Brunch Glutenfritt Paleo

Proteinpannkakor med blåbär och citron

Himmelskt goda proteinrika paleo-pannkakor till brunch eller mellanmål med extra kollagen eller vegetabilisk proteinpulver om man vill. Beroende på vilka mjöler man väljer så blir pannkakorna mer eller mindre energirika. Mandelmjöl ger mer fett och därmed energi och kokosmjöl mindre fett och mer fibrer och lite mer protein. Se receptet för olika alternativ!

Jag har protein- och fiber-maxat mina pannkakor med extra kollagen och kokosmjöl istället för mandelmjöl. Det ger en rejält mättande måltid som inte blir för energirik eller tung när det inte behövs.

Varför kollagen? (OBS! Kan uteslutas i receptet)

Kollagen utgör en tredjedel av allt protein i kroppen i huden, ben och senor, struktur i leder, ligament, brosk, bindväv, muskelvävnad, hår och naglar. För att stötta kroppen i sin kollagenproduktion kan man äta C-vitaminrikt, kollagenrik mat och kollagen-tillskott av bra kvalitet. Studier har visat att kollagen kan hjälpa tarmväggen till mer effektiv läkning vid t.ex. läckande tarm och inflammatoriskt tarm-sjukdom tillsammans med i övrigt ändrad kost.

Att äta kollagentillskott för huden populärart – och även för leder. Tydliga bevis för att det hjälper saknas egentligen och jag väljer kollagentillskott som ett bra och nyttigt alt. till proteinpulver i mat (istället för t.ex. kasein). I receptet kan man antingen utesluta kollagenet eller ersätta med ett vegetabiliskt proteinpulver.

Proteinpannkakor med blåbär och citron

1 stor portion, 2 mindre


Näringsinnehåll (beräknat utan stekfett och på om man väljer kokosmjöl istället för mandelmjöl och att inkludera kollagen eller proteinpulver): 306 kcal, 26g protein, 16g fett, 11g kolhydrater, 11g fibrer


 • 2 ägg
 • 1 dl mandelmjölk eller annan valfri mjölk
 • 2 msk kokosmjöl (kan ersättas med 0,75 dl mandemljöl)
 • 1 msk kollagenpulver av bra kvalitet eller vegetabiliskt proteinpulver
 • 1 tsk fiberhusk/finmalen psylliumfröskal
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1-2 krm salt
 • 2 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
 • ev. 0,5 dl frysta blåbär för blåbärspannkakor
 • ev. 1 tsk rivet citronskal för
 • kokosolja, smör eller ghee till stekning
Topping (några förslag)
 • 1-2 dl bär per port
 • skivad banan eller annan frukt
 • kokosgrädde
 • ev. lönnsirap eller honung
 • kanel, kardemumma

 1. Vispa ihop äggen med mjölken. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till äggblandningen. Låt smeten stå i minst 5 minuter eftersom att kokosmjöl och fiberhusk behöver tid att absorbera vätska och svälla.
 2. Om du gör blåbärspannkakor: antingen tillsätt de frysta blåbären till smeten och rör försiktigt eller fördela ut några över ytan på varje pannkaka när du steker dom – på sås sätt färgar de inte smeten för mycket.
 3. Stek plättar av smeten, ca 8 cm i diameter, på medelvärme i kokosolja, ghee eller smör. Det brukar rymmas att steka 3 pannkakor åt gången i en stor stekpanna. Du vänder dem när smeten i pannkakorna har börjat bubbla något i mitten och stelna runt kanterna – ca 2 min på varje sida.

(2) Comments

 1. […] Grön måltidssmoothie (frukost, lunch) Renande och utrensande med spenat, ananas och ingefära Proteinpannkakor med blåbär och citron Tofu smootie bowl med banan och […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d