Hälsofilosofi kostråd

Varför vill du vara hälsosam?

Reflektioner om varför vi vill uppnå det vi vill är oftast nödvändiga för att en satsning på förändring ska bli beständig och hållbar. Därför skriver jag om de drivkrafter som styr oss i början av en kostomställning i de dagliga mailen under onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat. Texten nedan är hämtad ur materialet till onlineprogrammet.


Vilken typ av drivkraft krävs för att en förändring ska bli beständig?

I gårdagens mail pratade jag om vad det är som händer när vi inte lyckas uppräthålla eller genomföra positiva förändringar långsiktigt. Har du reflekterat sedan dess över varför det är så? För att hitta vår passion och drivkraft att genomföra förändringar och sedan anpassa oss till de positiva resultaten så handlar det först om att vara i kontakt med ett tillräckligt inspirerande och drivande ”varför”. Att vara motiverad räcker inte! 

Motivation är en drivkraft till något eller bort ifrån något. Det betyder antingen mot ett mål eller bort ifrån smärta eller obehag. Den drivkraften kan vara oerhört stark och den räcker för det mesta för att komma igång med en förändring och kanske till och med så pass länge att vi uppnår de mål vi har satt upp. Men sen då? Livet som kommer efter? Det är då vi ”faller igenom”, eller hur?

Vilken typ av drivkraft krävs för att en förändring ska bli beständig? Jo, ett varför, ett syfte med förändringen som är i linje med vårt eget högsta bästa. Inte nödvändigtvis med våra medvetna önskningar. Ett syfte är alltså inte “att gå ned 10 kg” – det är ett mål – ett syfte är varför du vill gå ned 10 kg. Tex  “att känna mig pigg så att jag orkar göra roliga saker” eller “livslång hälsa så att jag är fri att göra vad jag känner för eller kan finnas för mina barn”. 

För att hitta ditt “varför” fråga dig själv (skriv gärna ned dina svar):

  1. Vad vill jag uppnå? Ex: jag vill må bättre och hitta ett sätt att äta som jag håller mig till.
  2. Varför vill jag det? Ex: jag vill ha energi att genomföra mina drömmar.
  3. Kom i kontakt med känslan av ditt “varför”/ditt syfte och för in den känslan så ofta det går i din vardag. När du uppnått ditt syfte – vad känner du? Vad upplever du? Ex: när jag har energi att genomföra mina drömmar känner jag mig lycklignöjd med mig själv och känner mig tillfreds

I det här exemplet har du alltså kanske kommit fram till att du vill känna dig lycklig, nöjd och tillfreds. Träna på de känslor som du har kommit fram till är förknippade med ditt syfte i din vardag – alltså utan att du uppfyllt dina mål och syften ännu. Visualisera och känn de känslor du vill känna villkorslöst redan nu. 

Varför tar jag upp det långsiktiga perspektivet redan nu och inte i slutet av programmet? Därför att det är viktigt att hitta rätt drivkraft redan från början. Det är viktigt för att lyckas att vi redan från början hittar rätt “känsla” och syfte av den förändring vi vill uppleva. 


Nästa start av onlineprogrammet:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: