Detox Gröna kuren Paleo SCD-vänliga recept

Benbuljong med citrus, tomat och inflammationsdämpande kryddor

En underbar, smakrik benbuljong som passar till Marocco- och Indien-inspirerade soppor och grytor. Gör den och frys in i portioner. Ta fram ur frysen och koka t.ex. med bitar av grönsaker och linser… Magisk snabb middagsmat! Smakerna av citrus, tomat och inflammationsdämpande kryddor passar bland annat med sötpotatis, morot, spenat, mangold, aubergine, gröna bönor och kikärtor.

Det här receptet har jag gjort med ekologisk kyckling men välj gärna märgben av nöt som ger ännu mer benmärg till buljongen. Kyckling kan man antingen bena ur (skära bort köttet) för att använda köttet till något annat eller låta köttet koka med. Det kokta köttet blir perfekt att använda i soppa med buljongen. Jag brukar skära ur bröst-bitarna och använda till annat och låta köttet på lår och vingar koka med i buljongen någon timme.

Nyttan med benbuljong…

Benbuljong som har fått koka extra länge är nyttigt för alla och extra bra för att läka tarmen. Den innehåller kollagen, extra välgörande vitaminer, antioxidanter och anti-inflammatoriska ämnen och har högt näringsvärde. Det är verkligen riktig super-food – något helt annat än pulver-buljong eller tärningar som består av salt och smakämnen.

Att äta benmärgsbuljong är bra för infektioner, främjar bentillväxt och hjälper leder, hår, hud och naglar. De positiva effekterna kan leda till bättre sömn och även påverka humöret och ha en lugnande verkan. Med mera, med mera!

Drick gärna benbuljong som den är varje dag eller flera gånger i veckan som kur under en period om du vill känna av effekterna så snabbt som möjligt.

Låt oss helt enkelt göra benbuljong oftare. Kycklingsoppa på hel kyckling är kanske det enklaste för de flesta i vardagen att svänga ihop.

Benbuljong med citrus, tomat och inflammationsdämpande kryddor

ca 2 liter

 • 1 stor ekologisk kyckling eller ca 1 kg benmärgsbitar av nöt
 • 2 gul lök, skalad och klyftad
 • 3 morötter i bitar
 • 3 selleristjälkar i bitar
 • 1 citron, halverad
 • 1 apelsin, klyftad
 • 1 burk krossad tomat
 • 2-4 lagerblad
 • 0,5 vitlök (alltså klyftor från en halv vitlök)
 • 3-4 tsk salt
Kryddning (kan såklart uteslutas eller ersättas med annan)
 • 2 tsk malen spiskummin
 • 2 kanelstänger
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk nymalen svartpeppar
 • 1 tsk torkad ingefära
 • 1 tsk chiliflakes
 • 1 tsk gurkmeja
 • 2 tsk malen koriader
 • gärna några persiljestjälkar

Kyckling: Välj att antingen bena ur kycklingen för att använda köttet till något annat eller låt köttet koka med. Det kokta köttet blir perfekt att använda i soppa med buljongen. Bena oavsett ur så att du kan dela några av de stora benen med en kraftig kniv eller klyvare för att exponera benmärg. Jag brukar skära ur bröst-bitarna och använda till annat och låta köttet på lår och vingar koka med buljongen.

Placera ben (och ev. kycklingkött) och övriga ingredienser i en stor kastrull.  Tillsätt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av. Sänk värmen och låt sjuda på lägsta värmen i minst 8–10 timmar, gärna över natten. Om du kokat kycklingkött med i buljongen, ta ur den efter någon timme när den är genomkokt. Fyll på vatten om det behövs under tiden. Låt buljongen svalna och sila av den med durkslag över en stor bunke.

(1) Comment

 1. […] Benbuljong med citrus, tomat och inflammationsdämpande kryddor Kål-nudelsoppa med benbuljong Snabb nudelsoppa Kycklingsoppa med morot och adzukibönor Indisk sötpotatis och blomkålssoppa […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: