kostråd

Torkad frukt och blodsocker – hur nyttigt är dadlar?

Torkad frukt som mellis eller godis? Spelar det roll vilken torkad frukt man väljer? Är dadlar nyttigt?

Torkad frukt innehåller större koncentration av socker är färsk frukt eftersom vattnet är borta. Av samma skäl innehåller de även en större koncentration av vitaminer, mineraler och kostfibrer. De är alltså inte onyttiga!

Torkad frukt och blodsockerbalans

Om torkad frukt är en “nyttig” eller balanserad beståndsdel i din kost beror helt och hållet på hur mycket och hur ofta man äter dom och vilken sort. Det spelar också roll i vilken kombination man äter dom – alltså om man äter en näve russin som de är eller om man äter en halv näve mandlar och russin blandat.

Sockret i frukt och bär utgörs av fruktos som har en långsammare påverkan på vårt blodsocker än glukos (vanligt socker). Därför är det bättre att välja sött från frukt och bär i sin naturliga form (färsk eller torkad) än rent socker. Men fruktos påverkar självklart blodsockret också, så det går verkligen inte att konsumera hur mycket som helst om man vill hålla blodsockerkurvan jämn och fin.

Det är önskvärt av flera olika skäl att hålla ett jämt, relativt lågt och balanserat blodsocker. Hur mycket en råvara påverkar blodsockret mäts genom glykemiskt index – en råvaras GI-värde. Olika frukter har olika GI-värde så det gör skillnad vilken sort man väljer.

Läs mer…

Vilken torkad frukt är bäst?

Dadlar har blivit en populär ingrediens i hälsosamma söta recept, men hur nyttiga är de egentligen? Svaret är att de inte är nyttigare än annan torkad frukt men de innehåller mer socker och har högre GI-värde (se listan nedan). Dadlar bör man alltså inte äta till vardags om man vaktar sina blodsockernivåer. De är mer en godis/dessert-ingrediens som man äter då och då.

Torkad aprikos, plommon och äpple har relativt låg sockermängd och lågt GI-värde i jämförelse med dadlar. Vill man ha något sött tillsammans med nötterna till mellis eller fikat är det alltså bättre att välja annan torkad frukt än dadlar – som t.ex. torkad aprikos.

GI-värde för olika torkade frukter:

  • Katrinplommon: 41
  • Äpplen, torkade: 41
  • Aprikoser, torkade: 44
  • Russin: 80
  • Fikon, torkade: 87
  • Dadlar, färska: 99
  • Dadlar, torkade: 147

(2) Comments

  1. […] En annan detalj är att receptet innehåller flera dadlar per portion till frukost. Dadlar är extremt sött, höjer blodsockret och innehåller mängder med energi, mer än annan torkad frukt. Det är inte bra val till frukost utan bör betraktas som godis/sötning i fikabröd/dessert. Läs mer… […]

  2. […] Torkad frukt och blodsocker – hur nyttigt är dadlar? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: