kostråd Lunch och middag Soppa

Blomkåls- och purjolökssoppa med chèvre

Purjolök är underbar att göra mild men smakrik soppa av. Potatis och purjolökssoppa är den klassiska varianten och vill man ersätta potatisen helt eller delvis funkar blomkål väldigt bra. Grädde kan man ersätta med en mindre mängd chèvre-ost eller annan getost av cream-cheese-typ. (Jag äter get- och fårost ibland men undviker all komjölk.)

Vill man göra soppan helt mjölkfri går det också! Tillsätt ca 1 dl cahewnötter som får koka med och kör sedan i mixer en lite längre stund tills att soppan får helt slät konistens. Jag lovar – du kommer bli förvånad över hur gräddig och len soppan blir.

Blomkåls och purjolökssoppa med chèvre

Mixad grönsakssoppa är bra som förrätt eller lätt lunch. Ska man bli rejält mätt kan man lägga till kyckling.

2-4 port (beroende på om soppan serveras som helt måltid eller som förrätt)

  • 1 medelstor purjolök, strimlad (jag tar med det mesta av de gröna blasten, lämnar bara de yttersta delarna som kan vara lite vissna)
  • ½ medelstort/stort blomkålshuvud (ca 400g)
  • 1 msk smör, ghee eller olivolja
  • Ev. ett par medelstora potatisar eller motsvarande mängd rotselleri för mer mättnad (kan uteslutas)
  • 1 l buljong, gärna benbuljong (egen eller köpt färdig*) om du har, annars 1 liter vatten och pulver/tärningsbuljong
  • 50 g chèvre eller annan mild getost av cream-.cheese-typ
  • Salt och peppar

Tips: färdig benbuljong

Topping

Om du vill ha topping till soppan – dela några bitar/buketter blomkål i små delar och stek först i torr panna så att de får lite svärta och tillsätt mot slutet en gnutta olja och stek klart. De ska vara al dente/lite krispiga. Lite rostade solroskärnor passar också bra och hackad persilja.

Gör så här

Strimla purjolöken tunt och fräs i smör/ghee/olja i en stor kastrull på medelvärme under omrörning. Stek tills att purjon är helt mjuk men utan att den tar färg. Dela blomkålen i bitar och om du använder potatis eller rotselleri – skala och dela i centimetersota kuber. Spara eventuellt några bitar blomkål som du kan steka till toppning på soppan. Tillsätt vatten, potatis/rotselleri till kastrullen med purjolök och koka upp: låt småkoka tills att alla grönsakerna är genommjuka, 10-15 minuter. Tillsätt osten och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: