pysa ut det som behövs av sig själv. Min burk är 2 liter och jag har köpt den på Granit. Burkar finns också på Clas Ohlsson.
 • Påstricket: Ta en liten fryspåse och veckla ut den inuti burken ovanpå ytan. Klipp bort en del av påsen, ungefär hälften. Häll vatten i påsen så att det nästan går upp till kanten på burken. Pressa ut luft och knyt en knut. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut. Ställ burkarna på en plåt eftersom att det kan pysa ut vätska om det behövs.

Recept

Mängd: bestäm hur många burkar du vill ha och gör så mycket som ryms i din burk/burkar – jag gjorde 1 burk på 2 liter.

 • Västeråsgurka, ca 2 liter volym
 • ca 4 msk senapsfrön
 • 3-4 klyftor vitlök, delad i bitar
 • 1 gul lök, skivad
 • dill, gärna krondill (några buketter) – det hade inte butiken så jag använde torkad dill 1-2 msk
 • vatten
 • salt, joddfritt (15g/1 msk) per liter vatten
 1. Skölj gurkorna ordentligt. Det kan vara lättare om man låter dom ligga i blöt nån timme först. Stick igenom en stick ett par ggr i varje gurka.
 2. Varva ingredienserna i burken. Lämna lite utrymme upp till kanten, dvs fyll inte helt upp. Det behövs plats för vätska, något som tynger gurkorna ned lite och för bubbel och lite expansion.
 3. Blanda salt- vattenblandning av 15 g salt/liter vatten. Blandningen ska täcka gurkorna väl. Jag blandade 1 liter och det räckte och blev över till min 2-litersburk.
 4. I burken ska alla grönsaker vara täckta av vätska under tiden mjölksyrejäsningen pågår. Det finns olika sätt att se till att grönsakerna stannar under ytan: jag har använt mig av en liten plastpåse fylld med vatten som man trycker ned gurkorna med och lämnar i burken. Se under rubriken tips.
 5. Förvara buken i rumstemperatur i tre dygn och öppna och “pys” ut luft ett par gånger om dagen. Det ska bubbla och pysa rejält redan inom ett par dagar! Förvara därefter svalt om det går (i till exempel garage eller källare) i 8-10 dagar men det fungerar också på en lite mörkare plats i rumstemp men korta tiden kanske ett par dagar. Flytta burken till kylen där den ska den stå i ca 2-3 månader. Efter de tre första dagarna ska man sluta öppna burken och hålla den helt stängd.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: