Äggfritt Brunch Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Hallonscones med mandel och smak av apelsin (naturligt glutenfria)

Oj så gott! Alltså verkligen ett recept för särskilda tillfällen – brunch på helgen eller bjud-fika. Naturligt glutenfria fullkorns-scones av havre och mandel ger närings-rika och energirika små bröd. Havre kan ersättas med durra. Apelsin kan uteslutas eller ersättas med citron.

Hallonscones med mandel och smak av apelsin (naturligt glutenfria)

4-6 port

 • 3 dl havremjöl (glutenfritt om du har celiaki)
 • 0,5 dl mandelmjöl (kan ersättas med durramjöl eller bovete)
 • 0,5 tsk salt
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 tsk fiberhusk
 • 1 msk kokossocker, honung eller annan valfri sötning (mängd sötning efter smak, kan också uteslutas)
 • 0,5 dl (50 g) smör eller kokosolja i fast form
 • 2 dl valfri mjölk
 • 2 tsk rivet skal av apelsin
 • ev. 1 tsk mald kardemumma
 • 2-3 dl frysta hallon (ej tinade!)

Dekoration: Behövs inte men gör om du vill. Jag penslade mina scones med lite uppvispat ägg och strödde med lite hackad mandel.

Servera med (förslag):

 • nötsmör
 • rårörda hallon
 • tahini och skivor banan
 • getost och färska fikon

Gör så här:

Värm ugnen till 225°C. Blanda alla torra ingredienser väl för sig i en bunke. Tillsätt smör eller kokosolja och finfördela det snabbt i mjölblandningen med fingrarna. Om du använder kokosolja var försiktig med dina varma händer så att oljan inte smälter för mycket, det kan vara bättre att köra ingredienserna i matberedare.

Tillsätt mjölken, ev. sötning och apelsinskal och rör snabbt ihop degen med en slev. Låt degen svälla i ca 10 minuter. Blanda i frysta hallon, bryt isär några av dom och fördela jämt i degen. Det är viktigt att hallonen är frysta så att de inte blandar ut sig och färgar degen eller gör den för blöt. Forma små runda bröd och placera på en plåt med bakplåtspapper. Strö ev. lite hackad mandel över som dekoration. Grädda i ca 20-25 min mitt i ugnen tills att scnonsen är gullenbruna och genombakta.

(1) Comment

 1. Elin Nielsen says:

  Åh vad gott det låter! Toppen att du skriver ut alternativ till mandelmjölet 😊 äts de bäst färska, eller tror du det funkar att frysa och ta fram senare? Min mage klarar inte mycket på en gång och känns onödigt att bara göra en 😅

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d