kostråd Kostråd Medlemmar

Hormonbalans och kost – du kan må bättre direkt!

Inlägget innehåller annonslänkar

Du är inte ett offer för dina hormoner! Du kan ta kontroll och du kan börja må helt bra. Du kan bli av med eller dämpa PMS, kraftiga blödningar, humörsvängningar, depression, vallningar och andra övergångsbesvär. Det är inte en chansning, det kommer att hända om du satsar på ändrad kost…

Med lång erfarenhet av kostrådgivning individuellt, i grupp och i onlinegrupper och såklart av egen personlig erfarenhet så vet jag hur snabbt och enkelt man kan börja må bättre genom ändrad kost. Ja, det är enkelt! Men inte alltid lätt – det är en annan sak. Svårigheter rör sig om stress, energitjyvar, problem att ta ställning för sin egen hälsa i relationer, rädsla att sticka ut, trötthet och stress osv osv. En kostomställning kan behöva gå parallellt med andra förändringar i livet. Men kosten i sig är rättfram och enkel – det står jag fast vid. Läs mer; vad är ren och läkande mat?

6 riktlinjer för hormonbalans

1. Blodsockerbalans

En kost med bra balans mellan protein, kolhydrater och fett och begränsat med snabba kolhydrater och socker och mycket fibrer ger blodsockerbalans. En hormonreglerande kost anses utgöras av en proteinrik kost, d.v.s: 40 % kolhydrater, 30 % protein och 30 % fett men man behöver inte strikt följa den fördelningen. Som exempel – 20 % protein går också bra när alla livsmedel är av bra kvalitet.

Proteinrik kost ger blodsockerbalans: Vi kan många gånger välja vegetabiliska källor till protein, men prova dig fram så att du hittar din egen balans. Vi är olika och för just hormon-problem upplever många kvinnor större balans när man inkluderar animaliskt protein. De flesta kan ändå äta vegetariskt flera dagar i veckan om man är noga med att inkludera flera vegetabiliska proteinkällor.

2. Inkludera fibrer

Tarmfloran är involverad i regleringen av ett flertal hormoner och bidrar bl.a. att hålla östrogen på en stabil nivå. Det är viktigt att bibehålla en stark och balanserad tarmflora för hormonbalans. Inkludera fibrerrika livsmedel som havre, bovete, quinoa, teff, baljväxter, råris, chiafrön, linfrön, frukt, bär och mycket grönsaker i kosten. Det bidrar till, förutom blodsockerbalans, bättre tarmflora och att hålla tarmarna igång och transportera bort slagg, vilket underlättar att hormoner byggs upp.

3. Stressreduktion+motion = hormonbalans

Planerad avkoppling och/eller motion minst en gång per vecka. Motion = rörelse behövs varje dag. Alltså: börja där du är på den nivå du utgår ifrån och öka din vardagsrörelse med promenader, dans, lek, cykel osv. Du behöver hitta din egen balans mellan aktivitet och återhämtning. En rutin med 20 min lugn yoga framför datorn (och något youtube-klipp) kan vara mycket mer givande på sikt än intensiv hårdträning beroende på utgångsläge. 5-15 min meditation varje dag är också bevisligen totalt revolutionerande för hälsan om man gör det.

4. Håll bra vätskebalans för naturlig detox och bra näringsupptag

Att detox, dvs kroppens naturliga utrensning, inte fungerar som den ska är t.ex. en orsak till för mycket östrogener. Utrensningen sker via lever och njurar och stor andel grönsaker, frukt och bär och bra vätskebalans hjälper organen att göra sitt jobb. Drick inte mer än 1-2 koppar kaffe/koffeinhaltig dryck per dag och drick allra minst 1,5 liter vatten varje dag.

5. Ät generellt inflammationsdämpande

Överkänslighet mot födoämnen, för mycket av fel sorts mat, pendlande blodsocker och genmomsläpplighet i tarm ger lågintensiva inflammationer i kroppen som i sin tur orsakar också obalans i våra hormonnivåer. Antiinflammatorisk mat innebär förutom redan nämnda kostråd under övriga punkter att även att undvika eller hålla nere intag av mjölkprodukter, undvika eller minska vete och gluten… Läs mer…

Hitta råvarulistor här…

Lista kosttillskott för hormonbalans (som jag själv tagit och tar)

Ät gärna kosttillskott som stöd i perioder för att hjälpa kroppen i sin självläkning.

Att tänka på: om du tar järn: för att upptaget ska fungera bör man antingen äta C-vitaminrik kost eller ta tillskott av C-vitamin. Det är också viktigt att man har bra värden av B-vitaminerna och särskilt B-12.

Tips på Vegan-alternativ tillskott

(2) Comments

  1. […] Hormonbalans och kost – du kan må bättre direkt! […]

  2. […] Vad är ren och läkande mat? Hormonbalans och kost – du kan må bättre direkt! […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: